Οι ελληνικές ΜΜΕ είναι περισσότερο προστατευμένες από τις ευρωπαϊκές, καθώς θεωρούν ότι σημαντική την ασφάλεια συστημάτων IT.


panda logoΓια δεύτερη συνεχή χρονιά η Panda Security δημοσιεύει το ετήσιο Διεθνές Βαρόμετρο Ασφαλείας στις ΜΜΕ. 10.470 επιχειρήσεις από την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, με αριθμό υπολογιστών η κάθε μία από 2 έως και 1.000 υπολογιστές, πήραν μέρος στην έρευνα. Οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται εκτός του πελατολογίου της Panda Security. Από την Ελλάδα έλαβαν μέρος 199 επιχειρήσεις με αριθμό προσωπικού από 11 έως και 210 άτομα. Σε σύγκριση με τα ευρήματα της προηγούμενης χρονιάς οι ΜΜΕ σε όλες τις περιοχές δείχνουν σημαντική βελτίωση όσον αφορά στην λήξη μέτρων ασφαλείας (το 92% των επιχειρήσεων έχει εγκατεστημένο σύστημα ασφαλείας). Παρ’ όλα αυτά σε μεγάλο ποσοστό έχουν υποστεί μολύνσεις (54% στην Ελλάδα, 49% στην Ευρώπη, 34% στις ΗΠΑ και τον Καναδά, 65% στη Λατινική Αμερική).


Η επίγνωση σχετικά με την ανάγκη προστασίας είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, παρ’ όλα αυτά ένα ποσοστό 7% των χρηστών κατά μέσο όρο πιστεύουν ακόμη ότι η ανάγκη προστασίας είναι επουσιώδης. Στην Ελλάδα, το 50% των επιχειρήσεων που έχουν εγκατεστημένο σύστημα ασφαλείας δηλώνει ότι η ύπαρξή του είναι πολύ σημαντική και το υπόλοιπο 50% σημαντική. Το 86% αυτών των ελληνικών επιχειρήσεων έχει έναν προμηθευτή ασφαλείας ενώ το υπόλοιπο 14% έχει δύο προμηθευτές. Συνολικά σε όλες τις περιοχές, το 17% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί δωρεάν λύσεις ασφαλείας με την Ελλάδα σε ένα ποσοστό μόλις 7%.


Παρ’ όλο που στην Ελλάδα η επίγνωση ανάγκης ύπαρξης προστασίας κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες χώρες (χρήση συστημάτων ασφαλείας, ενημέρωση σε τακτά χρονικά διαστήματα, εκπαίδευση του προσωπικού, κλπ.), το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν προσβληθεί από μολύνσεις τον τελευταίο χρόνο είναι κατά 5 μονάδες υψηλότερο από αυτό της Ευρώπης (54% στην Ελλάδα, 49% στην Ευρώπη).


Το e-mail συνεχίζει να είναι η κύρια οδός εισόδου malware μαζί με το Internet. Αυτή τη χρονιά, ωστόσο, παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού μολύνσεων που προήρθαν από συσκευές USB, με ποσοστό 27% κατά μέσο όρο (54% στην Ελλάδα), ενώ τα P2P δίκτυα, το messaging και άλλες παρόμοιες εφαρμογές παρουσιάζουν πτωτική πορεία ως πηγή μόλυνσης.


Η απώλεια χρόνου και παραγωγικότητας, καθώς και η παρεμβολή με υπολογιστές, είναι οι κύριες συνέπειες των μολύνσεων, ενώ ακολουθεί η απώλεια πληροφοριών. Στην Ελλάδα ως κύρια συνέπεια (κατά 100%) εμφανίζεται η απώλεια πληροφοριών και δεδομένων.


Αυτό το χρόνο, ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις έλαβαν μέρος στην έρευνα. Οι στόχοι της έρευνας είναι η ανάλυση της κατάστασης ασφάλειας στις ΜΜΕ, η διερεύνηση του βαθμού επίγνωσης και της άποψής τους σχετικά με τα διαδεδομένα malware και τα επίπεδα του ηλεκτρονικού εγκλήματος, τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν προκειμένου να προστατευτούν καθώς και τα κύρια κριτήρια που επηρεάζουν την επιλογή τους για λογισμικό ασφαλείας ή προμηθευτή.


Συνολικά, οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι φέτος επένδυσαν για ασφάλεια των συστημάτων τους το ίδιο ποσό με το προηγούμενο έτος, αν και στην ερώτηση αν έχουν κάποιον υπάλληλο με κύρια ασχολία τη διαχείριση ασφαλείας των συστημάτων τους, το 71% στην Ελλάδα απάντησε ναι, αντίθετα με το 67% στην υπόλοιπη Ευρώπη, 68% στη Λατινική Αμερική και 60% στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Όλα τα παραπάνω ποσοστά εμφανίζονται με αμελητέα αύξηση από τον προηγούμενο χρόνο.