Κοινοτικές ποινές σε δικτυακούς τόπους πώλησης περιεχομένου για κινητά

Έτοιμη να επιβάλλει ποινές είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πολλούς δικτυακούς τόπους που πωλούν περιεχόμενο για κινητά τηλέφωνα, όπως ήχους κλήσεις και ταπετσαρίες, καθώς το 80% των υπηρεσιών αυτών «παραπλανούν» τους καταναλωτές με χρεώσεις που κρύβονται στα ψιλά γράμματα.

«Υπερβολικά πολύς κόσμος πέφτει θύμα σε ακριβές εκπλήξεις από μυστηριώδεις χρεώσεις, τέλη και συνδρομές σε ήχους κλήσεις, για τις οποίες ενημερώνονται για πρώτη φορά όταν δουν το λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας» δήλωσε η επίτροπος Καταναλωτών Μαγκλένα Κούνεβα.

«Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ειδικά στους εφήβους και τα παιδιά: προσέξτε. Όλα κρύβονται στα ψιλά γράμματα. Bεβαιωθείτε ότι δεν εγγράφεστε σε περισσότερα από όσα ζητήσατε», πρόσθεσε η Βουλγάρα επίτροπος.

Η προκαταρκτική έρευνα εξέτασε 500 δικτυακούς τόπους που πωλούν ringtones, ταπετσαρίες, υπηρεσίες ειδήσεων και βιντεοπαιχνίδια, μια αγορά που φτάνει τα 691 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στην ΕΕ-27, μαζί με την Νορβηγία και την Ισλανδία. Σχεδόν το ένα τρίτο της αγοράς αυτής αντιστοιχεί στους ήχους κλήσης.

Οι παραβάτες, στους οποίους περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες όπως η Vodafone, αντιμετωπίζουν μεγάλα πρόστιμα ή και οριστικό κλείσιμο αν δεν συμμορφωθούν με τους κανονισμούς.

Μεταξύ των παρατυπιών που εντοπίστηκαν:

-Ασαφείς τιμοκατάλογοι που δεν περιλαμβάνουν τους φόρους, την τελική τιμή, ή δεν ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι εγγράφονται σε συνδρομητικές υπηρεσίες

-Κρυφές χρεώσεις με την απόκρυψη βασικών πληροφοριών στα ψιλά γράμματα ή τη χρήση της λέξης «δωρεάν» για την προσέλκυση των καταναλωτών σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια

-Απουσία στοιχείων επικοινωνίας

Παρατυπίες βρέθηκαν στους 39 από τους 43 δικτυακούς τόπους που εξετάστηκαν στη Βρετανία, σε 40 από τους 43 στην Τσεχία, καθώς και σε όλους τους δικτυακούς τόπους που εξετάστηκαν σε δέκα άλλες χώρες-μέλη: Δανία, Ισπανία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πορτογαλία, Φινλανδία και Σουηδία.