Από την εφημερίδα «Η Ναυτεμπορική»

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Στη μάχη για την κατάκτηση μεριδίου από τα περίπου 3 δισ. ευρώ που είναι τα συνολικά έσοδα από τη σταθερή τηλεφωνία και το Ιnternet έχουν πλέον εισέλθει για τα καλά και οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Την αρχή έκανε πέρυσι η Vodafone η οποία σε συνεργασία με την Ηellas online παρείχε υπηρεσία με τα βασικά χαρακτηριστικά της σταθερής τηλεφωνίας στους οικιακούς χρήστες μεταφέροντας ουσιαστικά κλήσεις από το σταθερή δίκτυο στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Η εν λόγω υπηρεσία έχει το πλεονέκτημα ότι ο συνδρομητής πληρώνει για ορισμένη διάρκεια κλήσεις χωρίς να χρειάζεται να διατηρήσει και τη σύνδεσή του με τον ΟΤΕ [OTEr.AT] οπότε δεν πληρώνει διπλό πάγιο. Βεβαίως, χρειάζεται άριστη κάλυψη δικτύου στο χώρο που χρησιμοποιείται η εν λόγω υπηρεσία.

Η Cosmote
Σχεδόν ένα χρόνο μετά, πριν λίγες ημέρες, η Cosmote παρουσίασε τη δική της εκδοχή αφού βεβαίως είχε προηγηθεί η προσπάθεια του ομίλου ΟΤΕ να δώσει μια υπηρεσία που να τα συνδυάζει όλα, τη σταθερή με την κινητή τηλεφωνία και τη σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Με τα νέα προγράμματα, Cosmote At Home και Cosmote At Office, της θυγατρικής του ΟΤΕ που όπως φαίνεται κινείται στη λογική να έχει απάντηση σε κάθε υπηρεσία που υπάρχει από τους ανταγωνιστές της, οι καταναλωτές μπορούν να έχουν σταθερό γεωγραφικό αριθμό για να δέχονται κλήσεις στο σταθερό τους, όταν βρίσκονται εντός μιας προκαθορισμένης γεωγραφικής ζώνης (home zone), ενώ μπορούν να πραγματοποιούν κλήσεις τόσο προς σταθερά, όσο και προς κινητά τηλέφωνα, με χαμηλές χρεώσεις και ένα οικονομικό πάγιο.

O σταθερός γεωγραφικός αριθμός (νέος ή μέσω φορητότητας) παρέχεται σε συνεργασία με την εταιρία Voicenet, επίσης θυγατρική του ΟΤΕ.

Η Vodafone

Προηγουμένως όμως, η Vodafone παρουσίασε μια νέα προσφορά για τους νέους συνδρομητές της με την εμπορική ονομασία Vodafone Double Play Plus που αφορά, επίσης, συνδυασμό σταθερού νούμερου και ADSL γρήγορου Internet.

Η νέα εκδοχή της υπηρεσίας σταθερής τηλεφωνίας της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας παρέχει ADSL σύνδεση στο Ιnternet με ταχύτητα έως και 24Mbps για downloading και έως 1 Mbps για uploading, Σταθερό νούμερο με δυνατότητα για 1.200 λεπτά χρόνο ομιλίας, όπου τα 1.000 λεπτά αφορούν κλήσεις προς όλα τα σταθερά τηλέφωνα εντός Ελλάδος, όπως επίσης και προς 15 επιλεγμένες χώρες και επιπλέον 200 λεπτά δωρεάν χρόνου ομιλίας για κλήσεις προς Vodafone κινητά.

Σημειώνεται ότι και τα νέα «πακέτα» της Cosmote παρέχουν και αυτά κλήσεις προς τα κινητά, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό δέλεαρ για τον καταναλωτή καθώς πρόκειται για τις ακριβότερες κλήσεις.

Η Wind

Την ίδια στιγμή, η Wind έχει εξαγοράσει την εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας Tellas και είναι ενδιαφέρον ότι η τελευταία προχώρησε σε μια προσφορά ενδεικτική του τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια, εφόσον οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αποφασίσουν να εντείνουν το κυνήγι της σταθερής τηλεφωνίας και του Διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, η Τellas στην ειδική προσφορά της Tellas Double-Play παρείχε στους συνδρομητές Laptop Fujitsu Siemens Core Duo 2 Ghz /2GB RAM (αξίας 600 ευρώ) κάτι δηλαδή παρόμοιο με την επιδότηση των συσκευών στην κινητή τηλεφωνία.

Πρόσφατα, επίσης, η Wind λάνσαρε το «Wind 3σε1», όπου νέοι και υφιστάμενοι ιδιώτες συνδρομητές συμβολαίου, μπορούν να συνδυάσουν οποιοδήποτε οικονομικό πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας Wind, με οποιοδήποτε πρόγραμμα σταθερής τηλεφωνίας και ΑDSL Internet Double Play από το ιδιόκτητο δίκτυο της Tellas και να κερδίζουν κάποιο ποσό από το μηνιαίο πάγιο του προγράμματος κινητής τηλεφωνίας Wind.

Εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα η μάχη των εταιρειών κινητής για την κατάκτηση μεριδίου στη σταθερή θα ενταθεί ακόμα περισσότερο. Από το γεγονός αυτό, ιδιαίτερα προβληματισμένα είναι τα στελέχη των εναλλακτικών φορέων σταθερής τηλεφωνίας καθώς οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας διαθέτουν εκτός από κεφάλαια και ισχυρά ονόματα.