Η Foxconn στην Ταϊβάν μετά τις αυτοκτονίες εργαζομένων της που συναρμολογούν iPad και iPhone, ανακοίνωσε ότι προχωρά άμεσα σε αυξήσεις 30% στο προσωπικό της.


foxconn-logo-thumb-largeΟι αυξήσεις θα τεθούν σε ισχύ αμέσως σε όλα τα εργοστάσιά της στην Κίνα, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία. «Με αυτή την αύξηση, ελπίζουμε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα χρειάζεται να δουλεύουν υπερωρίες όπως πριν και έτσι θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για ψυχαγωγία και ένα πιο χαρούμενο εργασιακό περιβάλλον. Μπορεί επίσης (η αύξηση) να βοηθήσει στην μείωση του ρυθμού αντικατάστασης εργαζομένων, στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων», δήλωσε εκπρόσωπος της Foxconn.


Ο βασικός μισθός στα κινεζικά εργοστάσια της εταιρίας είναι περίπου 900 γουάν (130 δολάρια) το μήνα. Μέχρι σήμερα δέκα εργαζόμενοι έχουν αυτοκτονήσει και άλλοι τρεις έκαναν ανάλογη απόπειρα φέτος, κυρίως πηδώντας από τα κτίρια των εργοστασίων.


Η Foxconn –που αρνείται τις επικρίσεις- έχει κατηγορηθεί για ένα άκαμπτο στιλ διοίκησης, για μια υπερβολικά γρήγορη και απαιτητική γραμμή παραγωγής, καθώς για την επιβολή υποχρεωτικών υπερωριών στο προσωπικό της.


Η Foxconn αποτελεί τμήμα της ταϊβανέζικης εταιρίας Hon Hai Precision Industrry Co., που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο υπεργολάβος ηλεκτρονικών συσκευών, περιλαμβάνοντας στο πελατολόγιό της ονόματα όπως οι Apple, Sony, Dell, Nokia, HP κ.α.


Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Foxconn Τέρι Γκου υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί πιο σκληρά για να εμποδίσει νέους θανάτους εργαζομένων. Δίχτυα ασφαλείας ήδη τοποθετήθηκαν στα κτίρια και περισσότεροι σύμβουλοι ψυχολογικής υποστήριξης προσλήφθηκαν. Επίσης οι εργαζόμενοι χωρίστηκαν σε ομάδες των 50 ατόμων και τα μέλη κάθε ομάδας ανέλαβαν να παρακολουθούν τους υπόλοιπους για πιθανά σημάδια συναισθηματικών προβλημάτων.