Η Siemens και η Landis+Gyr παρουσιάζουν μια κοινή έξυπνη λύση μέτρησης στο Συνέδριο ΕΜΕΑ SAP for Utilities 2010.


siemensΗ Siemens IT Solutions and Services (SIS) και η Landis+Gyr (L+G) παρουσίασαν μια κοινή, πλήρως ενοποιημένη και ολοκληρωμένη, έξυπνη λύση μέτρησης για πρώτη φορά στις 15 και 16 Ιουνίου 2010, στο συνέδριο ΕΜΕΑ SAP for Utilities 2010, στις Βρυξέλλες. Η νέα λύση προήλθε από το συνδυασμό της λύσης Smart Meter Integration and Enablement (SMIE®) της SIS, με την υποδομή και το σύστημα δεδομένων μετρητή Gridstream της L+G, μιας εκ των κορυφαίων εταιρειών παροχής λύσεων ενοποιημένης διαχείρισης ενέργειας.


Λόγω της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας και των πολύπλοκων προδιαγραφών που επιβάλλονται από τις ρυθμιστικές αρχές, οι εταιρίες κοινής ωφέλειας αντιμετωπίζουν την πρόκληση της ευθυγράμμισης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους στις ανάγκες του μελλοντικού «Έξυπνου Οικοσυστήματος». Οι λύσεις έξυπνης μέτρησης είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Επιτρέπουν στις εταιρείες κοινής ωφέλειας να εκμεταλλεύονται σημαντικά πιθανά οφέλη μέσω διαδικασιών όπως η απομακρυσμένη διαχείριση των υποδομών και μετρητών τους. Επιπλέον, η έξυπνη μέτρηση ενισχύει τη διαφάνεια στην καταναλωτική συμπεριφορά των τελικών πελατών. Οι καταναλωτές μπορούν για πρώτη φορά να επηρεάζουν και να ελέγχουν τις ενεργειακές τους απαιτήσεις.


Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα της έξυπνης μέτρησης μπορούν να αξιοποιηθούν πλήρως μόνο με την εκ των προτέρων ανάλυση ολόκληρης της αλυσίδας μιας διαδικασίας – από τις μετρήσεις έως και τα back-office συστήματα πληροφορικής – και με την προσαρμογή της προς τις προδιαγραφές της λύσης.


Η λύση που ανέπτυξαν από κοινού η SIS και η L+G επιτρέπει την πλήρη ενοποίηση των διαδικασιών και μπορεί να υλοποιηθεί ανεξαρτήτως των εφαρμογών που χρησιμοποιούνται, καλύπτοντας έτσι ολόκληρη την αλυσίδα της διαδικασίας έξυπνης μέτρησης: από το σύστημα Enterprise Resource Planning (ERP), τη λύση Integration Bus και το σύστημα Gridstream με interface MDUS (Meter Data Unification & Synchronization), έως και τους ευφυείς μετρητές που τοποθετούνται στις εγκαταστάσεις των πελατών, συμπεριλαμβανομένων και των συστημάτων τιμολόγησης.


Χάρη στη λύση L+G EcoMeter, μια οθόνη πληροφοριών για οικιακή χρήση, οι καταναλωτές μπορούν παρακολουθούν την κατανάλωση ενέργειας ανά πάσα στιγμή, καθώς και να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και προσαρμογές αν αυτό κριθεί αναγκαίο.


Η L+G παρέχει την τεχνική υποδομή (μετρητές και λύσεις επικοινωνίας), καθώς και το σύστημα Gridstream MDUS. Η SIS είναι υπεύθυνη για ολόκληρη τη διαδικασία ενοποίησης της λύσης, το σχεδιασμό της επιχειρησιακής διαδικασίας και την απρόσκοπτη υλοποίηση της διαδικασίας στην αλυσίδα έξυπνης μέτρησης. Επιπλέον, η λύση είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε η ενοποίηση της σε συστήματα τρίτων και υπάρχουσες εφαρμογές να γίνεται με ευελιξία και σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πελατών.


Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας και οι καταναλωτές μπορούν να αποκομίσουν μακροπρόθεσμα οφέλη από την πολυετή εμπειρία, την τεχνογνωσία και τις ικανότητες των δυο εταιρειών στον κλάδο της πληροφορικής. Αυτό αποδεικνύεται από μια σειρά επιτυχημένων υλοποιήσεων έργων έξυπνης μέτρησης, όπως το σύστημα που εγκαταστάθηκε στο Δήμο του Μιλάνου, όπου η SIS υλοποίησε ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών έξυπνης μέτρησης, καθώς και όλες τις επιχειρησιακές διαδικασίες που αποτελούν μέρος του συστήματος ERP, τις οποίες συνεχίζει να διαχειρίζεται ακόμα και σήμερα.