Θα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο η τελευταία Ευρωπαϊκή χώρα που θα αναπτυχθεί στον τομέα των οπτικών ινών;


FiberToTheHomeΤο συμβούλιο για το FTTH (Fiber-to-the-home) στην Ευρώπη θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να μείνει στην αργή λωρίδα της λεωφόρου των πληροφοριών, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναβαθμίσει το ευρυζωνικό τους δίκτυο, σε δίκτυο οπτικών ινών υψηλών ταχυτήτων.


Πιο συγκεκριμένα, το συμβούλιου για το FTTH προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποτελέσει την τελευταία χώρα στην Ευρώπη η οποία θα αναπτύξει των τομέα των οπτικών ινών, κάνοντας έναν «αγώνα δρόμου», για να φτάσει στο επίπεδο που βρίσκεται η υπόλοιπη Ευρώπη – γεγονός που σημαίνει ότι το 20% των νοικοκυριών τα οποία έχουν ευρυζωνική σύνδεση να μετατραπούν σε δίκτυο fibre-to-the-home (FTTH).


Η έρευνα αυτή, πραγματοποιήθηκε από την Heavy Reading, μια εταιρία τηλεπικοινωνιακών αναλύσεων, η οποία προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει το προαναφερθέν επίπεδο έως το 2020, μένοντας αρκετά πίσω (2 με 4 χρόνια) από τις υπόλοιπες Ισχυρές Ευρωπαϊκές Οικονομίες(G20), με πρωτοστατούσες της χώρες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.


fiber-opticsΑπό την άποψη της ανάπτυξης του FTTH, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει οριακά βρεθεί ένα βήμα μπροστά από το σημείο εκκίνησης. Εκτιμάται ότι σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν λιγότεροι από 5.000 συνδρομητές δικτύων οπτικών ινών, η πλειοψηφία των οποίων διαμένουν σε επιλεγμένα νεόδμητα κτίρια, όπως είναι αυτό του Ebbsfleet στο Κεντ, το Wembley City στο Λονδίνο και εκείνο του Λίβερπουλ.


Σε αντίθεση με την Σουηδία, μια από της κορυφαίες FTTH χώρες στην Ευρώπη, όπου περισσότερα από 500.000 κατοικίες είναι εξοπλισμένες με συνδέσεις οπτικών ινών. Πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης – συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας, της Βουλγαρίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Εσθονίας και της Σλοβενίας – έχουν ήδη περισσότερους FTTH συνδρομητές από ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικά επί του ποσοστού των νοικοκυριών και σε απόλυτους αριθμούς.


Το πλάνο του FTTH έως τώρα δεν φαντάζει ιδιαίτερα φιλόδοξο
Τον προηγούμενο μήνα η BT ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο λίρες στο ήδη υπάρχων δίκτυο ώστε να φέρει υψηλών ταχυτήτων ευρυζωνικότητα στα δύο/τρίτα του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρόλα αυτά, με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού θα δαπανηθεί για την αναβάθμιση της τεχνολογίας του δικτύου του υπουργείου (FTTC), το οποίο μέχρι σήμερα βασίζεται τηλεφωνικές γραμμές χαλκού, οι οποίες μετέφεραν το σήμα από τους διαδρόμους του υπουργείο στα σπίτια, και μόνο το 25% θα δαπανηθεί στο FTTH.


fiber-to-the-home-1Η i3 Group ανακοίνωσε επίσης τα τολμηρά της σχέδια για την δημιουργία πέντε νέων “Fibrecities” έως το 2015, οι οποίες θα καθιστούν το δίκτυο οπτικών ινών διαθέσιμο για επιπλέον 1 εκατομμύριο νοικοκυριά – η μεγαλύτερη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση που έχει ανακοινωθεί από εναλλακτικό φορέα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόλα αυτά, ακόμα και όταν αυτό το έργο ολοκληρωθεί, θα αντιπροσωπεύει μόλις το 4% των Βρετανικών νοικοκυριών.


“Οι πολιτικοί θέλουν να μας υπενθυμίσουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί μια χώρα με τα καλύτερα δίκτυα στον κόσμο ” δήλωσε ο Πρόεδρος του FTTH Council της Ευρώπης, κ. Chris Holden. “Όμως παρόλο που θεωρείται σωστό να λέμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί ηγέτη στο ευρυζωνικό δίκτυο πρώτης γενιάς, όταν πρόκειται για πρόσβαση επόμενης-γενιάς, ως χώρα το Ηνωμένο Βασίλειο απέχει μίλια μακριά.


“Τα κορυφαία έθνη FTTH όπως η Ιαπωνία και οι Σουηδία έχουν προβάδισμα 10 ετών όσον αφορά την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν λάβει υπόψη του την δυναμική των πλάνων του FTTH σύντομα, αυτό μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική του οικονομία.”


Το συμβούλιο ανησυχεί επίσης για το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δίνει έμφαση στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, γεγονός το οποίο μπορεί να ωθήσει τις επενδύσεις για υποδομές FTTH ακόμη περισσότερο στο περιθώριο. Οι περικοπές των δαπανών αποτελούν μόνο ένα μέρος της οικονομικής εξίσωσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει επίσης υπόψη της, την δυναμική του ίντερνετ για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αύξηση της παραγωγικότητας και ως πηγή καινοτομίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του OECD (Οργανισμός οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).


Και τώρα τι?
Τα μέλη του Βρετανικού συμβουλίου αναγνώρισαν αρκετούς λόγους για τους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο άργησε να αναπτύξει το FTTH, μερικοί από τους οποίους ήταν η έλλειψη της σαφήνειας σε βασικά θέματα πολιτικής όπως η κοινή χρήση υποδομών, η έλλειψη ανταγωνιστικών τιμών backhaul συνδέσεων για νέα δίκτυα και η σύγχυση των καταναλωτών κατά την αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών. Επιπλέον, επί του παρόντος δεν υπάρχει σαφής μηχανισμός χρηματοδότησης για τις τοπικές αρχές οι οποίες θα ενισχύσουν τις αγροτικές περιοχές που δεν έχουν την δυνατότητα να προσελκύσουν εμπορικούς φορείς.


Το συμβούλιου για το FTTH (Fiber-to-the-home) στην Ευρώπη καλεί την Βρετανική κυβέρνηση να εξετάσει βραχυπρόθεσμες λύσεις οι οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και να συμβάλλει στο να ξεπεραστούν τα εμπόδια για την εφαρμογή του FTTH. Η αγορά υπό ομαλές συνθήκες θα πρέπει να είναι ικανή να παρέχει οπτικές ίνες στην μαζική αγορά, έτσι η κυβέρνηση θα πρέπει να διαδραματίσει έναν ρόλο ζωτικής σημασίας διευκολύνοντας την διαδικασία αυτή και να συνεισφέροντας στην μείωση του ψηφιακού χάσματος.