Η Nikon παρουσιάζει φωτογραφίες της NASA από το διάστημα με τη χρήση της Nikon D3S και των φακών NIKKOR.


nasa nikon ds3Για πρώτη φορά, η Nikon παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες φωτογραφίες του διαστήματος. Η λήψη αυτών των φωτογραφιών έγινε με ψηφιακές SLR φωτογραφικές μηχανές D3S και φακούς NIKKOR που χρησιμοποιεί η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος των Η.Π.Α. (NASA) στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).


Η λήψη των εικόνων που παρουσιάζονται πραγματοποιήθηκε με εξοπλισμό που περιλαμβάνει ψηφιακές SLR μηχανές Nikon D3S, φακούς NIKKOR, φλας Speedlights και άλλα εξαρτήματα Nikon που υπάρχουν στον ISS. Έως σήμερα, έχουν ληφθεί πάνω από 700.000 εικόνες από τη NASA με τη χρήση εξοπλισμού Nikon στο διάστημα. Ανάμεσα σε αυτές, υπάρχουν σπάνιες και πολύτιμες φωτογραφίες, η λήψη των οποίων μπορεί να γίνει μόνο από το διάστημα, καθώς και φωτογραφίες σε συνθήκες εξαιρετικά χαμηλού φωτισμού που αποδεικνύουν την ανώτερη ποιότητα εικόνας και τα χαρακτηριστικά μείωσης θορύβου της D3S.


nasa nikonΕδώ και πολλά χρόνια, η Nikon συμβάλλει στη μελέτη του διαστήματος από τη NASA, με την ανάπτυξη και κατασκευή προηγμένων και εξαιρετικά ανθεκτικών φωτογραφικών μηχανών, καθώς και φακών NIKKOR που εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις οπτικές τεχνολογίες της Nikon και για τους οποίους η παραγωγή ξεπέρασε τις πενήντα εκατομμύρια μονάδες τον προηγούμενο Σεπτέμβρη.


Η πορεία της Nikon με τη NASA ξεκίνησε το 1971, με τη φωτογραφική μηχανή Nikon Photomic FTN (με προδιαγραφές για τη NASA) που χρησιμοποιήθηκε στο Apollo 15. Το 2008, η σχέση της Nikon με τη NASA συνεχίζεται με την παράδοση ψηφιακών SLR φωτογραφικών μηχανών D2XS, οι οποίες χρησιμοποιούνται ακόμα στο διάστημα. Έξι φωτογραφικές μηχανές D2XS χρησιμοποιούνται στο διάστημα. Το 2009, η NASA παράγγειλε έντεκα μηχανές D3S και επτά φακούς AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED για την καταγραφή δραστηριοτήτων στο διαστημικό λεωφορείο και το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.


nikon d3sΟι μηχανές D3S είναι ακριβώς τα ίδια προϊόντα με αυτά που είναι διαθέσιμα στους τελικούς χρήστες, χωρίς καμία ειδική προσαρμογή. Οι μηχανές παραδόθηκαν στον ISS με το διαστημικό λεωφορείο Discovery στις 5 Απριλίου 2010.


Ωστόσο, το διάστημα δεν είναι το μόνο περιβάλλον με ακραίες συνθήκες όπου χρησιμοποιείται εξοπλισμός της Nikon. Η Nikon παρέχει «επίσημα» τον εξοπλισμό παρακολούθησης για την εξερεύνηση της Ανταρκτικής. Ο εξοπλισμός της Nikon χρησιμοποιείται για την παρατήρηση και την έρευνα αυτών των ελάχιστα εξερευνημένων περιοχών χάρη στην ανθεκτικότητα, την αξιοπιστία και τις διακεκριμένες τεχνικές δυνατότητες που αντεπεξέρχονται ακόμη και στις πιο δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες.


• Προϊόντα Nikon στον ISS
– 1 Nikon D3S ψηφιακή-SLR μηχανή: Τυπικό καταναλωτικό προϊόν (χωρίς προσαρμογές). Παραδόθηκε στον ISS με το Discovery κατά την αποστολή διαστημικού λεωφορείου STS-131, που επέστρεψε στις 20 Απριλίου 2010. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν κυρίως την επιφάνεια της γης και σκηνές κατά τη διάρκεια της νύχτας.
– 8 Nikon D2XS ψηφιακές-SLR μηχανές: Προσαρμοσμένες σύμφωνα με τις προδιαγραφές της NASA για καταγραφή δραστηριοτήτων εκτός οχήματος (EVA)
– 36 φακοί NIKKOR (συμπεριλαμβανομένων τριών τηλεμετατροπέων)
– 7 SB-800 Speedlights
– 4 προσοφθάλμια για D2XS: Τα προσοφθάλμια κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για τη NASA.
Ειδικά σκόπευτρα προσοφθαλμίου που επιτρέπουν το καδράρισμα και την επαλήθευση ακόμα και με διαστημικό κράνος κατά τις δραστηριότητες εκτός οχήματος.


• Πρωτογενείς εικόνες που λήφθηκαν με προϊόντα Nikon
– Εικόνα κατά τις δραστηριότητες εκτός οχήματος στην αποστολή STS-131. Όψη των αστροναυτών καθώς προσπαθούν να στερεώσουν μία δεξαμενή αμμωνίας στον ISS κατά το διαστημικό περίπατο STS-131.
– Εικόνα του ISS, του Διαστημικού λεωφορείου και της Γης από τον ISS.


Αναδρομή της πορείας της Nikon στη NASA
•1971: Η φωτογραφική μηχανή Nikon Photomic FTN* (με προδιαγραφές για τη NASA) χρησιμοποιείται στο Apollo 15.
•1980: Η “Μικρή φωτογραφική μηχανή” με βάση τη Nikon F3 εξοπλισμένη με μοτέρ και η “Μεγάλη φωτογραφική μηχανή” F3, όπου γινόταν χρήση αρνητικών long film, παραδίδονται στη NASA. Η “Μικρή φωτογραφική μηχανή” χρησιμοποιείται στο Διαστημικό λεωφορείο Columbia που εκτοξεύεται το επόμενο έτος.
•1991: Οι φωτογραφικές μηχανές Nikon F4 και F4S παραδίδονται στη NASA
•1999: Η φωτογραφική μηχανή Nikon F5 και ο φακός AI AF Nikkor περιλαμβάνονται στο Διαστημικό λεωφορείο Discovery για τη φωτογράφηση δραστηριοτήτων εκτός οχήματος (Extravehicular activities, EVA)
•2008: Παραδίδονται στη NASA ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές D2XS SLR. Οκτώ φωτογραφικές μηχανές D2XS χρησιμοποιούνται στο διάστημα για την καταγραφή δραστηριοτήτων όπως επιθεωρήσεις και συντήρηση.
• Επιπλέον, περίπου 15 τύποι φακών NIKKOR (πάνω από 35 φακοί συνολικά) φυλάσσονται ήδη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για τις φωτογραφήσεις εντός και εκτός οχημάτων. Οι φακοί αυτοί υποστηρίζουν με συνέπεια και σταθερότητα τις δραστηριότητες της NASA στο διάστημα.