Η μουσική, πλέον, μπορεί να σας ακολουθεί παντού. Γι’ αυτό, εκτός από συσκευές αναπαραγωγής ήχου, χρειάζεστε και ένα καλό ζευγάρι ακουστικών.

sennheiser-wireless-headphonesΤι δίνει, όμως, «δύναμη» στα ακουστικά. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν, πώς θα βρείτε το στυλ που σας ταιριάζει, τι πρέπει γενικά να ξέρετε; Οι απαντήσεις ακολουθούν…

Τα περασμένα χρόνια τα γνωστά μας ακουστικά ήταν ιδιαίτερα μεγάλα, ωστόσο αυτό διαφοροποιήθηκε με την έλευση των walkman. Τα νέα προϊόντα άρχιζαν να παίρνουν ολοένα και πιο μικρό σχήμα, πιο στυλάτο αργότερα, φτάνοντας εντέλει στις γνωστές μας «ψείρες». Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι υπάρχουν τόσο τα μικρά, «μουράτα» ακουστικά, χωρίς αυτό να σταματάει την κυκλοφορία του παλιού είδους, γι’ αυτούς που θέλουν κάποια άλλη λύση.

Ακουστικά «ψείρες»
Αρχικά, υπάρχουν τα ακουστικά που μπαίνουν μέσα στο αυτί και γίνονται ένα με αυτό, προσφέροντας στον χρήστη την αγαπημένη του μουσική. Είναι ιδιαίτερα ελαφρά, μικρά, με μερικά μοντέλα να περιλαμβάνουν ειδικά κλιπς για να υπάρχει καλύτερη και πιο σίγουρη εφαρμογή. Σίγουρα, βοηθούν τον χρήστη να μείνει «μακριά» από εξωτερικούς θορύβους, με την ποιότητα του ήχου να φτάνει σε ικανοποιητική απόδοση, αλλά όχι στο ίδιο επίπεδο με τα πιο μεγάλα ακουστικά. Ένα αρνητικό τους είναι ότι μπορεί για κάποιους να μην είναι και τόσο άνετα στη χρήση.

Sport ακουστικά
Στο ίδιο μήκος «κύματος» είναι και η sport κατηγορία των «εσωτερικών» ακουστικών. Είναι πιο πολύ μέσα στην μόδα, στο τελείωμά τους είναι κάθετα, γεγονός που τα κάνει πιο σταθερά στην εφαρμογή τους. Συνδέονται με πολλές συσκευές αναπαραγωγής ήχου, ενώ υπάρχουν σε σχεδιασμό και με οριζόντιο design, τα οποία καταλήγουν πίσω από το κεφάλι ή το λαιμό. Μερικά της κατηγορίας συνοδεύονται και από ένα κλιπ για το αυτί, το οποίο δίνει σταθερότητα, αφήνοντάς σας μακριά από τους ενοχλητικούς θορύβους. Πάντως, τα ακουστικά αυτά ασκούν μεγαλύτερη πίεση στο αυτί σας.

Ακουστικά από άλλη… εποχή
Τα πιο μεγάλα ακουστικά καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του αυτιού, αλλά εξωτερικά. Φέρνουν πολύ στα ακουστικά της παλιάς… εποχής. Σίγουρα τα αυτιά σας θα είναι αρκετά πιο ξεκούραστα, ενώ ο ήχος θα σας ανταμείψει, αφού ακόμη και το μπάσο είναι ιδιαίτερα δυναμικό. Μπορείτε να αυξομειώσετε το μέγεθός τους, την απόσταση των δύο ακουστικών, φέρνοντάς τα στα δικά σας μέτρα. Σίγουρα, στα αρνητικά τους συγκαταλέγεται το γεγονός ότι δεν μπορούν να «εξαλείψουν» τους εξωτερικούς θορύβους. Επίσης, σε σχέση με τα προαναφερθέντα δεν είναι το ίδιο άνετα.

