Η Vodafone παρουσίασε τη μελέτη «Carbon Connections», που δείχνει τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία της κινητής επικοινωνίας συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.


carbon connections vodafoneΣύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, μέσα από την υλοποίηση 16 έξυπνων εφαρμογών κινητής επικοινωνίας, το κόστος ενέργειας μπορεί να μειωθεί το 2020 κατά €1,4 δισ. ενώ παράλληλα να αποτραπεί η εκπομπή 6,4 Μt CO2e, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 4,5% των εκτιμώμενων εκπομπών της Ελλάδας.


Ο ρόλος της Πολιτείας είναι καθοριστικός στην επίτευξη αυτών των μειώσεων. Οι αρμόδιοι φορείς, μέσα από τη θέσπιση ενός κανονιστικού πλαισίου, μπορούν να δώσουν τα κατάλληλα κίνητρα που θα οδηγήσουν τον επιχειρηματικό κόσμο να επενδύσει στις εφαρμογές αυτές.


«Η σημερινή οικονομική συγκυρία καθιστά αναγκαίο να επικεντρωθούμε στους παράγοντες εκείνους που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και θα καταστήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική. Αυτό θα έχει θετικές συνέπειες στους πολίτες, στις επιχειρήσεις, με σημαντικό όφελος και για το περιβάλλον» δήλωσε ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone, κύριος Νίκος Σοφοκλέους και τόνισε: «Στη Vodafone, είμαστε περήφανοι γιατί είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια μελέτη ξεφεύγει από τα θεωρητικά πλαίσια και ποσοτικοποιεί τα αποτελέσματα της εφαρμογής συγκεκριμένων εμπορικών λύσεων. Επιπλέον, σε συνεργασία και με άλλες εταιρείες του κλάδου Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφορικής, είμαστε έτοιμοι για να συμβάλουμε στην υλοποίηση του μεγαλύτερου ποσοστού των έξυπνων εφαρμογών που περιλαμβάνονται στη μελέτη αυτή, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τις υποδομές της χώρας, την καινοτομία, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».


«Η μελέτη της Vodafone αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα στην προσπάθεια για την έγκαιρη αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και συνάδει σε σημαντικό βαθμό με τις σχετικές προτάσεις της Greenpeace προς τις εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών. Αναμένουμε, σε συνέχεια της έκθεσης, συγκεκριμένες προτάσεις για την υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας. Ελπίζουμε επίσης ότι η πρωτοβουλία αυτή θα οδηγήσει και άλλες εταιρείες του κλάδου να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στο σημαντικό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας που διαθέτουν» δήλωσε ο κύριος Νίκος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.


Οι 16 έξυπνες εφαρμογές κινητής επικοινωνίας που έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη μείωση του κόστους κατανάλωσης ενέργειας εμπίπτουν στις παρακάτω κατηγορίες:
– Εξ αποστάσεως υλοποίηση – αντικατάσταση αγαθών, διαδικασιών ή μετακινήσεων, με «εικονικές» εναλλακτικές, όπως τη βιντεοδιάσκεψη ή το ηλεκτρονικό εμπόριο
– Έξυπνο δίκτυο ενέργειας – βελτίωση της αποδοτικότητας των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στην ενεργό παρακολούθηση και τον περιορισμό της εξάρτησης από το κεντρικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
– Έξυπνες μεταφορές – εποπτεία και παρακολούθηση των οχημάτων και των φορτίων τους, με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητας των λειτουργιών logistics, χάρη στην πληρέστερη αξιοποίηση των οχημάτων
– Έξυπνες πόλεις – βελτίωση της διαχείρισης της κυκλοφορίας και των παροχών των υπηρεσιών κοινής ωφελείας


Η μελέτη έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με την Accenture και βασίζεται στην πρωτότυπη μελέτη Carbon Connections που εκπονήθηκε από τον Όμιλο Vodafone σε συνεργασία με την Accenture και επικεντρώνεται στην εφαρμογή έξυπνων εφαρμογών κινητής επικοινωνίας στην Ευρώπη των 25 χωρών.