Aγορά πνευματικών δικαιωμάτων τραγουδιών με κόστος 1,99 δολάρια προσφέρει η νέα υπηρεσία Friendly Music στο YouTube.


youtube

youtube

Η δημιουργία ενός βίντεο και η ανάρτησή του στο Youtube είναι νόμιμη. Το βίντεο όμως γίνεται παράνομο όταν εμπλουτίζεται με κάποιο τραγούδι με ξένα πνευματικά δικαιώματα. Η εταιρεία μουσικής αδειοδότησης, Rumblefish ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας υπηρεσίας που θα επιτρέπει στους χρήστες να αγοράσουν τα πνευματικά δικαιώματα ενός τραγουδιού έναντι 1,99 δολαρίων (1,60 ευρώ) εύκολα και γρήγορα.


Η νέα υπηρεσία, Friendly Music, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθαρά μη εμπορικούς σκοπούς, όπως η δημιουργία ενός οικογενειακού βίντεο. “Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα βρεθεί ένα συνδετικό σημείο, κάνοντας ένα βήμα προς την εύκολη χρήση μουσικής σε ένα βίντεο”, δήλωσε ο επικεφαλής της Rumblefish, Πολ Άντονι.


Η Google, στην οποία ανήκει το YouTube, προσπαθεί να περιορίσει τη χρήση μουσικής με ξένα πνευματικά δικαιώματα στην ιστοσελίδα και συνεργάζεται με την Rumblefish για τη νέα υπηρεσία. Πέρσι το YouTube ξεκίνησε τη διαγραφή αρχείων ήχου και εικόνας που περιέχουν προστατευμένα τραγούδια. Το 2007, συνεργάστηκε με την υπηρεσία AudioSwap, που παρείχε πρόσβαση σε δωρεάν μουσική.


Η Friendly Music θα προσφέρει πρόσβαση σε περισσότερα από 35.000 τραγούδια, παρόλο που δεν συνεργάζεται με τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες της μουσικής βιομηχανίας, καθώς περιλαμβάνονται μόνο τραγούδια που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το “μουσικό χαλί” ενός βίντεο.