H Alcatel-Lucent επιλέγεται για την κατασκευή μεγάλων δικτύων οπτικής ίνας, στην Αυστραλία, την Κίνα και το Χονγκ – Κόνγκ.


Alcatel-Lucent-logoΠιο συγκεκριμένα στην Κίνα, η China Mobile και η China Telecom επέλεξαν την Alcatel-Lucent για την ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας μέσω των οποίων οι δύο εταιρείες θα μπορούν να παρέχουν μια σειρά ευρυζωνικές υπηρεσίες επόμενης γενιάς, όπως τηλεοπτικό πρόγραμμα υψηλής ευκρίνειας (HDTV) και γρήγορο Ίντερνετ.


Οι λύσεις της Alcatel-Lucent, βασισμένες σε τεχνολογία Passive Optical Networks (PON), θα δώσουν τη δυνατότητα στις δύο εταιρείες να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με τρόπο οικονομικό σε ολόκληρη την Κίνα. Με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στις δύο εταιρείες και την Alcatel-Lucent Shanghai Bell, τη ναυαρχίδα του ομίλου Alcatel-Lucent στην Κίνα, η China Mobile θα προχωρήσει στην ανάπτυξη οπτικών δικτύων FTTH και FTTB σε 14 επαρχίες της κινεζικής επικράτειας, ενώ η China Telecom σε περισσότερες από 18.


Εκτός από την προμήθεια υλικού, η συμφωνία προβλέπει και την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών εγκατάστασης, ενοποίησης και συντήρησης.“Η Alcatel-Lucent συμμετέχει ενεργά στην κατασκευή προηγμένων και οικονομικά ανταγωνιστικών δικτύων πρόσβασης, τα οποία επιτρέπουν στους παρόχους να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους. Η επιλογή των λύσεων της Alcatel-Lucent από παρόχους του μεγέθους της China Mobile και της China Telecom υπογραμμίζει την ηγετική μας θέση στον αγορά των σταθερών ευρυζωνικών δικτύων,” ανέφερε ο κ. Romano Valussi, πρόεδρος της Alcatel-Lucent Shanghai Bell.


Παράλληλα, στην Αυστραλία η Alcatel-Lucent αναδείχτηκε στρατηγικός προμηθευτής στο έργο για τη δημιουργία ενός Εθνικού Ευρυζωνικού Δικτύου (National Broadband Network-NBN), το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο επενδυτικό έργο υποδομής στην ιστορία της χώρας και αναμένεται να λειτουργήσει ως πλατφόρμας στην οποία θα στηριχθεί η περαιτέρω ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας.


Η εταιρεία National Broadband Network Company (NBN Co), υπεύθυνη για τη διαχείριση του έργου, έχει ήδη δεσμεύσει ένα αρχικό ποσό ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας για την αγορά εξοπλισμού σε τιμές που έχουν ήδη συμφωνηθεί, ενώ έχει δεσμευτεί για τη διάθεση επιπλέον κονδυλίων 1.5 δισεκατομμυρίου δολαρίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του.


Η Alcatel-Lucent πρόκειται να προμηθεύσει την NBN Co με προηγμένο εξοπλισμό δικτύων GPON (Gigabit Passive Optical Network), και να συνεργαστεί στη κατασκευή ενός ευρυζωνικού δικτύου τεχνολογίας FTTP και ταχύτητας 100 Mbit/s, το οποίο προβλέπεται να καλύψει το 90 τοις εκατό των κτιρίων της Αυστραλίας μέσα σε διάστημα οκτώ ετών.


Τέλος, στο Χόνγκ-Κόνγκ η εταιρεία Hong Kong Broadband Network Limited (HKBN), θυγατρική της City Telecom (H.K.) Limited, ανακοίνωσε την έναρξη διάθεσης ευρυζωνικών υπηρεσιών με ταχύτητες που φτάνουν το 1 Gbps μέσω οπτικού δικτύου τεχνολογίας GPON της Alcatel-Lucent. Με μηνιαία συνδρομή $26 δολαρίων, η εταιρεία στοχεύει στους οικιακούς καταναλωτές προσφέροντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε προσιτή τιμή. Η ζήτηση ευρυζωνικών υπηρεσιών στο Χόνγκ-Κόνγκ αναπτύσσεται με εκθετικό ρυθμό, οδηγούμενη κυρίως από δημοφιλείς εφαρμογές όπως το cloud computing, το online gaming, η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας και το HD IPTV. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών σε επίπεδο οικιακών καταναλωτών στο Χόνγκ-Κόνγκ φτάνει το 81.4%, ποσοστό που συγκαταλέγεται μεταξύ των υψηλότερων του κόσμου.