Σε προσωρινή διακοπή ορισμένων κυκλωμάτων διασύνδεσης προς την εταιρεία Altec Telecoms προχώρησε ο ΟΤΕ. Απάντηση της Altec με σχετική ανακοίνωση…

Όπως αναναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η εν λόγω κίνηση πραγματοποιήθηκε λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρείας προς τον ΟΤΕ “και αδυναμίας της να ανταποκριθεί στις συμβατικές της οικονομικές υποχρεώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα η ίδια εισέπραττε κανονικά τους λογαριασμούς των πελατών της”.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ εξάντλησε όλα τα περιθώρια συνεννόησης με την εταιρεία Altec Telecoms για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς η τελευταία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Επίσης, αναφέρεται πως “ο ΟΤΕ κάλεσε επανειλημμένα την εταιρεία Altec Telecoms για την αποπληρωμή των αναγνωρισμένων από την ίδια οφειλών της, δηλώνοντάς της συγχρόνως ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προέβαινε, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, στη διακοπή των υπηρεσιών του που της παρέχει. Επιπλέον, είχε ενημερώσει έγκαιρα για τις ενέργειές του αυτές και την αρμόδια για την εποπτεία της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς Ρυθμιστική Αρχή, Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)”.

Σημειώνεται πως οι συνδρομητές της εταιρείας μπορούν ακόμη να πραγματοποιούν και να δέχονται κλήσεις. Εξάλλου, όλοι οι συνδρομητές της εταιρείας μπορούν να πραγματοποιούν κλήσεις και μέσω οποιουδήποτε άλλου αδειοδοτημένου παρόχου επιθυμούν, προσθέτοντας πριν από τον αριθμό που θέλουν να καλέσουν τον τετραψήφιο κωδικό επιλογής που αντιστοιχεί στον κάθε πάροχο, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΤΕ.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την επίσημανση ότι “στόχος του ΟΤΕ είναι η διασφάλιση της οικονομικής του σταθερότητας από πρακτικές εταιρειών, που θεωρούν ότι ο ΟΤΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τηλεπικοινωνιακή τράπεζα, ενώ στις ίδιες επιτρέπεται να προβαίνουν σε κινήσεις αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι ενέργειες αυτές θα επαναληφθούν όσες φορές είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση των έννομων συμφερόντων του ΟΤΕ και των μετόχων του”.

Απάντηση Altec στον ΟΤΕ

Στις αρμόδιες αρχές, στα εθνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια πρόκειται να προσφύγει η Altec Telecoms για την “προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων της” , μετά την απόφαση του ΟΤΕ να διακόψει ορισμένα κυκλώματα διασύνδεσης της, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά, ο όμιλος Altec σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως:

“Σήμερα ο ΟΤΕ., κορυφώνοντας μία άκρως αθέμιτη συμπεριφορά, προέβη παράνομα και κατά κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης του στην μονομερή διακοπή ορισμένων κυκλωμάτων διασύνδεσης της θυγατρικής μας εταιρείας «AltecTelecoms Α.Ε.».

Την συμπεριφορά του αυτή επιχειρεί να την αιτιολογήσει με μία ανακοίνωση, η οποία δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα και αποτελεί στερεότυπο που δεν έχει σχέση με την εταιρεία μας. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από την εικόνα, που ο ΟΤΕ σκοπίμως επιχειρεί να δημιουργήσει.

Τα πραγματικά γεγονότα και οι συναλλακτικές πρακτικές σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν οποιαδήποτε τέτοια συμπεριφορά και πολύ περισσότερο την διακοπή των κυκλωμάτων μας. Το γεγονός αυτό θα αποδειχθεί πολλαπλώς από τις αποφάσεις των Δικαστηρίων και των αρμόδιων Διοικητικών Αρχών. Απλώς ο ΟΤΕ. μπορεί εκ της θέσεώς του να εφαρμόσει το «δίκαιο» της δικής του σκοπιμότητας, μονομερώς και προκαταβολικώς.

