Πολύγλωσσος έχει γίνει πλέον ο Παγκόσμιος Ιστός μετά τα εγκαίνια των τριών πρώτων ονομάτων χώρου σε μη λατινικούς χαρακτήρες από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


global_domain_namesΟι τρεις νέες κρατικές καταλήξεις, γραμμένες στα αραβικά από τα αριστερά προς τα δεξιά, ενεργοποιήθηκαν την Τετάρτη από την Icann (Διαδικτυακή Εταιρεία Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης), την αμερικανική, μη κερδοσκοπική εταιρεία που διαχειρίζεται τις βασικές παραμέτρους του Διαδικτύου.


Στο προσεχές μέλλον αναμένονται οι εγκρίσεις της ICANN για τις μη λατινικές καταλήξεις που έχουν ζητήσει ακόμα 17 χώρες. Τα αιτήματα αφορούν συνολικά 11 γλώσσες, από τα κινεζικά και τα ρωσικά μέχρι τα σενεγαλέζικα και τη γλώσσα των Ταμίλ στη Σρι Λάνκα.


Μέχρι σήμερα, οι διαδικτυακές διευθύνσεις μπορούσαν να περιλαμβάνουν μη λατινικούς χαρακτήρες στο μεσαίο τμήμα τους, ωστόσο τα ανώτατα ονόματα χώρου, που καθορίζονται με την κατάληξη της διεύθυνσης, ήταν υποχρεωτικά γραμμένα στα αγγλικά.


Οι νέοι κωδικοί χωρών, τους οποίους η ICANN ονομάζει «διεθνοποιημένα ονόματα χώρου», ή IDN, θα λειτουργούν παράλληλα με τις αντίστοιχες λατινικές καταλήξεις.


Για τη χρήση και την προβολή των μη λατινικών διευθύνσεων είναι βέβαια απαραίτητη η εγκατάσταση των αντίστοιχων γραμματοσειρών.