Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση της Altec Telecoms για έκδοση προσωρινής διαταγής με στόχο την αποκατάσταση της παροχής υπηρεσιών διασύνδεσης που διέκοψε ο ΟΤΕ την Παρασκευή 22/8/2008.

Σε συνέχεια του “σήριαλ” δηλώσεων, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε τα εξής:

• Ο ΟΤΕ αναγκάστηκε να προχωρήσει σ’ αυτή την κίνηση αφού εξάντλησε προηγουμένως κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και ανοχής.

• Η ενέργεια αυτή ούτε παράνομη είναι ούτε συνιστά «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης». H προσωρινή διακοπή ορισμένων υπηρεσιών διασύνδεσης του ΟΤΕ προς την Altec Telecoms ήταν αποτέλεσμα της πολύμηνης αδυναμίας της δεύτερης να ανταποκριθεί στις οικονομικές της δεσμεύσεις προς τον ΟΤΕ και ουδεμία σχέση έχει με «προσπάθεια εξόντωσής» της.
Ο ΟΤΕ προχώρησε σ’ αυτήν λαμβάνοντας υπόψη την κείμενη νομοθεσία και τηρώντας τις κανονιστικές υποχρεώσεις/δεσμεύσεις του, καθώς και τα προβλεπόμενα στο Υπόδειγμα Προσφοράς Διασύνδεσης (RIO). Ενήμερη για τα προβλήματα με την Altec Telecoms ήταν και η αρμόδια για την εποπτεία της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς Ρυθμιστική Αρχή, Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.).

• Το σημερινό ληξιπρόθεσμο και απαιτητό χρέος της Altec Telecoms προς τον ΟΤΕ από τρέχουσες υπηρεσίες ξεπερνάει τα 19 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται σ’ αυτό οι παρασχεθείσες υπηρεσίες κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2008.

• Εντός του καλοκαιριού, η Altec Telecoms ενημέρωσε τον ΟΤΕ ότι θα υπήρχε προσωρινή στήριξη της ρευστότητάς της και αποπληρωμή των οφειλών της μέσω τραπεζικού δανεισμού. Ωστόσο, ο ΟΤΕ ουδέποτε έλαβε συγκεκριμένη γραπτή δέσμευση εκ μέρους των τραπεζών γι αυτό.

• Μετά από αλλεπάλληλη αλληλογραφία, τόσο με την εταιρεία όσο και με τις πιστώτριες τράπεζες του Ομίλου Altec, o OTE στις 21 Αυγούστου 2008, αποδέχτηκε την πρόταση για ρύθμισης μέρους της οφειλής ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων συμφωνήθηκε τα 6 εκατ. ευρώ να δοθούν σε μετρητά και τα υπόλοιπα με εγγυητικές επιστολές τραπεζών. Ο όρος που έθεσε ο ΟΤΕ για καταβολή εντός 24ώρου, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να θεωρηθεί καταχρηστικός, καθώς η εταιρία γνώριζε την υπόθεση εδώ και καιρό και θα μπορούσε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει τον απαιτούμενο τραπεζικό δανεισμό.