Ο Τηλεπικοινωνιακός Οργανισμός της Λιβύης και η OteGlobe κατασκευάζουν νέο υποβρύχιο καλώδιο στη Μεσόγειο.


OTEGLOBE_Network MapΤο νέο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο που ονομάζεται Silphium θα συνδέει τη Λιβύη με την Ελλάδα στους διεθνείς καλωδιακούς σταθμούς των πόλεων Derna και Χανίων αντίστοιχα και εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2011. Χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από την LITC και είναι το πρώτο καλώδιο αποκλειστικής Λιβυκής ιδιοκτησίας που θα συνδέει την Βόρειο-αφρικανική χώρα με την Ευρώπη.


Το νέο καλώδιο βασίζεται σε οπτική τεχνολογία αιχμής DWDM και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό μπορεί να υποστηρίξει χωρητικότητες πλέον του 1Tera, με σκοπό να καλύψει τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις σε χωρητικότητες για διεθνείς ευρυζωνικές υπηρεσίες μεταξύ της Βορείου Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης.


Η OTEGLOBE εκτός από τη διάθεση των σύγχρονων εγκαταστάσεων του καλωδιακού σταθμού των Χανίων, θα εξασφαλίσει στην LITC και τη διασύνδεση με τους μεγαλύτερους κόμβους internet στην Ευρώπη, μέσω των διεθνών επίγειων καλωδιακών υποδομών της. Συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθούν τα δίκτυα οπτικών ινών της OTEGLOBE, TBN & GWEN, τα οποία διασυνδέουν την Ελλάδα με την Ευρώπη μέσω της Ιταλίας και των Βαλκανίων αντίστοιχα.


Το νέο υποβρύχιο καλωδιακό σύστημα, με την προσαιγιάλωσή του στο σταθμό των Χανίων της Κρήτης, ισχυροποιεί τη θέση της Ελλάδας ως το νέο τηλεπικοινωνιακό κόμβο στη Μεσόγειο. Ο συγκεκριμένος σταθμός που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία και εξυπηρετεί τις ανάγκες και άλλων διεθνών καλωδιακών συστημάτων, επιλέχθηκε από την LITC, λόγω της υψηλής του διαθεσιμότητας καθώς επίσης και της εναλλακτικής και ασφαλέστερης όδευσης που προσφέρει έναντι των άλλων υποδομών στην περιοχή, διασφαλίζοντας έτσι αξιόπιστες υπηρεσίες.


Με την επένδυση αυτή η LITC ενισχύει τη διεθνή παρουσία της, που βασίζεται επίσης σε συμμετοχές σε άλλες μεγάλες κοινοπραξίες καλωδιακών συστημάτων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της LITC, κύριος Kamal Farhat δήλωσε: “Το νέο αυτό δίκτυο, ως το πρώτο μας πλήρως ιδιόκτητο διεθνές δίκτυο οπτικών ινών, αποτελεί ορόσημο στη δημιουργία των διεθνών δικτυακών υποδομών της εταιρείας μας. Σε συνδυασμό με τις επενδύσεις μας σε μεγάλες κοινοπραξίες καλωδιακών συστημάτων, το καλώδιο αυτό αποτελεί μια επιθυμητή και αναγκαία εναλλακτική διαδρομή προς τα Ευρωπαϊκά κέντρα του Internet. Θα προσφέρει λύσεις διασύνδεσης με τη Λιβύη και σε συνδυασμό με το εθνικό δίκτυο οπτικών ινών της χώρας, θα παράσχει διασύνδεση σε χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, οι οποίες ελλείψει υποδομών έχουν μεγάλη ανάγκη από νέες χωρητικότητες».


«Η απόφαση της LITC να προσαιγιαλώσει το νέο της καλώδιο στο διεθνή σταθμό της OTEGLOBE στα Χανιά της Κρήτης, μας φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση της στρατηγικής μας, να καθιερώσουμε την Ελλάδα ως το νέο τηλεπικοινωνιακό κόμβο της Μεσογείου,» σύμφωνα με τον κ. Ντίνο Ανδρέου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της OTEGLOBE. «Αξιοποιώντας τόσο το γεωγραφικό μας πλεονέκτημα, όσο και τις άρτιες διεθνείς δικτυακές μας υποδομές, που συνδέουν την Ελλάδα με την Ευρώπη, η OTEGLOBE μπορεί με αξιοπιστία να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις σε χωρητικότητες για διεθνείς ευρυζωνικές υπηρεσίες μεταξύ της Βορείου Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης.»