Full size ακουστικά
Στο ίδιο «περιβάλλον» υπάρχει ακόμη μία κατηγορία, αυτή των full size ακουστικών, τα οποία έχουν μορφή μεγάλων ακουστικών. Διαθέτουν παραπάνω από αξιόλογη ακουστική, αφού το μέγεθός τους προσφέρει πλούσιο ήχο. Μπορεί να μην είναι για το… δρόμο, ωστόσο μέσα στο σπίτι φροντίζουν να σας «γεμίσουν» με ήχο. Σε σχέση με τα προηγούμενα μεγάλα ακουστικά, αυτά πετυχαίνουν μεγαλύτερη μείωση του εξωτερικού θορύβου. Πάντως, αρνητικό είναι το γεγονός ότι, λόγω του όγκου τους, τα αυτιά σας θα ζεσταίνονται αρκετά, όσο περισσότερο τα χρησιμοποιείτε. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν διαθέτουν μεγάλη γκάμα συνδεσιμότητας.

Πέραν του στυλ, βέβαια, σημαντικός παράγοντας είναι και οι λειτουργίες που καλύπτει το κάθε σετ ακουστικών, η τεχνολογία που περιλαμβάνει και γενικά τα στοιχεία για τα οποία μπορεί να σας τραβήξει την προσοχή…

Λειτουργία antinoise
Κάποια ακουστικά επιτυγχάνουν να μειώσουν αρκετά το θόρυβο στα αυτιά σας, υποστηρίζοντας λειτουργία antinoise. Δεν καταφέρνουν πάντα να τον «εξαφανίσουν», ωστόσο τα πιο καλά μοντέλα μειώνουν αισθητά το «φύσημα». Tέτοιου είδους ακουστικά κυκλοφορούν ευρέως, από τα πολύ μεγάλα μέχρι και τις «ψείρες».
Έτσι, δεν χρειάζεται πάντα να ανεβάσετε την ένταση της μουσικής που ακούτε, προκειμένου να καλύψετε τους εξωτερικούς θορύβους, γεμίζοντας με «κούραση» τα αυτιά σας. Το αρνητικό είναι ότι μπορεί κάποιοι χρήστες να είναι ευαίσθητοι στη λειτουργία antinoise, γεγονός που μπορεί να τους προκαλέσει πίεση στα τύμπανα του αυτιού.

Ισοστάθμιση ήχου
Σημαντικό ρόλο παίζει και η ισοστάθμιση του ήχου που καλύπτουν πολλά ακουστικά, καθώς καταφέρνουν να μπλοκάρουν τον εξωτερικό θόρυβο, φτάνοντας στο ίδιο επίπεδο με την «απορρόφηση» του θορύβου των τηλεφώνων. Μάλιστα, αυτού του σχεδιασμού τα ακουστικά δεν χρειάζονται μπαταρίες και δεν προκαλούν καμία πίεση στα τύμπανα του αυτιού. Αρνητικό ενδέχεται να είναι ότι μπορεί για κάποιους χρήστες να μην είναι τόσο άνετα ή ακόμη, όσον αφορά τα πιο μεγάλα, να είναι ιδιαίτερα ζεστά.

Στερεοφωνικός ήχος και surround effects
Μερικά μοντέλα δημιουργούν ηλεκτρονικά surround effects, έτσι ώστε να προσφέρουν καλύτερο στερεοφωνικό ήχο, δίνοντας την καλύτερη δυνατή απόδοση. Χαρακτηριστικό είναι ότι μερικά ακουστικά περιλαμβάνουν πολλαπλά ηχεία, ώστε να δημιουργούν ακόμη πιο υψηλό αποτέλεσμα. Σαφώς και η ποιότητα των surround effects διαφοροποιείται από μοντέλο σε μοντέλο.

Ακουστικά με dolby επεξεργαστή
Εκτός των προαναφερθέντων, υπάρχει και ο dolby επεξεργαστής surround ήχου που συνθέτει πολυκάναλα εφέ, δημιουργώντας έτσι στερεοφωνικό αποτέλεσμα για ανάλογου είδους ζευγάρια ακουστικών. Αυτή η τεχνολογία είναι ασφαλώς εντυπωσιακή, ενώ το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας καλύψει πλήρως.

