Η Intel Corporation παρουσιάζει την καινούρια έκδοση μιας πλατφόρμας βασισμένης στον επεξεργαστή Intel® Atom™ , η οποία μέχρι σήμερα ήταν γνωστή ως “Moorestown”.


p_IntelAtomΣτη νέα αυτή έκδοση, η κατανάλωση ενέργειας εμφανίζεται σημαντικά πιο χαμηλή, γεγονός που επιτρέπει στην Intel να στοχεύσει την κατηγορία των φορητών συσκευών, όπως τα tablets και τα smartphones της υψηλής κατηγορίας. Οι επιδόσεις των ολοκληρωμένων, ένα από τα παραδοσιακά ατού της Intel, είναι και σ’ αυτή την περίπτωση εξαιρετικές. Έτσι, υποστηρίζεται με άνεση το multitasking μιας σειράς από εφαρμογές πολυμέσων και Ίντερνετ, συμπεριλαμβανομένης της αναπαραγωγής / εγγραφής βίντεο υψηλής ανάλυσης, και του videoconferencing με πολλούς συμμετέχοντες (multipoint).


Η πλατφόρμα περιλαμβάνει τον επεξεργαστή system-on-chip

[SoC] της σειράς Intel® Atom™ Processor Z6xx (γνωστό μέχρι τώρα με την ονομασία “Lincroft”), τον ελεγκτή Intel Platform Controller Hub MP20 (έως τώρα “Langwell”) καθώς και ένα ειδικά σχεδισμένο Mixed Signal IC (MSIC), γνωστό και ως “Briertown.” Ο επεξεργαστής Intel Atom Processor Z6xx , για την τοποθέτηση του οποίου χρειάστηκε να διαμορφωθεί εκ νέου η πλατφόρμα, συνδυάζει σε ένα μόνο ολοκληρωμένο SoC, έναν πυρήνα Intel Atom στα 45nm, κυκλώματα επεξεργασίας 3-D γραφικών, κωδικοποιητές και αποκωδικοποιητές σημάτων βίντεο, καθώς κι ελεγκτές μνήμης και οθόνης. Εκτός αυτών, η πλατφόρμα περιλαμβάνει τον ελεγκτή MP20 Platform Controller Hub, ο οποίος υποστηρίζει μια σειρά από ρουτίνες σε επίπεδο συστήματος και I/O blocks. Επιπλέον, ένα ειδικά σχεδιασμένο MSIC φροντίζει για τη φόρτιση της μπαταρίας και την τροφοδοσία, χρησιμοποιώντας πλήθος αναλογικών και ψηφιακών components.


Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω οδηγεί σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης. Έτσι, όταν η συσκευή βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, η κατανάλωση της πλατφόρμας είναι τουλάχιστον 50 φορές μικρότερη από την αντίστοιχη της πλατφόρμας προηγούμενης γενιάς της Intel. Σε λειτουργία audio η μείωση είναι της τάξης του 20x, και σε λειτουργία browsing ή βίντεο, η κατανάλωση πέφτει 2 με 3 φορές πιο χαμηλά σε σχέση με την πλατφόρμα προηγούμενης γενιάς. Η οικονομία ενέργειας, συνεπάγεται αυτονομία μεγαλύτερη των 10 ημερών (σε κατάσταση αναμονής), έως 2 ημέρες (σε κατάσταση αναπαραγωγή μουσικής), και 4-5 ώρες (σε κατάσταση παρακολούθηση βίντεο ή browsing).


Εκτός όμως από την αυξημένη αυτονομία, έχουμε και αύξηση των επιδόσεων από 150 – 300 % , βελτίωση στην απόδοση των γραφικών κατά 200-400 %, υπερτετραπλάσια ταχύτητα στα JavaScripts, καθώς και υποστήριξη σημάτων HD 1080p (στην αναπαραγωγή) και 720p HD (στην εγγραφή). Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι καινοτομίες, οι οποίες συνοδεύονται από χαμηλή κατανάλωση, θα φέρνουν τη χρηστική εμπειρία των νέων ισχυρών κινητών συσκευών στα επίπεδα ενός PC.


Πατώντας επάνω στην τεχνολογία C6, το αρχικό power state του Intel Atom, το SoC ενσωματώνει πλέον δύο νέα ultra-low-power states (το S0i1 και το S0i3), τα οποία φέρνουν την ισχύ λειτουργίας του SoC στο επίπεδο των 100 micro-watts. Σε επίπεδο πλατφόρμας, η Intel υλοποιεί ένα νέο λογισμικό διαχείρισης ισχύος, το οποίο ρυθμίζει τα idle και τα active power states για όλες τις συστημικές λειτουργίες βάσει διαφόρων σεναρίων χρήσης. Σημειώνεται ότι, χάρη στην ύπαρξη λογισμικού διαχείρισης ισχύος, είναι εφικτή η ‘επιθετική’ απενεργοποίηση διαφόρων υπο-κυκλωμάτων του SoC (τεχνική clock gating), ώστε να επιτυγχάνεται εντυπωσιακή εξοικονόμηση ισχύος. Επίσης, η Intel χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία LP SoC , την high-K 45nm2 , ώστε να μπορεί να υλοποιεί σχεδιασμό multiple transistor, για μια σειρά από I/Os με υψηλή τάση λειτουργίας.


Όλες οι παραπάνω δυνατότητες σε σχέση με τη διαχείριση της ισχύος, μπορούν να συνδυαστούν με την τεχνολογία Intel® Burst Performance Technology για άμεση ενίσχυση των επιδόσεων, και με τη λειτουργία Intel’s Bus Turbo για άμεση αύξηση του εύρους ζώνης, ώστε να καταλήγουμε στην καλύτερη πρόταση της αγοράς των handheld συσκευών, τόσο από πλευράς επιδόσεων, όσο και από πλευράς οικονομίας.


Διαθεσιμότητα
Η οικογένεια επεξεργαστών Intel® Atom™ της σειράς Z6xx , ο ελεγκτής Intel Platform Controller Hub MP20 και το ειδικά σχεδιασμένο Mixed Signal IC είναι πλέον διαθέσιμα.


Όσον αφορά το χρονισμό, η νέα πλατφόρμα υποστηρίζει μια ευρεία γκάμα συχνοτήτων που φτάνουν έως το 1.5 GHz για smartphones υψηλών προδιαγραφών, και έως το 1.9 GHz για χρήση σε tablets ή άλλες φορητές υπολογιστικές συσκευές. Σε σχέση με τις τεχνολογίες πρόσβασης, υποστηρίζονται τα πρωτόκολλα Wi-Fi, 3G/HSPA, και WiMAX, ενώ από πλευράς λειτουργικών συστημάτων υποστηρίζονται, μεταξύ άλλων, το Android, το Meego και το Moblin. Για τις συγκεκριμένες πλατφόρμες η Intel παρέχει υποστήριξη σε μια πλειάδα εφαρμογών, ώστε να εξασφαλίζεται μια ιδιαίτερα αναβαθμισμένη εμπειρία χρήσης τόσο για τους developers, όσο και για τους καταναλωτές.