Από πολλών ετών, αρχής γενομένης από το έτος 2000, διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στα συστήματα τιμολόγησης του ΟΤΕ σχετικά με αυθαίρετες και ανύπαρκτες χρεώσεις του προς την θυγατρική μας εταιρεία. Σε πολλές περιπτώσεις, για χρεώσεις σημαντικού μάλιστα ύψους, έχει και ο ίδιος ο ΟΤΕ εγγράφως αποδεχθεί (βέβαια πάντοτε εκ των υστέρων) ότι αυτές οφείλονται σε σφάλματά του. Για να γίνει δε περισσότερο κατανοητό αυτό που ο ΟΤΕ εννοεί ως μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας, αρκεί η ενδεικτική αναφορά σε έγγραφό του που αποδέχεται ως αβάσιμες τις συνολικές χρεώσεις τόκων ύψους σχεδόν 1,3 εκατ. ευρώ επί οφειλής μόλις 700.000 Ευρώ.

Το γεγονός τούτο αποτέλεσε την αιτία να υφίσταται σχεδόν μόνιμη ασυμφωνία μεταξύ των λογιστηρίων των δύο εταιρειών σε σχέση με το ακριβές ποσό των οφειλομένων. Το ποσόν της «ασυμφωνίας» κατά το περσινό καλοκαίρι ξεπερνούσε τα 15 εκ. Ευρώ. Με διαπραγματεύσεις, που έγιναν υπό παρόμοιες συνθήκες εξαναγκαστικής πίεσης, η θυγατρική μας εταιρεία αποδέχθηκε να καταβάλει με ρύθμιση ποσό ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, αλλά υπό την προϋπόθεση, η οποία περιλήφθηκε και στην σχετική γραπτή συμφωνία, ότι οι υπόλοιπες ανύπαρκτες χρεώσεις θα εξετασθούν από όργανα του Ο.Τ.Ε. μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, προκειμένου να απαλειφθούν.

Και η περσινή αυτή συμφωνία έγινε κάτω από το εξαναγκαστικό κλίμα ότι, εάν δεν δεχθούμε την ρύθμιση, ο ΟΤΕ θα προχωρήσει σε διακοπή των κυκλωμάτων μας. Υπό την πίεση αυτή η θυγατρική μας εταιρεία υπέγραψε την συμφωνία και από πέρσι των Οκτώβριο άρχισε, πέραν των τρεχουσών υποχρεώσεών της, να εξυπηρετεί με συνέπεια και την ως άνω ρύθμιση.

Κατά την διάρκεια του περασμένου Ιουλίου η εταιρεία μας αντιμετώπισε ορισμένες πρόσκαιρες ταμειακές δυσχέρειες λόγω αυξημένων επενδύσεων, οι οποίες εντούτοις επιβαρύνονταν από την πιο πάνω κατάσταση, και έτσι ζήτησε από τον ΟΤΕ μία εύλογη διευθέτηση. Ο ΟΤΕ όμως, ο οποίος είναι προμηθευτής αλλά και ανταγωνιστής μας, αντί να προσέλθει σε συζητήσεις για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας, απαίτησε την σφράγιση αξιογράφων που η θυγατρική μας του είχε παραδώσει εις εγγύηση και ζήτησε την κατάπτωση των εγγυητικών μας επιστολών. Και τούτο, όχι μόνον έχοντας επίγνωση, αλλά επιδιώκοντας την επιδείνωση των σχέσεων της εταιρείας και του Ομίλου μας με το τραπεζικό σύστημα.

Μετά από διαμεσολαβητική προσπάθεια των πιστωτριών μας Τραπεζών, ο ΟΤΕ, και στην διαπραγμάτευση με τις Τράπεζες, αντί για την επιδίωξη μιας λογικής διευθέτησης, που συνηθίζεται στην αγορά, κλιμάκωνε συνεχώς τις απαιτήσεις του για τον τρόπο αποπληρωμής, με σκοπό το απόλυτο αδιέξοδο. Μάλιστα για να μεγεθύνει τον ύψος των οφειλών της θυγατρικής μας προσέθετε στις δήθεν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του και τις αμφισβητούμενες χρεώσεις και τις ρυθμισθείσες οφειλές.

