Η πραγματοποίηση βίντεο κλήσεων από ένα κινητό τηλέφωνο προς υπολογιστές και τηλεοπτικές συσκευές θα είναι το επόμενο βήμα εξέλιξης για το Skype.


skypeΟ διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζος Σίλβερμαν, δήλωσε σε πρόσφατο τεχνολογικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη, ότι οι σύγχρονες τηλεπικοινωνίες απομακρύνονται σταδιακά από τις συσκευές και το hardware, αντικαθιστώντας το με λογισμικό και εφαρμογές που επιτρέπουν στους ανθρώπους να επικοινωνούν και να διατηρούν επαφές μέσα από μια ευρεία γκάμα συσκευών, όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές, ακόμη και οι τηλεοράσεις.


«Ποιο είναι το επόμενο σύνορο; Πιστεύω η παρουσία παντού», είπε ο Σίλβερμαν στους συμμετέχοντες στο τεχνολογικό συνέδριο CommunicAsia που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια εμπορικής έκθεσης στη Σιγκαπούρη. «Έχει να κάνει με τη δυνατότητα επικοινωνίας από οπουδήποτε, οποτεδήποτε και με όποιο τρόπο επιθυμεί ο καθένας. Στο Skype οραματιζόμαστε ένα κόσμο που η επικοινωνία κυλά σα νερό».


«Η βασική ιδέα είναι ότι κάθε υπολογιστική συσκευή μπορεί να γίνει συσκευή επικοινωνίας με την προσθήκη του δικού μας λογισμικού, επιτρέποντας την επαφή οποτεδήποτε και από οποιοδήποτε σημείο». Ήδη, οι δωρεάν βίντεο κλήσεις μέσω Ίντερνετ που προσφέρει το Skype έχουν επιτρέψει σε εκατομμύρια κατοίκους στον κόσμο να έρθουν σε επαφή, είτε αφορά μια απλή προσωπική επικοινωνία ή μια επαγγελματική βίντεο κλήση.


Σήμερα, οι κλήσεις βίντεο από κινητά τηλέφωνα με το λογισμικό του Skype μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από συγκεκριμένες συσκευές όπως το N900 της Nokia και το iPhone της Apple, η εταιρεία ωστόσο επεσήμανε ότι σύντομα θα ανακοινώσει και νέες συνεργασίες.


Μέχρι την επόμενη χρονιά, οι οκτώ από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής υπολογιστών του κόσμου θα ενσωματώνουν το λογισμικό του Skype στα προϊόντα τους, προτού τα διαθέσουν στα καταστήματα, τόνισε ο Σίλβερμαν. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που θα διαδώσει το Skype ακόμη περισσότερο και θα δώσει την ευκαιρία να το δοκιμάσουν οι καταναλωτές που δεν γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη της πλατφόρμας.


Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει συνάψει συμφωνίες με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικών στον κόσμο για την ενσωμάτωση του λογισμικού της στα προϊόντα τους, επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, την πραγματοποίηση βίντεο κλήσεων σε άλλες χώρες με τη χρήση της τηλεόρασης τους.


Παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία των βίντεο κλήσεων υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, η εμφάνιση του Skype συνέβαλε στη διάδοσή της, κυρίως λόγω της εύκολης χρήσης του, είπε ακόμη ο Σίλβερμαν. Το 2009, το Skype αντιστοιχούσε στο 12% του συνόλου του παγκόσμιου χρόνου ομιλίας διεθνών κλήσεων, ποσοστό αυξημένο κατά το ήμισυ, σε σχέση με το 8% του 2008.


Εκτός από τις δωρεάν βίντεο κλήσεις, το Skype προσφέρει και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες επί πληρωμή, παρέχοντας με αυτό τον τρόπο έσοδο που έφτασε τα 716 εκατομμύρια δολάρια το 2009, σημειώνοντας αύξηση 30% από το 2008.