Η Nokia Siemens Networks παρουσιάζει στην Αθήνα την πληρέστερη πρόταση για την αποδοτική και βιώσιμη ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών.


nokia_siemens_networksΗ Nokia Siemens Networks παρουσιάζει τα Energy Solutions, την πιο ολοκληρωμένη σειρά προτάσεων για την ενεργειακή βελτίωση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Τα Energy Solutions, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ελαττώνουν το λειτουργικό κόστος ενός δικτύου, μπορούν να μειώσουν την ενέργεια που καταναλώνεται στα δίκτυα, αξιοποιώντας αποδοτικότερη τεχνολογία και ανανεώσιμες πηγές.


“Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην πορεία προς μια πιο αποδοτική και βιώσιμη ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων,” δήλωσε ο κ. Αθανάσιος Έξαρχος, Διευθύνων Σύμβουλος της Nokia Siemens Networks στην Ελλάδα. “Αυτό που παρουσιάζουμε συνιστά την πρώτη ολοκληρωμένη πρόταση στο είδος της, η οποία απευθύνεται προς παλιούς και νέους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας. Έχει, δε, ό,τι χρειάζεται για να εξασφαλίσει την ουσιαστική μείωση της ενέργειας που χρησιμοποιούν τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, και τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές.”


Οι λύσεις Nokia Siemens Networks Energy Solutions περιλαμβάνουν έξι στοιχεία τα οποία αφορούν συνδυασμούς προϊόντων κι υπηρεσιών: εκσυγχρονισμός δικτύου, λύσεις για απομακρυσμένους σταθμούς που δε συνδέονται με δίκτυο παροχής ρεύματος, λύσεις για σταθμούς που συνδέονται σε προβληματικό δίκτυο, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την εξοικονόμηση ενέργειας, Πράσινη Διαχείριση ενέργειας και διαχείριση ενεργειακού OPEX (λειτουργικών δαπανών).


Κάθε στοιχείο από αυτά, επεμβαίνει σε συγκεκριμένο κομμάτι της κατανάλωσης ενός τηλεπικοινωνιακού δικτύου, των ενεργειακών πόρων και της διαχείρισης. Μία από τις βασικές τεχνολογίες που αξιοποιούνται στα Energy Solutions είναι ένα ευφυές σύστημα ελέγχου ενέργειας, το οποίο έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί από απόσταση όλες τις πηγές τροφοδοσίας. Το σύστημα αυτό διαχειρίζεται τη φόρτιση και την εκφόρτιση των μπαταριών, ώστε να προκύψει μεγαλύτερη οικονομία στα καύσιμα. Επιτρέπει, επίσης, τον έλεγχο και τη συλλογή δεδομένων από απόσταση.


Flexi MultiRadio Base Station_NokiaSiemensNetworksΤο κόστος της ενέργειας αποτελεί σημαντικό ποσοστό των λειτουργικών δαπανών ενός παρόχου επικοινωνίας. Στις ώριμες αγορές το κόστος της ενέργειας αντιπροσωπεύει, κατά μέσο όρο, το 10 τοις εκατό του κόστους λειτουργίας ενός δικτύου. Στις αναδυόμενες αγορές το ποσοστό αυτό μπορεί να κυμαίνεται οπουδήποτε ανάμεσα στο 15 και το 30 τοις εκατό περίπου.


Οι προτάσεις Energy Solutions της Nokia Siemens Networks μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας μέσω της καλύτερης διαχείρισης της ισχύος που χρειάζονται κάποια συγκεκριμένα στοιχεία του δικτύου, όπως οι σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας. Επιπλέον, επιτρέπουν την αποδοτική και συμφέρουσα επέκταση των δικτύων σε μη αστικές περιοχές και απομακρυσμένες περιοχές, και καθώς μειώνουν την ανάγκη χρησιμοποίησης γεννητριών ντίζελ, σηματοδοτούν ένα πιο οικονομικό και οικολογικό τρόπο επέκτασης της ευρυζωνικότητας.


Διεθνείς πάροχοι, όπως η Telenor στο Πακιστάν, έχουν αρχίσει ήδη να προσφέρουν συστάσεις για τις συγκεκριμένες λύσεις. Ο συγκεκριμένος πάροχος διάλεξε να υλοποιήσει τη λύση off-grid της Nokia Siemens Networks, αποκτώντας σταθμούς βάσης τροφοδοτούμενους με ηλιακή ενέργεια, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα σε κατοίκους αγροτικών περιοχών να αποκτήσουν οικονομική ευρυζωνική πρόσβαση. Κι άλλοι πολλοί πελάτες από ολόκληρο τον κόσμο δείχνουν σημαντικό ενδιαφέρον για το πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν καλύτερα τις ευκαιρίες για μείωση στην κατανάλωση, ενώ πολύ ενθαρρυντικά είναι τα σχόλια που εισπράττει η Nokia Siemens Networks από πιλοτικά προγράμματα τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Η Telecom Italia αντίστοιχα, πέτυχε μέσω του εκσυγχρονισμού του δικτύου της και την εγκατάσταση σε αυτό των Flexi Base Station, πολύ σημαντική εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας, η οποία ανέρχεται σε 65% των τωρινών επιπέδων, με αποτέλεσμα τη μείωση των ετήσιων εκπομπών CO2 κατά 15 εκ. Kg περίπου. Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις ιδανικότερες χώρες να εφαρμοστούν αυτά τα καινοτομικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν αποφασιστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη του τηλεπικοινωνιακού τοπίου.


Μέχρι στιγμής, η Nokia Siemens Networks έχει εγκαταστήσει σε 25 χώρες της Ασίας – Ωκεανίας, στην Κίνα, στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, και τη Λατινική Αμερική, περισσότερους από 390 σταθμούς βάσης που τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η σειρά Flexi Multiradio Base Station της Nokia Siemens Networks παρουσιάζει τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας στην αγορά4.


“Το να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση των υποδομών στο κλάδο του ICT, είναι θέμα ζωτικής σημασίας – σωστό και από κοινωνική, και από επιχειρηματική άποψη. Για τα επόμενα δύο χρόνια θα συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στην ισχυροποίηση της από απόσταση υλοποίησης σταθμών βάσης, ώστε τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας να γίνουν πιο αποδοτικά,” ανέφερε συμπερασματικά ο κ. Αθανάσιος Έξαρχος.


Η καινούργια γκάμα των προτάσεων Energy Solutions μειώνει το συνολικό κόστος χρήσης, υλοποιείται με απλό τρόπο, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και χρόνο απόσβεσης ίσο, περίπου, με 3-5 χρόνια.