Πρέπει να έχετε υπόψην σας…
Ότι είναι αναγκαίο να είναι άνετα για εσάς και σε βάρος που να μη σας ενοχλεί, προκειμένου να απολαμβάνετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μουσική. Υπάρχουν, όπως άλλωστε έχει αναφερθεί, ακουστικά που αφήνουν τους εξωτερικούς θορύβους και άλλα που διακόπτουν την είσοδο τους. Σίγουρα, όλους ενδιαφέρει να έχουν διάρκεια, η οποία φυσικά να συμβαδίζει με την ποιότητα, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η συνδεσιμότητα, η οποία ποικίλει ανάλογα με το είδος τους. Τέλος, βασικό στοιχείο είναι και η φορητότητα, σε σχέση με την οποία είναι αυτονόητο ότι τα μικρά ακουστικά που μπαίνουν μέσα στα αυτιά, μεταφέρονται πιο εύκολα, ωστόσο πρέπει εσείς να αποφασίσετε τι ποιότητα ήχου θέλετε να ακούτε.

Εξίσου σημαντικό…
Ο τρόπος συνδεσιμότητας διαφέρει, κάτι που δίνει δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει αυτόν που τον βολεύει. Υπάρχει η minijack που είναι γνωστή και ως walkman-style και είναι 3,5 χιλ. Κατόπιν, συναντούμε τη σύνδεση που είναι μεγαλύτερη (1/4 ίντσας), η οποία σχετίζεται με ηχοσυστήματα, συσκευές video ή DVD players. Η σύνδεση των 2,5 χιλ. αφορά τα κινητά τηλέφωνα, συσκευές όπου τη συναντάμε συχνότερα. Η πολλαπλή συνδεσιμότητα με πολλά καλώδια, αφορά κυρίως τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τέλος, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η σύνδεση τελευταίας τεχνολογίας, που δεν είναι άλλη από αυτή σε USB θύρα. Σχετίζεται πάλι με PC ή διάφορες κονσόλες παιχνιδιών.

Διαδικτυακή συνομιλία, όπως λέμε… Skype
Φυσικά, υπάρχουν και τα ακουστικά επικοινωνίας, τα οποία αφορούν χρήστες που ασχολούνται με παιχνίδια, με ηχητική καταγραφή κειμένου ή μιλούν μέσω internet, μέσω προγραμμάτων όπως π.χ. το Skype. Ο εξελιγμένος τρόπος επικοινωνίας είτε σε ατομικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο περιλαμβάνει τα ακουστικά που έχουν ενσωματωμένο μικρόφωνο, προσφέροντας μία ολοκληρωμένη λύση.

Ασύρματα ακουστικά
Δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα ασύρματα ακουστικά, τα οποία έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν ευρέως τον τελευταίο καιρό. Καλύπτουν υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας και ποιότητας, ενώ συνοδεύονται από μία αντίστοιχη βάση με την οποία επικοινωνούν. Τα ασύρματα ακουστικά λειτουργούν είτε μέσω υπερύθρων είτε μέσω ραδιοσυχνότητας. Αυτά κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη, αφού μπορείτε να ακούσετε τη μουσική σας ή να παρακολουθήσετε τηλεόραση, χωρίς να είστε αναγκασμένοι να είστε κοντά στη συσκευή. Ωστόσο, καμιά φορά μπορεί να μην έχετε την ίδια ακριβώς απόδοση σε σχέση με τα ενσύρματα ακουστικά. Φυσικά, τα καινούργια μοντέλα δεν θα μπορούσαν να μην καλύπτουν τη μεταφορά δεδομένων μέσω τεχνολογίας Bluetooth. Αυτά, λειτουργούν με τη βάση να συνδέεται με τη συσκευή αναπαραγωγής ήχου ή εικόνας.