Η σουηδική ομάδα Piratbyran, από την οποία γεννήθηκε το Pirate Bay, ανακοίνωσε τη διάλυσή της έπειτα από το θάνατο ενός βασικού μέλους της.


the_pirate_bayPiratebyran σημαίνει στα σουηδικά «γραφείο πειρατείας». Η ομάδα ιδρύθηκε το 2003 ως απάντηση στο Antipiratbyran («γραφείο κατά της πειρατείας»), αρμόδιο για την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας. Το κίνημα κατά της πνευματικής ιδιοκτησίας στο Διαδίκτυο έχει ισχυρή παρουσία στη Σουηδία, η οποία είδε το λεγόμενο Κόμμα Πειρατών να εξασφαλίζει έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις τελευταίες εκλογές.


Η κατάσταση όμως φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αλλάζει. Ο Μαρσίν ντε Καμίνσκι, ένας από τους ιδρυτές του Piratebyran, δήλωσε στο BBC ότι αποφάσισε με τους συνεργάτες του να διαλύσουν την ομάδα επειδή «δεν αισθανόμαστε πλέον ότι είμαστε απαραίτητοι». Πρόσθεσε πάντως ότι βασικός λόγος ήταν και ο θάνατος του συνιδρυτή της ομάδας Ίμι Κοπίμι Μποτάμι. «Η ομάδα μας ήταν ούτως ή άλλως μικρή, και όταν ένα από τα μέλη μας δεν βρίσκεται πια στη ζωή, είναι δύσκολο να κρατήσουμε την ομάδα ζωντανή» είπε.


Το ίδιο το Pirate Bay έχει περάσει από πολλές περιπέτειες, συνεχίζει όμως να λειτουργεί σε διακομιστές εκτός της Σουηδίας τους οποίους προσέφερε το Κόμμα Πειρατών. Οι διακομιστές αυτοί δεν αποθηκεύουν τα ίδια τα πειρατικά αρχεία, τρέχουν όμως μια μηχανή αναζήτησης που επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν αρχεία από τους υπολογιστές τους.


Τρεις από τους υπεύθυνους του Pirate Bay καταδικάστηκαν πέρυσι σε ένα χρόνο φυλάκισης για συνέργεια σε πειρατεία, η υπόθεση όμως εκκρεμεί στο εφετείο.