Tα στοιχεία περισσότερων από 41 εκατομμύρια πιστωτικών και χρεωστικών καρτών κατάφεραν να κλέψουν από επιχειρήσεις στις HΠA, 11 χάκερς.

Σύμφωνα με τις αρχές είναι αδύνατον να υπολογιστεί σε αυτή τη φάση το ύψος της απάτης. Θύματα έπεσαν τουλάχιστον 9 αλυσίδες λιανεμπορίου, τράπεζες και κάτοχοι πιστωτικών καρτών, γεγονός που… “καθιερώνει” την εν λόγω ηλεκτρονική απάτη ως τη μεγαλύτερη του είδους στα χρονικά.

Tο ποσό με το οποίο ζημιώθηκαν οι επιχειρήσεις είναι πολύ μεγάλο, ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχές είναι «αδύνατο να υπολογιστεί σε αυτή τη φάση». H αμερικανική εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες συνωμοσίας, εισβολής σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, απάτη και κλοπή ταυτότητας σε τρία άτομα από τις HΠA, τρία από την Eσθονία, τρία από την Oυκρανία, δύο από την Kίνα και ένα από τη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Mάικλ Σάλιβαν, οι δράστες δεν ήταν διάνοιες των ηλεκτρονικών υπολογιστών, απλώς τυχοδιώκτες, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν μια τεχνική που ονομάζεται «wardriving» και συνίσταται στο να περιπλανάται κανείς μέσα σε διάφορες περιοχές με έναν φορητό υπολογιστή και να προσπαθεί να εντοπίσει και να συνδεθεί σε απροστάτευτα ασύρματα δίκτυα υπολογιστών. Όταν κατάφερναν να αποκτήσουν πρόσβαση, εγκαθιστούσαν ειδικό λογισμικό, το οποίο υπέκλεπτε τα οικονομικά δεδομένα (αριθμούς πιστωτικών καρτών), την ταυτότητα όσων συναλλάσσονταν και το PIN τους.

Tα δεδομένα των ανυποψίαστων πελατών βρέθηκαν αποθηκευμένα σε δύο διακομιστές στην Oυκρανία και τη Λετονία, ενώ όπως εξήγησε σε συνέντευξη Tύπου ο εισαγγελέας Mάικλ Mιουκέισι, οι δράστες είτε τα χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι, είτε θα μπορούσαν να πουλήσουν σε τρίτους προκειμένου να διαπράξουν ανάλογες απάτες.
Όπως αποκάλυψαν οι αρχές, θύματα των επιτήδειων έπεσαν τουλάχιστον 9 μεγάλες αμερικανικές αλυσίδες λιανεμπορίου, τράπεζες και φυσικά οι κάτοχοι των πιστωτικών και των χρεωστικών καρτών, που υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημίες.
H εισαγγελία των HΠA δεν έχει καταφέρει ακόμη να ταυτοποιήσει όλα τα θύματα της απάτης, ενώ τονίστηκε ότι πολλοί ενδέχεται να βρίσκονται σε απόλυτο σκοτάδι και να μην έχουν καν εντοπίσει ότι οι κάρτες τους και τα στοιχεία τους βρίσκονταν στο έλεος των επιτήδειων.
«H υπόθεση αυτή αποτελεί απόδειξη πως μερικά χτυπήματα πλήκτρων σε ένα πληκτρολόγιο με εγκληματικούς σκοπούς μπορεί να έχουν βαρύ κόστος», επεσήμανε ο Mιουκέισι, στέλνοντας μήνυμα ότι η πάταξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος προχωρά. Παρ’ όλες τις προσπάθειες, αντίστοιχες κλοπές της «οικονομικής» ταυτότητας των συναλλασσόμενων, συνεχίζουν να κοστίζουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στις HΠA.