Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε επιστολή προς την ΕΕΤΤ για να θέσει θέμα επανεξέτασης του καθεστώτος ρύθμισης της αγοράς σταθερής τηλεφωνίας.


landlineΜε την συγκεκριμένη επιστολή τίθεται θέμα «ανάγκης επαναξιολόγησης των λιανικών αγορών» σταθερής τηλεφωνίας από την ΕΕΤΤ και αναφέρεται ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλαγή των συνθηκών του ανταγωνισμού στις σχετικές λιανικές αγορές», καθώς υπάρχουν εν εξελίξει ταχείες οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές.


Ηδη στην αγορά σταθερής επικρατεί αναβρασμός και ανησυχία σχετικά με την τελική έκβαση της επανεξέτασης του «καθεστώτος ρύθμισης» από την ΕΕΤΤ. Ηδη από την πλευρά του ΟΤΕ εντείνεται η επιχειρηματολογία ότι το μερίδιό του στη σταθερή έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε μην υπάγεται στο καθεστώς ρύθμισης. Επίσημα στοιχεία για την επιβεβαίωση αυτής της θέσης δεν υπάρχουν, ανεπίσημα στοιχεία προσδιορίζουν το μερίδιό τους στην σταθερή στο επίπεδο του 50% και στην αγορά ευρυζωνικότητας κάτω από 50%.


Αντίθετες εκτιμήσεις διατυπώνουν οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το μερίδιο του Οργανισμού στις δύο αυτές αγορές είναι υψηλά και σε καμία περίπτωση δεν πέφτουν κάτω του 60%. Η ρύθμιση της αγοράς σταθερής τηλεφωνίας, η οποία σύμφωνα και με το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν φαίνεται ότι θα καθυστερήσει ή θα μετατεθεί θα πυροδοτήσει νέες εξελίξεις στις οποίες θα είναι συνέργειες, στενότερες συνεργασίες και γιατί όχι και συγχωνεύσεις, οι οποίες κυοφορούνται εδώ και αρκετό καιρό.


Όσον αφορά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την Wind Ηellas εντός των ημερών αναμένεται η ανακοίνωση των επενδυτικών σχημάτων που θα διεκδικήσουν την είσοδό τους στην τρίτη κατά σειρά εταιρεία κινητής-σταθερής τηλεφωνίας, η οποία μετά τη νέα αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της είναι ελκυστικός επενδυτικός στόχος.