H Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι ξεκινά δύο έρευνες για παραβίαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού από την IBM.


ibm_logo1Παράλληλα, διερευνάται και το εάν η IBM έκανε κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά των μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων (mainframes).


Η μια έρευνα ξεκινά μετά από καταγγελίες των εταιριών λογισμικού T3 και Turbo Hercules, που κατηγορούν την ΙΒΜ ότι συνδέει την πώληση των mainframes της αποκλειστικά με την πώληση του δικού της λειτουργικού συστήματος για αυτά τα μεγάλα μηχανήματα.


Οι δύο εταιρίες αναπτύσσουν λογισμικό που μιμείται ότι «τρέχει» σε IBM mainframe, ενώ στην πραγματικότητα «τρέχει» σε φθηνότερους servers.


Η δεύτερη έρευνα ξεκινά με πρωτοβουλία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κατηγορεί την ΙΒΜ ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος τρίτων εταιριών που παρέχουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες συντήρησης των mainframes.


Η Κομισιόν κατηγορεί την ΙΒΜ ότι κρατά πιθανούς ανταγωνιστές έξω από την αγορά, εμποδίζοντας ή καθυστερώντας την πρόσβασή τους σε ανταλλακτικά για τα mainframes, πηγή των οποίων είναι μόνο η ίδια η ΙΒΜ.


Η ΙΒΜ, που δεσμεύτηκε να συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα των ευρωπαϊκών Αρχών ανταγωνισμού αρνήθηκε ότι οι σε βάρος της καταγγελίες έχουν βάση και κατήγειλε ευθέως ότι αυτές γίνονται στο πλαίσιο μιας εκστρατείας εναντίον της από την Microsoft και τους «δορυφόρους» της, προκειμένου να κυριαρχήσουν στην αγορά οι servers Wintel σε βάρος των μηχανημάτων της ΙΒΜ.


Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι παγκόσμιες πωλήσεις mainframes και του σχετικού λογισμικού έφθασαν τα 8,5 δισ. ευρώ το 2009, ενώ στην Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε περίπου 3 δισ. ευρώ.