Πώς θα φυσήξετε μια «vuvuzela» και άλλα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου


SoccerFans_VuvuzelasΛίγες μέρες έχουν απομείνει για το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός. Η NAVIGON παρέχει τώρα σε όλους τους λάτρεις του ποδοσφαίρου, πληροφορίες για το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί προσεχώς στη Νότια Αφρική.


«Πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη Νότια Αφρική, αλλά δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο νοτιοαφρικανικό πολιτισμό ποδοσφαίρου και στη μοναδική εμπειρία που θα ζήσουν οι επισκέπτες σ’ αυτήν την υπέροχη χώρα», δήλωσε σχετικά ο κος Stephan Balte, γενικός διευθυντής της NAVIGON για τη Νότια Αφρική.


Το ποδόσφαιρο είναι γνωστό απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα αυτή. Από τους νεαρούς στις πόλεις και στα σχολεία σε εθνικό επίπεδο, αλλά και οι παλαιότερες γενεές στα μπαρ και στους εργασιακούς χώρους, το ποδόσφαιρο αποτελεί αγαπημένο άθλημα, αλλά και θέμα συζήτησης για τους περισσότερους Νοτιοαφρικανούς. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι η χώρα έχει αναπτύξει μία ιδιαίτερη κουλτούρα πάνω στο ποδόσφαιρο».


0314-124Στους ρυθμούς του Diski dance
Το ποδόσφαιρο παίζεται στη Νότια Αφρική με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, κάποιες φορές ρυθμικά, άλλες πάλι πολύ έντονα μαχητικά, αλλά ποτέ βαρετά. Το Diski είναι μία ξεχωριστή μορφή νοτιοαφρικάνικου ποδοσφαίρου, όπου κάθε κίνηση αντιστοιχεί σε ένα όνομα που προέρχεται από τα διάφορα μέρη της χώρας. Κάποιες κινήσεις ονομάζονται Tswana, άλλες πάλι Ζoulou (ζουλού), Sotho, ή και Εnglish (αγγλικά). Με ονόματα όπως Mkhari, Shibobo, Chester , Tsamaya, τίποτε δεν μπορεί να πάει στραβά στο παιχνίδι. Πέντε από τις κινήσεις δημιούργησαν μάλιστα και τον diski της Νότιας Αφρικής, ένα είδος χορού, στο ρυθμό του οποίου σίγουρα θα μπουν όλοι όσοι επισκεφθούν τα γήπεδα ποδοσφαίρου.


Φορέστε μια makarapa!
Οι λάτρεις του ποδοσφαίρου στη Νότια Αφρική απολαμβάνουν ένα εθιμοτυπικό τελετουργικό σε κάθε αγώνα, καθώς ντύνονται φορώντας μία makarapa, ένα είδος καπέλου, σαν κράνος μοναδικά διακοσμημένο σε διάφορα χρώματα και σημαίες των ομάδων τους, μπάλες και άλλα σχετικά. Το όνομα makarapa προήλθε από τους εργαζόμενους στα ορυχεία του Γιοχάνεσμπουργκ της Αφρικής που φορούσαν καλύμματα στο κεφάλι. Η ονομασία χρησιμοποιήθηκε προς τα τέλη της δεκαετίας του ’70, αρχές του ’80. Σήμερα υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες στη Νότια Αφρική που σχεδιάζουν makarapas και στη συνέχεια τα πωλούν στους λάτρεις του ποδοσφαίρου πριν από τους αγώνες.


Φυσήξτε μια vuvuzela
Είναι δυνατές, εορταστικές και δίνουν ζωή στους αγώνες ποδοσφαίρου. Ο μοναδικός και δυνατός ήχος της vuvuzela θα μείνει αξέχαστος σε όσους βρεθούν στα γήπεδα. Η Vuvuzela είναι μια κόρνα με μήκος που φτάνει μέχρι και το ένα μέτρο και ο θόρυβος που προκαλεί είναι σχεδόν εκκωφαντικός. Η αυθεντική vuvuzela είναι φτιαγμένη από κασσίτερο, έγινε δημοφιλής στη Νότια Αφρική στη δεκαετία του ’90, ωστόσο αυτές που κυκλοφορούν ευρέως είναι στην πλαστική της εκδοχή, ενώ υποτίθεται ότι παριστάνει το κέρατο μιας αντιλόπης. Η vuvuzela και η makarapa διατίθενται και σε on-line καταστήματα, για όσους επιθυμούν να μεταβούν πλήρως εξοπλισμένοι στη Νότια Αφρική. Ωστόσο, να σημειώσουμε ότι εκεί θα τα βρει κανείς σε υπαίθριες αγορές, σε καταστήματα, αλλά και από πλανόδιους πωλητές. Οι τιμές κυμαίνονται από $22 – $62 δολάρια ΗΠΑ.


Βρείτε τα γήπεδα στη Ν. Αφρική ή POI’s στην Ευρώπη
Είναι τόσα πολλά αυτά που μπορεί να ανακαλύψει κανείς στη Νότια Αφρική που η ενοικίαση ενός αυτοκινήτου ίσως να είναι μία καλή ιδέα. Η εφαρμογή πλοήγησης για iPhone της NAVIGON μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει να φτάσετε με ευκολία και ακρίβεια στον προορισμό σας. Η λειτουργία “Avoid Dangerous Areas” προφυλάσσει από επικίνδυνες διαδρομές ή ακόμη και ολόκληρες περιοχές. Η εύκολη αυτή στη χρήση εφαρμογή δεν απαιτεί την αγορά ξεχωριστής συσκευής πλοήγησης. Επισκεφθείτε το online κατάστημα iTunes για να κατεβάστε την εφαρμογή. Επιπλέον να σημειώσουμε ότι για όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου ανά την Ευρώπη, η NAVIGON έχει συμπεριλάβει και πάνω από 400 σημεία προβολής των αγώνων του παγκοσμίου κυπέλλου, τα οποία μπορεί κανείς να τα κατεβάσει δωρεάν από το NAVIGON Fresh (διαθέσιμο για τα NAVIGON PND’s που παρουσιάστηκαν μετά την CeBIT 2008).


Έχει ο καιρός γυρίσματα
Το να πάρει κανείς τα σωστά ρούχα για τη Νότια Αφρική είναι πάντα δύσκολο, δεδομένου ότι μπορεί να βιώσει τις τέσσερις εποχές σε μια και μόνο ημέρα. Για να είστε σίγουροι ότι δε θα βρεθείτε προ εκπλήξεων πάρτε μαζί σας ένα μίγμα από ρούχα που θα σας κρατήσουν ζεστούς τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και τις νύχτες που μπορούν να γίνουν αρκετά κρύες. Μην ξεχνάτε ότι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο η Νότια Αφρική βρίσκεται στα μέσα του Χειμώνα.