Ξεπέρασαν τις 15 οι συμμετοχές για το δίκτυο οπτικών ινών

ΟΤΕ και εναλλακτικοί πάροχοι δίνουν τη δική τους μάχη για το δίκτυο οπτικών ινών που ετοιμάζεται να κατασκευαστεί.

Οι συμμετοχές να ξεπεράσουν τις δεκαπέντε, ενώ προτάσεις κατέθεσαν φορείς και συλλογικότητες που ασχολούνται με το διαδίκτυο, αλλά και γνωστές εταιρείες του εξωτερικού που κατασκευάζουν ανάλογα δίκτυα.

Πάντως, μιλάμε για το μεγαλύτερο project της τηλεπικοινωνιακής αγοράς της Ελλάδας, καθώς «όποιος μείνει έξω από τη δουλειά» κινδυνεύει με αφανισμό, παρ΄ όλο που οι εναλλακτικοί πάροχοι επεκτείνουν ολοένα και περισσότερο το δικό τους δίκτυο οπτικών ινών.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι μέχρι το 2013 δυο εκατομμύρια νοικοκυριά θα είναι συνδεδεμένα με δίκτυο οπτικής ίνας, σύμφωνα με το στόχο του υπουργείου Μεταφορών. Το κόστος για την ανάπτυξη του δικτύου υπολογίζεται σε πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Ο σύμβουλος του project του υπουργείου Μεταφορών εκτιμά ότι το έργο θα είναι οικονομικά βιώσιμο μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ για την περιφέρεια θα απαιτηθεί μεγάλη συνεισφορά εκ μέρους του ελληνικού κράτους.

Το υπουργείο Μεταφορών ευελπιστεί ότι τα κονδύλια θα βρεθούν μέσω ιδιωτών, οι οποίοι θα αναλάβουν την κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου, αλλά ακόμα και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Από την άλλη πλευρά, οι υποδομές που θα δημιουργηθούν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για έναν «εναλλακτικό ΟΤΕ», με ιδιόκτητες υποδομές, ο οποίος θα ασχολείται μόνο με το κομμάτι της χονδρικής διάθεσης υπηρεσιών.

Στα 1,1 δισ. ευρώ το κόστος του δικτύου στην Αθήνα

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας της ΑΤ Kearney που παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους ενδιαφερόμενων φορέων και παρόχων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το κόστος υλοποίησης ενός δικτύου οπτικών ινών, που θα φτάνει μέχρι το σπίτι του συνδρομητή (fiber to the home – FTTH), θα ανέλθει στα 1,1 δισ. ευρώ για την Αθήνα και στα 220 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλονίκη, με την υλοποίηση να ολοκληρώνεται το 2017 και το 2012 αντίστοιχα.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα, το κόστος της επένδυσης σε παθητικό εξοπλισμό εκτιμάται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Η AT Kearney εκτιμά ότι το 2012 θα έχουν ευρυζωνική σύνδεση 2,4 ελληνικά νοικοκυριά (64% διείσδυση), αριθμός που φτάνει τα 3,3 εκατ. το 2030 (88%). Από αυτά τα νοικοκυριά, τουλάχιστον το 45% θα έχει πρόσβαση μέσω του δικτύου οπτικών ινών, το οποίο θα αναπτυχθεί βάσει του πλάνου του ΥΜΕ και το οποίο θα μπορέσει να λειτουργήσει ως εναλλακτικό δίκτυο στην υποδομή που διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή ο ΟΤΕ.

Επιπλέον, η AT Kearney υπολογίζει ότι το κράτος δε θα βοηθήσει μόνο με κεφάλαια, αλλά θα προχωρήσει και σε σημαντικές κανονιστικές αποφάσεις, όπως θα μπορούσε να είναι η κατάργηση των τελών διέλευσης από τους δήμους, όπως συνέβη με τα δίκτυα φυσικού αερίου