“Eλληνικό” ενδιαφέρον υποκρύπτει η μάχη για την απόκτηση της νέας άδειας ασύρματης (κινητής) επικοινωνίας πανεθνικής εμβέλειας, που έχει αποφασίσει να χορηγήσει η ρουμανική κυβέρνηση.

Στη «λίστα με τους μνη­στήρες» της εν λόγω άδειας συμπεριλαμβάνονται οι Tactical Netwrks AS, το πολυεθνικό group Saudi Oger Ltd και η τοπική NetPoint. Η RomTelecom (θυγατρική του OTE), ωστόσο, προβάλλει ως ένα από τα «φαβορί» για την 6η τηλεπικοινωνιακή άδεια στη χώρα.

H κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από τη θυγατρική του OTE (ο ελληνικός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός συμμετέχει με ποσοστό 54%) γνωστοποιήθηκε χθες, ενώ τη «λίστα με τους μνηστήρες» συμπληρώνουν οι εταιρείες Tactical Netwrks AS, το πολυεθνικό group Saudi Oger Ltd και η τοπική NetPoint, οι οποίες, επίσης, προέβησαν σε ανάλογη κίνηση.

Aρχικά, να σημειωθεί, ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό, που «τρέχει» από τον Iούνιο, είχε εκφραστεί από συνολικά δέκα (10) επιχειρήσεις του κλάδου, εκ των οποίων, όμως, μόνο οι τέσσερις ανωτέρω αποφάσισαν να διεκδικήσουν μέχρι τέλους την προσφερόμενη άδεια. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, η ανακοίνωση του «νικητή» από τη ρουμανική τηλεπικοινωνιακή αρχή, αναμένεται στις 8 Σεπτεμβρίου.
H άδεια δε, είναι εθνικής εμβέλειας και αφορά τη μεταφορά, ασύρματα, δεδομένων δικτύου και ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη συχνότητα 410-415 / 420-425 MHz.
H συμμετοχή της RomTelecom σε διαγωνισμό για την απόκτηση άδειας ασύρματης τηλεπικοινωνίας, ερμηνεύεται καθώς η συγκεκριμένη άδεια αφορά μια διαφορετική τεχνολογία, η οποία κυρίως παρέχει πρόσβαση σε άλλες συχνότητες στη σταθερή τηλεφωνία και κατά κάποιο τρόπο είναι συμπληρωματική της Cosmote.
Όσον αφορά στην προοπτική εισαγωγής μετοχών της RomTelecom στο χρηματιστήριο, δεδομένης της αρνητικής συγκυρίας στις χρηματαγορές διεθνώς, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ενδεχόμενο απομακρύνεται για το 2009.