Η Oracle στρέφεται δικαστικά κατά της Google, κατηγορώντας την ότι το λειτουργικό σύστημα Android παραβιάζει τις πατέντες Java.


oracleΗ Oracle, που αναπτύσσει λογισμικό για βάσεις δεδομένων, απέκτησε τα δικαιώματα της γλώσσας προγραμματισμού και της σχετικής τεχνολογίας Java, όταν στην αρχή του έτους εξαγόρασε αντί 5,6 δισ. δολαρίων τη Sun Microsystems, που είχε αρχικά αναπτύξει τη Java.


Στην αγωγή που κατέθεσε η Oracle στα δικαστήρια της Καλιφόρνιας, αναφέρει ότι το Android συμπεριλαμβάνει ποικίλες εφαρμογές της Java και παραβιάζει διάφορες πατέντες, κάτι που –κατά την Oracle- η Google θα έπρεπε να γνωρίζει, επειδή τα τελευταία χρόνια έχει προσλάβει αρκετούς μηχανικούς που προηγουμένως εργάζονταν στη Sun Microsystems πάνω στην τεχνολογία Java.


Η Oracle ζητά μια δικαστική απόφαση που θα απαγορεύει στη Google να αναπτύσσει περαιτέρω και να διανέμει το λειτουργικό Android, καθώς επίσης χρηματικές αποζημιώσεις για σκόπιμη παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.


Η πρωτοβουλία κατά της Google, σύμφωνα με τους αναλυτές, υποδηλώνει πιθανότατα ότι, αντίθετα με τη Sun, η Oracle είναι αποφασισμένη να κινηθεί πλέον πιο επιθετικά για να υπερασπίσει τα δικαιώματά της στη Java, μια τεχνολογία που έχει εξαπλωθεί σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες, από PCs μέχρι DVD players.