Τα PandaLabs εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών και στο σχεδιασμό των καλοκαιρινών τους διακοπών.


panda logo– Τα προβλήματα ασφάλειας που συνδέονται με τα μη ασφαλή δίκτυα WiFi, σε παραλίες, cafe, κλπ., οι εφαρμογές που «δείχνουν» το γεωγραφικό σημείο που βρίσκεται ο χρήστης καθώς και οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται μέσω των κοινωνικών δικτύων, κρύβουν σοβαρές απειλές για την ασφάλεια των Η/Υ.


– Η χρήση των ασφαλών δικτύων, η απόκρυψη των δεδομένων του σκληρού δίσκου προκειμένου να αποφευχθεί η «κλοπή» των δεδομένων και η σοβαρή προφύλαξη κατά τη διάρκεια ηλεκτρονικών αγορών ή τραπεζικών συναλλαγών, βρίσκονται μεταξύ των πρακτικών μέτρων ασφάλειας τα οποία οι χρήστες καλούνται να ακολουθήσουν.


Με τη ραγδαία εξάπλωση των κοινωνικών δικτύων (social networks) και των πολυάριθμων εφαρμογών που χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω του Internet, τα PandaLabs, τα εργαστήρια anti-malware της Panda Security, συμβουλεύουν τους χρήστες να πάρουν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να μην πέσουν θύματα κακόβουλων ενεργειών κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.


Πέραν των μέτρων ασφάλειας που λαμβάνονται συνήθως, “Φέτος ζητάμε από τους χρήστες να προσέχουν ιδιαίτερα όταν μοιράζονται πληροφορίες μέσω του Internet, κυρίως όταν πρόκειται για χρήση εφαρμογών σχεδιασμού ταξιδιών ή στην περίπτωση ανεύρεσης, μέσω συσκευών GPS, του γεωγραφικού σημείου που βρίσκεται κάποιο μέλος της κοινότητας. Αυτού του είδους τις πληροφορίες μπορούν εύκολα να εκμεταλλευτούν εκείνοι που υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα ή σχεδιάζουν κακόβουλες ενέργειες” δηλώνει σχετικά ο Luis Corrons, Τεχνικός Διευθυντής των PandaLabs.


Αυτού του τύπου οι εφαρμογές χρησιμοποιούνται ευρέως τα τελευταία χρόνια. Εφαρμογές του Facebook όπως τo Doorpl ή το Trip Advisor (με την οποία περιγράφεται το σημείο που βρίσκεται κάποιος ή το σημείο που θέλει να μεταβεί), το Twitter geolocation utility (δείχνει από πού έχουν αποσταλεί τα tweets), ή οι υπηρεσίες εντοπισμού φορητών συσκευών μέσω GPS (iPhone και Android χρήστες), είναι μερικά μόνο παραδείγματα.


Τα PandaLabs συνεχώς αναλύουν τις τελευταίες τάσεις στο Internet και είναι σε θέση να δίνουν συμβουλές για την προστασία των χρηστών καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και πιο ειδικά σε μία περίοδο μαζικών διακοπών όπως το καλοκαίρι.


Αν πάρετε τον δικό σας υπολογιστή μαζί σας στις διακοπές:
– Πριν κάνετε οτιδήποτε, κρατήστε ένα back up όλων των δεδομένων σας για παν ενδεχόμενο.
– Σιγουρευτείτε ότι έχετε ένα αξιόπιστο ανανεωμένο πρόγραμμα προστασίας και ότι όλα τα αναγκαία security patches είναι εγκατεστημένα.
– Για να μετριάσετε τις συνέπειες σε περίπτωση κλοπής του υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε τη λειτουργία απόκρυψης των πληροφοριών που βρίσκονται στο σκληρό δίσκο, ακόμα και αν αυτή η εργασία είναι κουραστική ή πολύπλοκη. Αυτή η ενέργεια θα απαγορεύσει σε οποιονδήποτε να έχει πρόσβαση στα αρχεία σας χωρίς το σωστό κωδικό πρόσβασης.
– Καθαρίστε τα προσωρινά αρχεία, τα logs, τα cookies και τα password reminders ή τα auto-complete features που χρησιμοποιείτε με τον browser. Αυτό θα αποκλείσει την αυτόματη πρόσβαση σε webmail, social networks, τραπεζικούς λογαριασμούς ή στα αγαπημένα σας ηλεκτρονικά καταστήματα.
– Μην συνδέεστε σε μη προστατευμένα WiFi networks, καθώς μπορεί να “πιαστείτε στο αγκίστρι” των hackers και να υποκλαπούν οι πληροφορίες που μοιράζεστε στη διαδικτυακή σας κοινότητα. Ακόμη και αν χρειαστεί να πληρώσετε για τη χρήση δικτύου, είναι καλύτερο και πιο ασφαλές να χρησιμοποιείτε δίκτυα που μπορείτε να εμπιστεύεστε.
– Προσοχή στο email. Οι επιθέσεις phishing και το spam γίνονται ολοένα και πιο έξυπνα υποκλέπτοντας πολύτιμα δεδομένα.


