Αν ολοκληρώνοντας ένα format πελαγώνετε στη σκέψη ενός «γυμνού» από λογισμικό υπολογιστή και δεν ξέρετε τί προγράμματα πρέπει να αρχίσετε να εγκαθιστάτε, εμείς είμαστε εδώ να σας δώσουμε ένα χέρι βοηθείας!

Του Γιώργου Παγωνιάδη

Στις γραμμές που ακολουθούν θα σας παρουσιάσουμε μια σειρά δωρεάν προγραμμάτων που κρίνονται αναγκαία για τη σωστή λειτουργία του ηλεκτρονικού σας υπολογιστή, καθώς και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όπου μπορείτε να τα προμηθευθείτε δίχως να δαπανήσετε ούτε ένα ευρώ!
Πρόκειται για προγράμματα απαραίτητα για την πλοήγησή σας στο διαδίκτυο, για την αναπαραγωγή ήχου και εικόνας, για την εγγραφή οπτικών δίσκων, για την επεξεργασία κειμένου και εικόνων, καθώς και για την επικοινωνία σας μέσω του υπολογιστή με άλλους χρήστες. Ας δούμε όμως 9 από τα πιο βασικά utilities που πρέπει να έχετε εγκαταστημένα στο PC σας .

VLC media player
Ο συγκεκριμένος player της Video Lan είναι ανοικτού κώδικα και έχει τη δυνατότητα αναπαραγωγής όλων των format video ανεξαρτήτως. Έχει δυνατότητα ενσωμάτωσης υπότιτλων στις ταινίες σας, ενώ διαθέτει πληθώρα φίλτρων και codecs για μέγιστη απόδοση και ποιότητα.
http://www.videolan.org/vlc/download-windows.html (8,95 MΒ)

Adobe acrobat reader 9
Ένα άκρως απαραίτητο πρόγραμμα που πρέπει να έχετε εγκαταστημένο είναι ο acrobat reader. Πρόκειται για πρόγραμμα ανάγνωσης pdf αρχείων και παρουσιάσεων που συναντώνται αρκετά συχνά σε ιστοσελίδες. http://www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html (22,3 MΒ)

Ashampoo Burning Studio 6.61
Υπολογιστής χωρίς πρόγραμμα εγγραφής δεν νοείται, έτσι λοιπόν είναι άκρως απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα και εσείς. Το burning studio αν και δωρεάν είναι πλήρης σουίτα και μπορεί να γράψει όλα τα format CD και DVD, καθώς και Blu-rays.
http://www.download.com/Ashampoo-Burning-Studio-Free/3000-2646_4-10776287.html (5,59 MΒ)

Mozilla Firefox 3
Εγκαθιστώντας τα windows ο default explorer για την περιήγησή σας στο διαδίκτυο είναι ο internet explorer 7. Εμείς σας προτείνουμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε τον Firefox της Mozilla. Η έκδοση 3 που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμη διαθέτει πραγματικά πλήθος καινοτομιών και συμβαδίζει με τους ρυθμούς και τις απαιτήσεις κάθε σύγχρονου χρήστη. Στα συν συγκαταλέγονται η ταχύτητά του, η διατήρηση κωδικών κατόπιν έγκρισής σας και η σπάνια εμφάνιση αναδυόμενων παράθυρων.
http://www.mozilla-europe.org/el/firefox/ (6,99 MΒ)

Mozilla Thunderbird 2
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, καθώς και οι ταχύτατοι ρυθμοί της ψηφιακής επικοινωνίας με e-mails προστάζουν την ύπαρξη ενός δυνατού προγράμματος αποστολής και λήψης, διαχείρισης και οργάνωσης του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου. Ο Thunderbird της Mozilla ανταποκρίνεται ακόμα και στις πιο απαιτητικές ανάγκες, σας δίνει τη δυνατότητα ομαδικής λήψης μηνυμάτων για περισσότερους από έναν λογαριασμούς και σας βοηθάει να βάλετε μια γρήγορη τάξη στα δεδομένα σας.
http://www.mozilla-europe.org/el/products/thunderbird/ ( 6,24 MΒ)

GIMP 2.4.6
Οι περισσότεροι έχετε σίγουρα πάθος με τη φωτογραφία και έχετε αποθηκευμένες στο σκληρό δίσκο αμέτρητες φωτογραφίες που έχετε τραβήξει με την ψηφιακή σας κάμερα. Τι θα λέγατε για ένα δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων ισάξιο και αντάξιο του Photoshop; Πρόκειται για πρόγραμμα ανοικτού κώδικα που δίνει τη δυνατότητα να κάνετε επαγγελματική επεξεργασία και ρετούς, να μετατρέψετε εικόνες σε άλλο φορμάτ ή ακόμα και να το χρησιμοποιήσετε σαν ένα απλό πρόγραμμα ζωγραφικής.
http://www.gimp.org/downloads/(15,9 MΒ)

PeaZip 2.1
Αποσυμπιέστε γρήγορα και εύκολα 71 από τις πιο δημοφιλείς προεκτάσεις συμπίεσης με αυτό το θαυματουργό πρόγραμμα ανοικτού κώδικα. Έχει δυνατότητα διαχωρισμού και επανένωσης αρχείων, σύγκρισης και δημιουργίας κωδικών ασφαλείας.
http://www.download.com/PeaZip/3000-2250_4-10602256.html?cdlPid =10844768 (3,31 MΒ)

Nullsoft Winamp 5.5
Ο winamp δεν είναι απλά ένας player αναπαραγωγής, είναι ένα ψηφιακό πολυεργαλείο που σας δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστείτε τα τραγούδια σας και τα video clips σας, να τα κατηγοριοποιήσετε, να κάνετε rip τα μουσικά CD σας στο σκληρό δίσκο ή ακόμα και να γράψετε άμεσα μουσικά CD. Στα συν του η δυνατότητα αναπαραγωγής όλων των γνωστών format ήχου και τα αμέτρητα πρόσθετα όπως skins και οπτικά εφέ.
http://www.winamp.com/player ( 8,57 MΒ)

OpenOffice
Εάν η τσέπη σας δεν σηκώνει την αγορά μιας εκ των εκδόσεων του Microsoft Office δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το πώς θα δημιουργήσετε τις επιθυμητές εφαρμογές γραφείου. Μπορείτε να κατεβάσετε την ανοικτού κώδικα δωρεάν σουίτα του open office που περιλαμβάνει κειμενογράφο, επεξεργαστή λογιστικών φύλλων, καθώς και πρόγραμμα δημιουργίας παρουσιάσεων. Υπάρχει διαθέσιμη ελληνική έκδοση και με ελληνικό ορθογράφο.
http://el.openoffice.org/about-downloads.html (101 MΒ)