Δεν εμπίπτει στο απόρρητο των επικοινωνιών ο σκληρός δίσκος, αποφάνθηκε ο κ. Καρούτσος

Σε γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κυρ. Καρούτσου, η οποία απαντά σε σχετικό ερώτημα της ΕΛΑΣ, αναφέρεται ότι ο σκληρός δίσκος υπολογιστή που δεν συνδέεται με το ίντερνετ, δεν εμπίπτει στη σφαίρα του απορρήτου των επικοινωνιών.

Ως εκ τούτου δεν απαιτείται εισαγγελική άδεια για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και την επεξεργασία του δίσκου στα εργαστήρια της ΕΛΑΣ.

Αντίθετα, όταν ο σκληρός δίσκος συνδέεται με το ίντερνετ, η εισαγγελική άδεια για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών είναι απαραίτητη, προκειμένου να εξακριβωθούν τα αδικήματα.

Συγκεκριμένα στη σχετική γνωμοδότηση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: “Ο σκληρός δίσκος ενός υπολογιστή, εξαρτήματα και σύνεργα αυτού ως και πειστήρια ήχου δεν αποτελούν είδος επικοινωνίας. Κατόπιν τούτου, τα στοιχεία τα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα στο σκληρό δίσκο ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε εξαρτήματα αυτών, σε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή σε άλλο υλικό φορέα, που ανήκει στον ύποπτο τέλεσης εγκλήματος και τα οποία δεν αναφέρονται σε κάποιας μορφής ανταπόκριση ή επικοινωνία με οποιονδήποτε τρόπο, δεν εμπίπτουν στην προστατευτική σφαίρα του απορρήτου των επικοινωνιών, με αποτέλεσμα, για την εργαστηριακή επεξεργασία των στοιχείων αυτών, να μην απαιτείται η διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών”.