Εν αναμονή της κυκλοφορίας της έκδοσης 9, ο browser της Microsoft σβήνει τα 15 κεράκια, από τον Αύγουστο του 1995.


Internet_ExplorerΤο ντεμπούτο του Internet Explorer πραγματοποιήθηκε στις 16 Αυγούστου 1995, ενώ η εταιρεία είχε παρουσιάσει τον ίδιο μήνα και το λειτουργικό σύστημα Windows 95. Η πρώτη έκδοση του browser της εταιρείας περιλαμβάνονταν στο πακέτο Plus.


Χάρη στην ενσωμάτωσή του στα Windows 95 ο Internet Explorer περιόρισε με ταχύτητα την παρουσία του Netscape Navigator, του Web browser που εκείνη την εποχή είχε τη μεγαλύτερη δημοτικότητα. Μέχρι και το Μάρτιο του 1999, δηλαδή τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση, η Microsoft είχε διαθέσει συνολικά 5 διαδοχικές εκδόσεις του Internet Explorer, εκμηδενίζοντας ουσιαστικά την παρουσία κάθε άλλου browser. Υπολογίζεται ότι στην περίοδο 2001-2003, όταν πια είχε παρουσιαστεί και η έκδοση 6, ο Internet Explorer υπήρχε στο 95% των υπολογιστών σε όλο τον κόσμο, ποσοστό, όμως, που στα χρόνια που ακολούθησαν άρχισε να συρρικνώνεται διαρκώς.


Τα πολλά προβλήματα ασφαλείας που εμφάνιζε κατ’ επανάληψη ο browser άνοιξαν το δρόμο για τον ανοικτής λογικής Firefox, με αποτέλεσμα το μερίδιο του Internet Explorer να περιορίζεται διαρκώς και σήμερα, σε παγκόσμια κλίμακα, να υπολογίζεται στο 67%, αν και σε πολλές χώρες το ποσοστό του έχει υποχωρήσει ακόμα και κάτω από το 50%.