H Amazon.com ανακοινώνει για πρώτη φορά ότι οι πωλήσεις ebooks ξεπέρασαν αυτές των έντυπων βιβλίων σκληρής ράχης.


amazon logoΗ αύξηση αυτή των πωλήσεων οφείλεται εν μέρει στη μείωση των τιμών από την Amazon για τη συσκευή Kindle, εξαιτίας του ανταγωνισμού από το iPad της Apple και το e-Reader της Sony. Απόδειξη του πόσο δημοφιλείς είναι πλέον οι συσκευές αυτές είναι το γεγονός ότι η φετινή έκθεση βιβλίου του Χονγκ Κονγκ αφιέρωσε ειδικό τομέα στην «ηλεκτρονική ανάγνωση».


Η κινεζική εταιρία Hanvon Technologies παρουσίασε ασπρόμαυρη συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης, που περιλαμβάνει 5.000 τίτλους βιβλίων στα κινεζικά και τα αγγλικά και με τιμή περίπου 440 δολάρια ΗΠΑ. Οι αναγνώστες θα μπορούν να «κατεβάσουν» χιλιάδες άλλους τίτλους έναντι μικρού αντιτίμου.


Εταιρίες της ηπειρωτικής Κίνας, όπως οι Hanvon, Acuce και Tianjin ανταγωνίζονται πλέον με αξιώσεις τις Apple και Amazon, παρουσιάζοντας συσκευές ειδικά σχεδιασμένες για την αχανή κινεζική αγορά. Σύμφωνα με την εφημερίδα «South China Morning Post», πρόσφατη έρευνα κινεζικού ινστιτούτου έδειξε ότι 25% των ερωτηθέντων διαβάζουν περισσότερα ηλεκτρονικά παρά έντυπα βιβλία.


Η εταιρία Kiwa International της Νέας Ζηλανδίας, που παρουσίασε τα προϊόντα της στην έκθεση βιβλίου του Χονγκ Κονγκ, αξιοποιεί τη συσκευή iPad της Apple, σαν πλατφόρμα για το λογισμικό της. Η εταιρία υψηλής τεχνολογίας από το Ωκλαντ της Νέας Ζηλανδίας επιτρέπει στα παιδιά να παρεμβαίνουν σε ηλεκτρονικά βιβλία που «κατέβασαν» στο iPad, χρωματίζοντάς τα ή κάνοντας το βιβλίο να απαγγέλλει επιλεγμένα εδάφια, σε εννέα γλώσσες.


Η Amazon ξεπούλησε την περασμένη εβδομάδα την οικονομική εκδοχή του Kindle, με τιμή 189 δολαρίων, προτού παρουσιάσει ακόμη φθηνότερο ηλεκτρονικό βιβλίο, για 139 δολάρια, ικανό να συνδέεται μέσω WiFi στο Ιντερνετ.


«Οι πελάτες της Amazon αγοράζουν πλέον περισσότερα ηλεκτρονικά βιβλία από ότι έντυπα σκληρής ράχης, εντυπωσιακο γεγονός εάν σκεφτείτε ότι πουλάμε έντυπα εδώ και 15 χρόνια, ενώ Kindle μόλις 33 μήνες», είχε πει το αφεντικό της Amazon Τζεφ Μπέζος τον περασμένο μήνα.