Tα 75 χρόνια διαρκούς παρουσίας στο παγκόσμιο τεχνολογικό στερέωμα κλείνει αυτό το μήνα η Fujitsu.


fujitsu-logoΗ Fujitsu υπήρξε το θεμέλιο μερικών αξιοσημείωτων επιτευγμάτων αλλά και καινοτομιών του κλάδου της πληροφορικής – από τις πρώτες ημέρες των τηλεφωνικών κέντρων το 1930, τα mainframe και το parallel computing generation της δεκαετίας του 1970, αλλά και σε πιο πρόσφατες εφευρέσεις, όπως το palm vein (πιστοποίηση ασφαλείας με ανάγνωση παλάμης) και τον πρώτο 3D ηλεκτρονικό υπολογιστή στον κόσμο. Η Fujitsu ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη, που είχε ένα Tier III πιστοποιημένο κέντρο δεδομένων και σήμερα κατατάσσεται από την Gartner, με βάση το σύνολο των εσόδων της, ως ο τρίτος μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών πληροφορικής στον κόσμο.


Αποτελεί κορυφαίο προμηθευτή προϊόντων και υπηρεσιών στην παγκόσμια αγορά. Με περίπου 170.000 υπαλλήλους, και υποστήριξη σε 70 χώρες, η Fujitsu συνδυάζει ειδικούς συστημάτων και υπηρεσιών με αξιόπιστα υπολογιστικά και επικοινωνιακά προϊόντα και προηγμένα προϊόντα μικροηλεκτρονικής, με στόχο την παροχή προστιθέμενης αξίας στους πελάτες της. Με έδρα το Τόκιο, η Fujitsu Limited παρουσίασε ενοποιημένα έσοδα 4.6 τρισεκατομμύρια γιεν (US$50 δισ.) για το οικονομικό έτος που έληξε 31 Μαρτίου 2010.


Ιστορία της Fujitsu
Οι ρίζες της Fujitsu βρίσκονται στην ανοικοδόμηση των υποδομών των τηλεπικοινωνιών στην Ιαπωνία μετά το μεγάλο σεισμό του 1923 «Great Kanto» που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της δημόσιας υποδομής του Τόκιο και της Γιοκοχάμα. Το όνομα της FUJITSU, όμως, είναι τόσο παλιό όσο και η γέννηση του ηλεκτρισμού και συνώνυμο της ιστορίας της πληροφορικής της Ιαπωνίας. Το 1935 η εταιρία Fuji Tsushinki Manufacturing Corporation, η οποία αργότερα έγινε η Fujitsu Limited, ιδρύθηκε ως ένα παρακλάδι του τμήματος επικοινωνιών της Fuji Electric Co, Ltd


Το 1990, η Fujitsu έλαβε μερίδιο 80% στην British International Computers Limited (ICL). Το 1998 η ICL έγινε εξ ολοκλήρου θυγατρική της Fujitsu και έγινε γνωστή ως Fujitsu ICL. Η εταιρεία κατάργησε το όνομα ICL το 2002 και είναι σήμερα γνωστή ως Fujitsu.


Σταθμό για την εταιρία, αποτέλεσε το 1998, όταν Fujitsu και Siemens ανακοίνωσαν την ίδρυση της κοινοπραξίας με το όνομα Fujitsu Siemens Computers. Η Fujitsu απέκτησε μερίδιο της τάξης του 50% της Siemens στον τομέα των υπολογιστών, servers και αποθηκευτικών συστημάτων, ενώ από το 2009, η Fujitsu πήρε τον πλήρη έλεγχο και μετονομάστηκε σε Fujitsu Technology Solutions.


Σχολιάζοντας το ορόσημο των 75 ετών, o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fujitsu Technology Solutions στην Ελλάδα, κ. Διονύσης Μιχαλόπουλος, δήλωσε: «Μέσα από τη μελέτη της πορείας της Fujitsu, η εταιρία έχει αποδείξει ότι είναι πάντα έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις των τεχνολογικών και κοινωνικών αλλαγών. Αυτό που έχει παραμείνει σταθερό και θα εξακολουθήσει να το κάνει η Fujitsu είναι η εταιρική φιλοσοφία και το ήθος που επικεντρώνεται στον πελάτη και στην καινοτομία. Η σημερινή πρόκληση είναι η ακόμα πιο αλματώδης ανάπτυξη και αλλαγή. Ο ρόλος της Πληροφορικής είναι να συμμετάσχει στην ανάπτυξη αυτήν ως κινητήριος δύναμη».