Mια δεκαετία πριν, όταν το software-as-a-service αποτελούσε αναδυόμενη υπηρεσία, η SAS είχε ασχοληθεί με εναλλακτικές λύσεις λογισμικού off-premise.


SAS2Tα αυξανόμενα και απρόβλεπτα κόστη των υποδομών αποτελούσαν ήδη μια ανησυχία για πολλές επιχειρήσεις, η ανάπτυξη κρίσιμων εφαρμογών ήταν χρονοβόρα, ενώ και η συντήρησή τους επιβαρύνονταν από παραδοσιακές on-premise υλοποιήσεις. Αλλά το λογισμικό που εκτελείται σε απομακρυσμένους υπολογιστές, αποκτά πρόσβαση μέσω ενός δικτύου και συντηρείται από έναν πάροχο – γνωστό πλέον και ως “Cloud Computing” – έδωσε τη λύση στο πρόβλημα. Η SAS ξεκίνησε να παρέχει μια σειρά λύσεων με την επωνυμία SAS Solutions OnDemand το 2000.


Μετά από μια δεκαετία και δύο περιόδους οικονομικής ύφεσης, στο εξελιγμένο κέντρο υπολογιστών της εταιρείας, οι λύσεις SAS Solutions OnDemand εξυπηρετούν περισσότερους από 100 εταιρικούς πελάτες, που περιλαμβάνουν πολυεθνικές εταιρείες στις ΗΠΑ, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Ανάμεσα σ’ αυτές διακρίνουμε τις: Chico’s, Restoration Hardware, Κομητεία του Λος Άντζελες, NeuroSearch, Ferring Pharmaceuticals, Norfolk Line, Πολιτεία της Β. Καρολίνας, Shire plc κ.ά.


Η οικογένεια των λύσεων SAS Solutions OnDemand περιλαμβάνει 18 προϊόντα και συνεχίζει να αυξάνεται συνεχώς. Την πιο πρόσφατη προσθήκη αποτελούν τα SAS Social Media Analytics, που ουσιαστικά συνδυάζουν λύσεις όπως οι SAS OnDemand: Suspect Claims Detection, SAS OnDemand: Anti-Money Laundering και SAS OnDemand: Drug Development.


Η McKesson, εταιρεία που κατέχει την 14η θέση στη λίστα των μεγαλύτερων εταιρειών του περιοδικού Fortune, χρησιμοποιεί τη λύση SAS OnDemand για ανάλυση marketing, κλινικές αναλύσεις και analytics για το συγκεκριμένο κλάδο που δραστηριοποιείται, περιλαμβάνοντας όλους τους τύπους αναφορών. Η εταιρεία, η οποία παρέχει υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και πληροφορικής τεχνολογίας, γνώρισε, με τις λύσεις SAS Solutions OnDemand, μια πραγματική “πληροφορική επανάσταση”, όπου οι αναλυτές μπορούν πλέον να εξερευνήσουν, να δημιουργήσουν, να τελειοποιήσουν και να δοκιμάσουν νέες έννοιες.


Ενώ η αγορά των “υπό φιλοξενία” (hosted) εφαρμογών βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, η λύση SAS OnDemand έχει εδώ και πολύ καιρό δώσει απαντήσεις σε σημαντικές ανάγκες των πελατών.


Μία από τις λύσεις της οικογένειας SAS Solutions OnDemand, η SAS EVAAS K-12, που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης των φοιτητών, έφτασε το 1 εκατ. συνδέσεις (logins) το 2009. Παράλληλα, η λύση SAS OnDemand for Academics είχε περισσότερους από 4.000 χρήστες σε Κολλέγια και Πανεπιστήμια στους τομείς της στατιστικής και των χρηματοοικονομικών.


Για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών για λύσεις SAS Solutions OnDemand, η εταιρεία ανακοίνωσε πέρσι ότι επενδύει 70 εκατ. δολάρια σε μια νέα εγκατάσταση cloud computing, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στο 2010.