Από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»

Του Χρήστου Ιωάννου

Ερευνα για να διαπιστωθεί εάν έχει γίνει χρήση εσωτερικής πληροφόρησης για επιχειρηματικές εξελίξεις που οδήγησαν στην άνοδο της μετοχής της Unibrain το 2007 (η εταιρεία έχει μετονομαστεί Hellas on Line) διεξάγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, που υπογραμμίζουν πως η έρευνα προέκυψε μετά από καταγγελία της εταιρείας Teledome το Φεβρουάριο του 2008.

Πρόκειται για μία αρκετά μπερδεμένη ιστορία, με επιχειρηματικές συμφωνίες αλλά και «διαζύγια», που προκάλεσε σημαντική άνοδο της μετοχής της Unibrain στο Χρηματιστήριο.

Πρωταγωνιστές

Πρωταγωνιστούν στελέχη των εταιρειών του ομίλου Intracom (μητρική της Unibrain και συμφερόντων Σωκ. Κόκκαλη), οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας Teledome, Θανάσης και Αλέξανδρος Πηλιούνης και η τράπεζα Proton, για το ρόλο της οποίας στην υπόθεση έχει γίνει καταγγελία και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ιστορία ξεκίνησε το 2007, όταν ο όμιλος της Intracom αποφάσισε:

*Να εντείνει την παρουσία του στον κλάδο της σταθερής τηλεφωνίας και των ευρυζωνικών υπηρεσιών μετά την εξαγορά της Hellas on Line.

*Να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Teledome, που αποτελεί πάροχο υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας, δηλαδή έχει παρόμοιο αντικείμενο εργασιών με αυτό της Hellas On Line.

*Να θέσει τις νέες αυτές δραστηριότητες υπό το νομικό πρόσωπο της Unibrain, την οποία ήλεγχε, και να τις «εισαγάγει» στο Χρηματιστήριο, καθώς η Unibrain ήταν εισηγμένη εταιρεία χωρίς αξιόλογη δραστηριότητα.

Συνεπώς, η μετοχή της Unibrain θα ήταν αυτή που θα ενσωμάτωνε τις πιθανές υπεραξίες από τις επιχειρηματικές εξελίξεις στο Χρηματιστήριο ως ο φορέας του νέου σχήματος, αλλά και της εταιρείας Intracom, που θα ήταν ο βασικός μέτοχος του νέου σχήματος.

Στην όλη υπόθεση στελέχη της Proton Bank και η ίδια η τράπεζα διαδραμάτισαν πολλαπλό ρόλο, σύμφωνα με τις καταγγελίες. Η τράπεζα ήταν σύμβουλος του πωλητή, ειδικός διαπραγματευτής επί της μετοχής της Unibrain, δανειστής του αγοραστή και μεσεγγυούχος της όλης συμφωνίας (εγγυητής ότι θα ολοκληρωθεί η εξαγορά της Teledome από τη στιγμή που επήλθε οριστική συμφωνία). Επίσης, στέλεχος της τράπεζας και μέλος του δ.σ. εμφανίστηκε να εκπροσωπεί μέτοχο της Unibrain κάτοχο άνω του 5% του μετοχικού κεφαλαίου στην τελευταία γενική συνέλευση.

Πράγματι, στις αρχές Ιουνίου 2007 στελέχη της Intracom και της θυγατρικής της Hellas On Line ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις μέσω της Proton Bank με τους βασικούς μετόχους της Teledome για την εξαγορά της τελευταίας. Τότε η μετοχή της Unibrain άρχισε να ανεβαίνει χωρίς προφανή λόγο. Η τιμή της από 1,94 ευρώ φθάνει τα 2,9 ευρώ στις 23 Ιουλίου 2007 (αύξηση 50%).

Εκείνη τη στιγμή το επενδυτικό κοινό μαθαίνει το πρώτο μυστικό της ανόδου: Η Intracom ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο (24 Ιουλίου 2007) πως υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του συνόλου (100%) των μετοχών της Teledome.

Στις 13 Αυγούστου 2007 η Intracom ανακοινώνει επίσης ότι απέκτησε το 39% των μετοχών της Teledome και το υπόλοιπο 61% θα μεταβιβασθεί αμέσως μετά τη σχετική έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Η απορρόφηση

Στην ανακοίνωση σημειώνει με έμφαση: «Η εξαγορά αποτελεί ένα επιπλέον βήμα προς το στρατηγικό στόχο της Ιντρακόμ Α.Ε. Συμμετοχών για τη δημιουργία ενός ισχυρού επιχειρηματικού ομίλου στο χώρο της παροχής ολοκληρωμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών».

Την επομένη (14 Αυγούστου 2007) εμφανίζεται δημοσίως και ο ρόλος της Unibrain, καθώς το επενδυτικό κοινό μαθαίνει το δεύτερο μυστικό της ανόδου της μετοχής. Ανακοινώνεται επισήμως πως η Unibrain θα απορροφήσει τις εταιρείες Hellas on Line, με αποτίμηση 180 εκατ. ευρώ και Teledome, με 24 εκατ. ευρώ και ότι θα είναι το όχημα για τις νέες δραστηριότητες.

Η μετοχή της Unibrain (το όλο σχέδιο προβλέπει την μετονομασία της σε Hellas on Line) ίπταται και φθάνει τα 4,74 ευρώ στις 22 Αυγούστου 2007 ή άνοδος 144% από τις αρχές Ιουνίου 2007.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η Intracom λαμβάνει την έγκριση από την ΕΕΤΤ, ολοκληρώνει τον οικονομικό έλεγχο της Teledome, προβαίνει σε οριστική προφορική συμφωνία για την εξαγορά του υπόλοιπου 61% και βάζει δικά της στελέχη στο διοικητικό συμβούλιο της Teledome.

Ομως, αντί να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών καθυστερεί, και έρχονται τα πάνω κάτω. Στα τέλη Νοεμβρίου 2007 η Intracom ανακοίνωσε στο Χ.Α. ότι δεν προτίθεται να αγοράσει το 100% των μετοχών της Teledome, ότι παγώνει τις διαδικασίες της τριπλής συγχώνευσης Unibrain-Hellas on Line-Teledome, εξαιρώντας την τρίτη από αυτή, υποστηρίζοντας ότι τα ευρήματα του οικονομικού και νομικού ελέγχου ανέδειξαν «διαφορές».

Βέβαια, ο οικονομικός έλεγχος είχε ολοκληρωθεί από την Pricewaterhouse στις αρχές Οκτωβρίου, χωρίς η Intracom να δώσει εξηγήσεις για την καθυστερημένη χρήση των «ευρημάτων».

Πληροφόρηση

Σύμφωνα με την καταγγελία της Teledome υπάρχουν ενδείξεις-αποχρώσεις για παιχνίδι με τη μετοχή της Unibrain. Και γι’ αυτό ζητεί να διερευνηθεί εάν κάποιοι που είχαν εσωτερική πληροφορόρηση επωφελήθηκαν από την άνοδο της μετοχής της Unibrain και δεν ολοκληρώθηκε η συμφωνία.

Τα παραπάνω συνέβαλαν στην απαξίωση της εταιρείας Teledome και στην αδυναμία εκπλήρωσης διαφόρων οικονομικών της υποχρεώσεων. Αποτέλεσμα ήταν οι μέτοχοι του 61% της Teledome να προχωρήσουν σε καταγγελία για πιθανή χρήση εσωτερικής πληροφόρησης αλλά και σε αγωγές κατά της Intracom, μέσα από τις οποίες αξιώνουν 115 εκατ. ευρώ.