Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη εξακολουθούν να εφαρμόζουν υψηλές χρεώσεις roaming, σύμφωνα με την Κομισιόν.


roamingΤα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγείρουν την πιθανότητα πρότασης για επέκταση της περιόδου ανώτατων τιμών, παρά την πρόταση κατάργησης τους. «Τρία χρόνια μετά την επιβολή των κανονισμών, οι περισσότεροι πάροχοι εφαρμόζουν τιμές λιανικής που κυμαίνονται στα ανώτατα επίπεδα», δήλωσε η επίτροπος τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε., Νίλι Κρόες. «Η αύξηση του ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά κλήσεων περιαγωγής θα παρείχε περισσότερες και καλύτερες επιλογές για τους καταναλωτές».


Σε σχετική αναφορά στις επιπτώσεις των ανώτατων τιμών λιανικής, που εφαρμόστηκαν από τον Ιούλιο του 2007, η Ένωση ανέφερε ότι το κόστος αυτών των κλήσεων είχε μειωθεί κατά 70% από το 2005, ενώ για τα sms η μείωση φτάνει το 60%. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι καταναλωτές των 27 χωρών πληρώνουν κατά μέσο όρο 0,38 ευρώ ανά λεπτό για κλήσεις περιαγωγής, οι οποίες είναι επιπλέον από τις κανονικές τους χρεώσεις, ενώ πληρώνουν και 0,17 ευρώ για να δεχτούν τέτοιες κλήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι πάροχοι, που είχαν εκδηλώσει την αντίθεση τους σε αυτό τον έλεγχο των τιμών, έχουν διατηρήσει τα τιμολόγια τους κοντά στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 0,43 ευρώ ανά λεπτό για την πραγματοποίηση κλήσης και 0,19 ευρώ όταν δέχονται κλήση περιαγωγής.


roaming1MOS_428x269_to_468x312Η Κρόες, πρώην επίτροπος ανταγωνισμού της Ε.Ε., θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι τον Ιούνιο του 2011 για το κατά πόσο θα πρέπει το μέτρο να επεκταθεί χρονικά ή να καταργηθεί, προοπτική με την οποία φυσικά τάσσονται οι πάροχοι. Ο Λέβι Νίτβελτ, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταναλωτών, ενός λόμπι των Βρυξελλών, δήλωσε ότι οι επιβολή ανώτατων τιμών λειτούργησε μεν θετικά αλλά δεν έφερε θεαματικές αλλαγές για τους πολίτες της Ε.Ε. «Ακόμη παρατηρείται το φαινόμενο του ‘σοκ στον λογαριασμό’. Η αλλαγή της χώρας από την οποία πραγματοποιείται η κλήση δεν θα έπρεπε να έχει διαφορά στη χρέωση, αφού τεχνικά δεν υπάρχει λόγος».


Η Ευρωπαϊκή Ένωση Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων δεν έχει ακόμη σχολιάσει τα ευρήματα και το σχολιασμό της Νίλι Κρόες. Από την άλλη, η GSM Association, που αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των παρόχων, δήλωσε ότι οι τιμές μειώνονται σε συνάρτηση με τις συνολικές τιμές των ασύρματων δικτύων στην Ευρώπη. Ο οργανισμός αναφέρθηκε σε έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο από ομάδα κρατικών αρμόδιων σε θέματα τηλεπικοινωνιών, που δείχνει ότι οι χρεώσεις περιαγωγής για το ασύρματο Ίντερνετ και άλλα δεδομένα «συνεχίζουν την καθοδική τους τάση».


cap-on-roamingΩστόσο, οι χρεώσεις λιανικής ασύρματης μετάδοσης δεδομένων μεταξύ διαφορετικών χωρών, όπου η Επιτροπή έχει επιβάλει ανώτατη τιμή ενός ευρώ ανά megabyte, εξακολουθούν να παραμένουν ακριβότερες από τις απλές κλήσεις. Για το λόγο αυτό, την ερχόμενη Παρασκευή η ανώτατη τιμή θα μειωθεί ακόμη περισσότερο και θα διαμορφωθεί στα 80 σεντς.