Μετά από αυτά, ακόμη και η Τράπεζα, που είχε αναλάβει τον άτυπο συντονισμό της προσπάθειας, εκδήλωσε εγγράφως αδυναμία να προσφέρει οποιαδήποτε συμβιβαστική ή διαμεσολαβητική συνδρομή. Έτσι, η εταιρεία μας, σε συνεννόηση με τις πιστώτριες Τράπεζες, κατέθεσε προχθές, Πέμπτη, πρόταση στον ΟΤΕ για την καταβολή, σε μετρητά και εγγυητικές επιστολές, ποσού ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το σύνολο σχεδόν των ληξιπροθέσμων απαιτήσεών του.

Σε απάντηση της πρότασης αυτής ο ΟΤΕ το απόγευμα της ίδιας μέρας αποδέχθηκε μεν την πρότασή μας, έθεσε όμως έναν εντελώς απαράδεκτο όρο, ο οποίος ήταν εξαρχής ανέφικτος: να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή μέχρι την 1:00 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Το ως άνω «τελεσίγραφο» του OTE αποτελούσε, ως απεδείχθη, μία εντελώς προσχηματική αποδοχή της πρότασής μας, καθόσον οι διοικητικοί παράγοντες και τα στελέχη του γνωρίζουν πως είναι πρακτικώς αδύνατο (για οποιαδήποτε τραπεζική διαδικασία) να ολοκληρωθούν σε ελάχιστες ώρες χορηγήσεις που υπερβαίνουν τα 10 εκατ. ευρώ και μάλιστα εν μέσω Αυγούστου.

Συνάγεται λοιπόν αβίαστα ότι η παράνομη διακοπή των κυκλωμάτων μας εντάσσεται σε μία προσπάθεια αφενός εξόντωσης της θυγατρικής μας εταιρείας και εξαφάνισής της από το ανταγωνιστικό πεδίο των τηλεπικοινωνιών με αθέμιτες μεθόδους και αφετέρου αλίευσης της πελατειακής της βάσης ιδίως μάλιστα σε κρίσιμα τηλεπικοινωνιακά συστήματα του Δημοσίου. Την ίδια στιγμή όμως ο ΟΤΕ δεν υπολόγισε ούτε τους 300 εργαζόμενους της εταιρείας και τους 1.400 εργαζόμενους του Ομίλου ούτε τους 35.000 μετόχους μας.

Οι συγκεκριμένες ενέργειες του ΟΤΕ λίγα μόλις 24ωρα πριν από την ίδια την εξόφλησή του, μοναδικό σκοπό έχει να πλήξει ανεπανόρθωτα την φήμη της θυγατρικής μας εταιρείας και να βλάψει τους πελάτες της. Ο ΟΤΕ εν τέλει επιχειρεί να αποτρέψει οποιαδήποτε δυνατότητα της εταιρείας μας να αποπληρώσει τα οφειλόμενα, ενώ ακυρώνει κάθε προσπάθεια να εξοφληθεί και ο ίδιος.

Για την παράνομη αυτή συμπεριφορά του ΟΤΕ η θυγατρική μας εταιρεία πρόκειται να προσφύγει για την προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων της στις αρμόδιες Αρχές και στα αρμόδια εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, όχι μόνον για την εξασφάλιση της δραστηριότητάς της, αλλά και για την αποκατάσταση της σοβαρότατης εμπορικής και ιδίως επιχειρηματικής ζημίας, που παρανόμως υπέστη.

Ωστόσο, οι εσκεμμένες και εκδικητικές αυτές πρακτικές του ΟΤΕ, πέραν του ότι είναι προδήλως παράνομες, βλάπτουν ευθέως τον ανταγωνισμό, αλλά πολύ περισσότερο βλάπτουν και τους ίδιους τους μετόχους του Ο.Τ.Ε. και κυρίως το ελληνικό Δημόσιο”.

Η Altec Τelecoms για το 2007 παρουσιάζει κύκλο εργασιών στα 55,7 εκατ. ευρώ από 39,2 εκατ. ευρώ (αύξηση 42%) και παρουσίασε ζημίες 14 εκατ. ευρώ μετά από φόρους σε σχέση με τα 3,8 εκατ. ευρώ ζημιών το 2006. Πρόσφατα καθήκοντα Διευθυνούσης Συμβούλου ανέλαβε η κα Σούλα Εβανς, πρώην Γενική Διευθύντρια Πελατών και Σύμβουλος Διοίκησης του ΟΤΕ.