Οι νέες τάσεις στην πληροφορική έχουν βρει έδαφος στην Ελλάδα και θέτουν βάσεις υποδομών ‘έξυπνης’ επιχείρησης.


idcΜε μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε το συνέδριο IDC Storage, Virtualization and Datacenter Roadshow, την Τρίτη 15 Ιουνίου 2010 στο Ξενοδοχείο Royal Olympic. Παρόντες ήταν περισσότερα από 100 στελέχη της ελληνικής αγοράς, κυρίως CIOs, COOs, Διευθυντές Πληροφορικής, Διευθυντές Ασφάλειας Πληροφορικής, Τεχνικοί Διευθυντές, Στελέχη Τηλεπικοινωνιών, Στελέχη Δημοσίου Τομέα και Στελέχη Εμπορίου.


Την έναρξη έκανε ο κ. Ηλίας Καστρίτης, Στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Ψηφιακής Σύγκλισης , ο οποίος επεσήμανε τους τρόπους με τους οποίους οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν άμεσα προς τις επιθυμητές κατευθύνσεις για οικονομίες κλίμακας, «πράσινη» στροφή, βελτιωμένη διαχειρισιμότητα και εξασφάλιση διαθεσιμότητας των δεδομένων.


Ιδιαίτερη αναφορά σχετικά με το cloud computing έκανε ο κ. Zoltar Komaroni, IDC Country Manager, Hungary , ο οποίος έδειξε τις τάσεις και ρυθμούς της αγοράς σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών της IDC, τα πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα που προσδίδει η νέα φιλοσοφία χρήσης του ‘cloud’/on-demand’μοντέλου’, καθώς και τα επιχειρηματικά και IT οφέλη από τη συνδυαστική χρήση virtualization και cloud τεχνολογιών.


Το συνέδριο κινήθηκε γύρω από δύο βασικούς άξονες, το χτίσιμο μιας ευέλικτης υποδομής για τη σύγχρονη επιχείρηση που έχει ως βασικά χαρακτηριστικά τη μείωση κόστους, την απλοποίηση των υποδομών και τη βελτιστοποίηση εμπειρίας του τελικού χρήστη. Ο δεύτερος άξονας είχε ως κύριο θέμα τη σταδιακή μετάβαση από το κλασσικό μοντέλο ανάπτυξης μηχανογραφικής υποδομής μιας επιχείρησης στις νέες τάσεις και τεχνολογίες της αγοράς γύρω από τους τομείς του storage, virtualization και cloud computing . Οι ομιλητές εστίασαν στην απλοποίηση των πληροφοριακών desktop υποδομών μέσω αντίστοιχων εικονικών υποδομών, στις δυνατότητες του virtual datacenter, στις πιο σύγχρονες πρακτικές εξοικονόμησης πόρων καθώς και σε απαραίτητες πρακτικές που συμβάλλουν δραστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας των datacenters.


Οι παρευρισκόμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να δουν μέσω case studies της Credit Suisse και της Generali Ελλάς, τα αποτελέσματα, από την υλοποίηση έργων μετά από έρευνα και συνεργασία με καταξιωμένους οίκους, σε μείωση κόστους με μετάβαση σε virtual πλατφόρμα, φαινομενική εξοικονόμηση ενέργειας μέσω οριζόντιας και κάθετης ψύξης του datacenter, καθώς και τους λόγους που τους οδήγησαν σε consolidation και virtualization των υπολογιστικών συστημάτων, τεχνολογίες στις οποίες στηρίζεται η υποδομή του cloud computing.