Αν χρησιμοποιήσετε έναν άλλο υπολογιστή στις διακοπές σας:
– Καλύτερα να μην το κάνετε! Δεν μπορείτε να γνωρίζετε τι είναι εγκατεστημένο σε αυτό τον υπολογιστή. Είναι πιθανό στα PCs των cyber-cafes, των ξενοδοχείων ή των αεροδρομίων, από όπου πιθανά να πραγματοποιήσετε είσοδο στον τραπεζικό σας λογαριασμό, κλπ. να είναι εγκαταστημένος ένας επικίνδυνος δούρειος ίππος.
– Αν πραγματικά δεν έχετε άλλη επιλογή και πρέπει να μπείτε σε websites που απαιτούν τα προσωπικά διαπιστευτήριά σας, σιγουρευτείτε ότι τα αλλάζετε αμέσως μετά τη χρήση το συντομότερο δυνατό προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο.
– Αποφύγετε να κάνετε συναλλαγές ή αγορές online. Θυμηθείτε ότι οποιαδήποτε πληροφορία εισάγετε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιον άλλον χρήστη.
– Μην δέχεστε καμία παρακίνηση φύλαξης των προσωπικών δεδομένων που προσφέρεται από πολλούς browsers.
– Όταν ολοκληρώσετε τη χρήση, σβήστε όλα τα προσωρινά αρχεία, το browser history, τα cookies, τα log files και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία έχετε αποθηκεύσει στον υπολογιστή.
– Αν κατεβάσατε κάτι στον υπολογιστή, θυμηθείτε να το διαγράψετε πριν τον απενεργοποιήσετε, ώστε να αποκλείσετε τη διαθεσιμότητα αυτών των πληροφοριών σε άλλους χρήστες.


Και πάντα, στα κοινωνικά δίκτυα …
– Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τις εφαρμογές σχεδιασμού ταξιδιών που προσφέρουν αυτά τα δίκτυα, ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν είναι δυνατό να εντοπίσουν που βρίσκεστε. Μην δέχεστε τη λειτουργία εντοπισμού (geolocation function) στο Twitter και μη χρησιμοποιείτε αυτή την τεχνολογία στα κινητά σας τηλέφωνα.
– Μην δηλώνετε τα σχέδια που έχετε για τις διακοπές σας σε chat rooms, IRCs, κοινότητες, κλπ.
– Αν περνάτε χρόνο σε chat rooms ενώ βρίσκεστε σε διακοπές, μην αποκαλύπτετε οποιεσδήποτε προσωπικές ή εμπιστευτικές πληροφορίες σε κάποιον που δε γνωρίζετε.
– Μοιραστείτε αυτές τις συμβουλές με τα παιδιά σας, τα οποία είναι συχνά πιο καλόπιστα και ανοιχτά στο να μοιραστούν πληροφορίες μέσω του Internet.
– Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ύποπτη συμπεριφορά ενώ βρίσκεστε συνδεδεμένοι σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο (άτομα με μεγάλο ενδιαφέρον για τον τόπο διακοπών, τις ημερομηνίες, κλπ.) επικοινωνήστε με την αστυνομία. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία.