Όπως όλα δείχνουν, ο δρόμος δεν θα είναι καθόλου εύκολος για την υπηρεσία online χαρτών Street View της Google.


Google street view«Το Street View είναι μια υπηρεσία που συγκεντρώνει και καθιστά μόνιμη μια πληροφορία που θα ήταν εντελώς προσωρινή», σχολίασε ο Τζον Βέρντι, σύμβουλος του Κέντρου Ηλεκτρονικής Ιδιωτικότητας. Σύντομα, αυξήθηκε ο αριθμός εκείνων που κατηγορούσαν την εταιρεία για παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής, αφού οι κάμερες των οχημάτων κατέγραφαν τις αυλές των σπιτιών, σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και το εσωτερικό των σπιτιών όπως φαινόταν από τα παράθυρα. Η αμερικανική εταιρεία συμμορφώθηκε με τις συστάσεις που της έγιναν, θολώνοντας τα πρόσωπα των περαστικών που φαινόταν στις φωτογραφίες της υπηρεσίας αλλά και τις πινακίδες των διερχόμενων αυτοκινήτων.


Την περασμένη Τρίτη η αστυνομία της Νότιας Κορέας εισέβαλε και ερεύνησε τα γραφεία της Google ως μέρος της δικής της έρευνας που διεξάγει. Η αστυνομία κατάσχεσε σκληρούς δίσκους υπολογιστών και άλλο υλικό, ενώ σκοπεύουν να καλέσουν στελέχη του προσωπικού της εταιρείας για περαιτέρω ερωτήσεις.


Από την άλλη, αναλυτές εκτιμούν ότι η παράδοση των προσωπικών δεδομένων, που πιθανόν έχει συγκεντρώσει η Google, από την αμερικανική εταιρεία στα χέρια των εθνικών αρχών μπορεί να εμπεριέχει κινδύνους. «Σε κάποιες περιπτώσεις, η θεραπεία μπορεί να αποδειχθεί χειρότερη από την ασθένεια», επεσήμανε η Κατίτζα Ροντρίγκεζ, διευθύντρια του Electronic Frontier Foundation. Σύμφωνα με την ίδια, οι χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το πρόσχημα προστασίας των πολιτών τους για να αποκτήσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ακτιβιστών, bloggers και άλλων που ζουν σε χώρες με προβληματικό παρελθόν στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.