Στη Βαρσοβία της Πολωνίας πραγματοποιήθηκαν οι Τελικοί του Παγκόσμιου Φοιτητικού Διαγωνισμού της Microsoft, Imagine Cup 2010.


 Στιγμιότυπο από τη τελετή έναρξης του Διαγωνισμού

Στιγμιότυπο από τη τελετή έναρξης του Διαγωνισμού

Στους τελικούς συμμετείχαν 400 φοιτητές από 70 χώρες του κόσμου. Η βράβευση των νικητών έλαβε χώρα την Πέμπτη 8 Ιουλίου σε εορταστικό κλίμα με κορυφαίο σημείο της βραδιάς τον χαιρετισμό που απεύθυνε η Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α., κα Michelle Obama.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε στο διαγωνισμό η ομάδα Megadodo από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία αναδείχθηκε νικήτρια στους ελληνικούς τελικούς του Imagine Cup στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο. Η ελληνική ομάδα παρουσίασε, ενώπιον της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, την καινοτόμο εφαρμογή «Touring Machine», η οποία παράγει αυτόματα εξατομικευμένες ξεναγήσεις για (αρχαιολογικούς) χώρους.


Στο όγδοο έτος της διεξαγωγής του, ο Παγκόσμιος Φοιτητικός Διαγωνισμός Καινοτομίας της Microsoft, προσκάλεσε τους νέους επιστήμονες να προτείνουν πρωτοποριακές λύσεις τεχνολογίας που θα υπηρετούν έναν από τους οκτώ Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (Millennium Development Goals), όπως αυτοί έχουν καθοριστεί από τον Ο.Η.Ε. Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το θέμα του διαγωνισμού ορίστηκε ως εξής: «Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία θα συμβάλλει στη λύση των μεγαλύτερων σύγχρονων προβλημάτων».


 Η νικήτρια ομάδα από την Ταϊλάνδη (κατηγορία «Σχεδιασμός Λογισμικού»), Skeet

Η νικήτρια ομάδα από την Ταϊλάνδη (κατηγορία «Σχεδιασμός Λογισμικού»), Skeet

Στο πλαίσιο του Imagine Cup 2010, σε διάστημα ενός έτους, 325.000 φοιτητές από 100 χώρες του κόσμου εργάστηκαν πάνω σε καινοτόμες εφαρμογές δικής τους έμπνευσης. Από αυτούς οι 400 κατάφεραν να προκριθούν στην τελική φάση της Πολωνίας. Οι επιλεχθέντες φοιτητές διαγωνίστηκαν σε πέντε συνολικά κατηγορίες στους τομείς των τεχνολογικών εφαρμογών και των ψηφιακών Μέσων (Software Design, Embedded Development, Game Design, IT Challenge και Digital Media). Επιπλέον, φέτος για πρώτη χρονιά, απονεμήθηκαν έξι βραβεία «επιτευγμάτων» (Envisioning 2020 Award, Interoperability Award, Next Generation Web Award,Touch & Tablet Accessibility Award, Windows Phone 7 “Rockstar” Award και Windows Internet Explorer 8 Award). Την πρώτη θέση στην κατηγορία «Σχεδιασμός Λογισμικού» κατέλαβε η ομάδα SKEEK από τη Ταϊλάνδη με το project «eyeFeel», το οποίο χρησιμοποιεί πλήθος τεχνολογιών που διευκολύνουν την επικοινωνία με άτομα που έχουν προβλήματα ακοής.


Η ελληνική συμμετοχή
Η καινοτόμος εφαρμογή που πρότεινε η ελληνική ομάδα, μέλη της οποίας ήταν ο Γιώργος Καρακατσιώτης και ο Βαγγέλης Πτερνέας, παράγει αυτόματα εξατομικευμένες ξεναγήσεις για χώρους, αντλώντας πληροφοριακό υλικό από το διαδίκτυο και προσαρμόζοντάς το βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του εκάστοτε χρήστη (ηλικία, ενδιαφέροντα, προσανατολισμός και τοποθεσία στο χώρο, ιστορικό περιήγησης). Το σύστημα αποφεύγει την επανάληψη πληροφοριών, κάνοντας χρήση συγκρίσεων μεταξύ των εκθεμάτων που παρουσιάζονται και των εκθεμάτων που έχουν ήδη περιγραφεί, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αίσθηση μιας ζωντανής ξενάγησης. Οι περιγραφές μπορούν να μεταφραστούν αυτόματα σε πολλές γλώσσες, ενώ η πλατφόρμα διατίθεται σε δύο εφαρμογές: μία για σταθερούς υπολογιστές και μία για κινητά τηλέφωνα. Επιπλέον, η πλατφόρμα επιτρέπει τη μετατροπή μιας σχολικής τάξης σε εικονικό μουσείο (π.χ. Μουσείο Ακρόπολης, Μουσείο Λούβρου κ.τ.λ.) με τη βοήθεια της τεχνολογίας Microsoft Tags και ειδικών γυαλιών virtual reality.


 Η διαγωνιζόμενη ομάδα από την Κορέα

Η διαγωνιζόμενη ομάδα από την Κορέα

Το Imagine Cup της Microsoft διοργανώνεται από το 2003 και αποτελεί τον κορυφαίο διαγωνισμό τεχνολογίας διεθνούς εμβέλειας για φοιτητές. Η Ελλάδα συμμετέχει στο διαγωνισμό από το 2004 και έχει αποσπάσει δύο φορές τιμητική διάκριση, κατακτώντας την 2η και 3η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία «Σχεδιασμός Λογισμικού» με τα projects “Sign2Talk” το 2005 και “SmartEyes” το 2004. Στα χρόνια συμμετοχής της, η Ελλάδα έχει παρουσιάσει τα projects “Allergy ON!”, “Noesis”, “Project Protasis” και “Artificial Intelligence Doctor”.


Μετά το πέρας της φετινής διοργάνωσης ανακοινώθηκε ότι οι τελικοί του Imagine Cup 2011 θα διεξαχθούν στη Νέα Υόρκη, ενώ υπογραμμίστηκε ότι οι Η.Π.Α. θα φιλοξενήσουν για πρώτη φορά το διαγωνισμό. Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν τις δικές τους καινοτόμες λύσεις και να διαγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο του Imagine Cup, μπορούν από σήμερα κιόλας να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.imaginecup.com για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές.