Η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών αναμένεται το 2008 να σημειώσει άνοδο 25%, σύμφωνα με μελέτη της ICAP.

Εντονα ανοδική πορεία σημείωσε ο κλάδος των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη χώρα μας στο χρονικό διάστημα 1995-2007. Η αγορά κινήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 18,1%, ενώ για το 2008 η συνολική αγορά προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει ανοδική τάση της τάξης του 25%. Τα στοιχεία αυτά, περιλαμβάνονται στην έκτη έκδοση της κλαδικής μελέτης «Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές» της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP, όπου αναφέρεται ως γενικό συμπέρασμα ότι η Πληροφορική και ειδικότερα ο εξοπλισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών αποτελούν κλάδο με εξέχουσα δυναμική. Στον τομέα εξοπλισμού Η/Υ (computer hardware) δραστηριοποιείται ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που ασχολούνται με τις εισαγωγές και τη συναρμολόγηση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι περισσότερες εξ αυτών έχουν αναπτύξει δραστηριότητα και σε άλλους τομείς του ευρύτερου κλάδου των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) όπως τις τηλεπικοινωνίες, το λογισμικό, τις υπηρεσίες πληροφορικής, τον εξοπλισμό γραφείου κ.λπ. Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους μεγέθη του κλάδου, στην έκθεση αναφέρεται ότι το συνολικό μέγεθος της εν λόγω αγοράς καλύπτεται κατά κύριο λόγο από τις κατηγορίες desktop και φορητών υπολογιστών. Οι υπολογιστές Desktop κάλυψαν περίπου το 52% της συνολικής αγοράς το 2007. Αντίστοιχα, ποσοστό 45,7% αφορά τους φορητούς υπολογιστές, ενώ οι servers κάλυψαν το 2,7% της συνολικής αγοράς προσωπικών υπολογιστών κατά το 2007. Η ελληνική αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλά μεγέθη σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο βαθμός συγκέντρωσης είναι υψηλός, καθώς πέντε εταιρείες ελέγχουν περίπου το 77% της αγοράς των φορητών Η/Υ, ενώ οκτώ εταιρείες καλύπτουν το 59% της αγοράς των desktop. Το γεγονός αυτό καθιστά εντονότερο τον ανταγωνισμό, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τα μερίδιά τους με κάθε τρόπο (π.χ. ανανεώνοντας συχνά την γκάμα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, ενισχύοντας το εμπορικό τους σήμα και τη φήμη που το συνοδεύει, εστιάζοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, διευρύνοντας το δίκτυο καταστημάτων τους, κ.ά.). Ο κλάδος των ηλεκτρονικών υπολογιστών συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη της τεχνολογίας, ο δε ρυθμός ανάπτυξής του καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο που συντελείται σε διεθνές επίπεδο. Οπως εκτιμούν παράγοντες του κλάδου, η διάθεση νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών με αυξημένη λειτουργικότητα, πολλαπλές εφαρμογές και μικρότερες διαστάσεις σε συνδυασμό με αντίστοιχη συρρίκνωση κόστους, δημιουργούν προσδοκίες για αυξημένη ζήτηση στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες και τάσεις, εκτιμάται ότι η συνολική εγχώρια αγορά Η/Υ (φορητοί, desktops και servers) θα παρουσιάσει άνοδο της τάξης του 25% το 2008 σε σχέση με το 2007, με τους φορητούς να ξεπερνούν οριακά (σε τεμάχια) τους desktops. Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων εισαγωγής και συναρμολόγησης ηλεκτρονικών υπολογιστών βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Παράλληλα, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός 33 επιχειρήσεων του κλάδου, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών των χρήσεων 2005 και 2006.
Το σύνολο του ενεργητικού των επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκε κατά 2,3% το 2006 σε σχέση με το 2005, ενώ και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων σημείωσε αύξηση 53,8% την ίδια περίοδο. Οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος παρουσίασαν οριακή αύξηση το 2006 σε σχέση με το 2005, ενώ τόσο το περιθώριο λειτουργικού κέρδους όσο και καθαρού κέρδους παρουσίασαν βελτίωση. Αντίστοιχα, και το καθαρό αποτέλεσμα των εταιρειών του δείγματος παρουσίασε σημαντική βελτίωση την εξεταζόμενη περίοδο. Ο δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων βελτιώθηκε το 2006 (49,93%) σε σχέση με το 2005 (15%). O δείκτης δανειακής επιβάρυνσης μειώθηκε το 2006 σε σχέση με το 2005, ενώ η κυκλοφοριακή ταχύτητα των αποθεμάτων παρουσίασε βελτίωση.