Δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια μελέτη της European Competitive Telecommunications Association.


ECTA-logo-B148DADB78-seeklogo.comΗ μελέτη έχει τίτλο “ECTA Regulatory Scorecard” και αφορά στο περιβάλλον της αγοράς Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών σε 22 Ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνουν 19 κράτη μέλη της Ε.Ε., τη Νορβηγία, την Ελβετία και την Τουρκία.


Επισημαίνεται ότι η εν λόγω Έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία επιδόσεων συνολικά για τις Ευρωπαϊκές χώρες και όχι αποκλειστικά για τις Ρυθμιστικές Αρχές Τηλεπικοινωνιών.


Η Ελλάδα το 2009 κατατάσσεται στην 16η θέση (μεταξύ 22 χωρών), βελτιώνοντας κατά μία τη θέση της σε σχέση με το 2008. Ιδιαίτερα θετική όμως είναι και η συνολική πορεία της χώρας από το 2005 μέχρι σήμερα, δεδομένου ότι η Ελλάδα :
– το 2005 ήταν τελευταία στην κατάταξη,
– το 2008, μετά από διαδοχικές βελτιώσεις, ανέβηκε από την τέταρτη ομάδα δυναμικότητας στην τρίτη.
– το 2009 σταθεροποιήθηκε στο μέσον της τρίτης ομάδας δυναμικότητας, δίπλα σε χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι θεαματική βελτίωση εμφανίζεται στην ενότητα «Εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου από το Ρυθμιστή», η οποία αφορά αποκλειστικά την ΕΕΤΤ. Στην ενότητα αυτή η Ελλάδα κατατάσσεται 9η μεταξύ 22 χωρών, δηλαδή ανεβαίνει κατά 5 θέσεις ξεπερνώντας χώρες όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Αυστρία και η Γερμανία, ενώ το 2008 η χώρα μας ήταν μόλις 14η μεταξύ 20 χωρών.


Μέσα από την Έκθεση διαφαίνονται περιθώρια βελτίωσης για τη χώρα μας σε πολλούς τομείς. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω:
– Η καθυστέρηση στην υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα δικαιώματα διέλευσης, για την οποία η ΕΕΤΤ είχε υποβάλει σχετική εισήγηση από τον Ιούνιο 2007, αντανακλάται πλήρως στην αντίστοιχη ενότητα του ερωτηματολογίου, όπου η Ελλάδα βαθμολογείται με 0.
– Η καθυστέρηση όσον αφορά τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, η έλλειψη σαφούς πρόβλεψης για την αξιοποίηση του ψηφιακού μερίσματος και η έλλειψη σαφούς σχεδιασμού για τη χρήση φάσματος στην παροχή τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας (mobile TV) – θέματα τα οποία βρίσκονται εκτός των αρμοδιοτήτων της ΕΕΤΤ – αποτυπώνονται στη χαμηλή βαθμολογία της χώρας στην ενότητα για τις συχνότητες.
– Η παραπομπή και καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη προσαρμογή της Οδηγίας για τη διατήρηση δεδομένων (Data Retention Directive) έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλή αξιολόγησή της αναφορικά με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πλαισίου.