Το 2009 η χρήση παράνομου λογισμικού κόστισε στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις περισσότερα από €11.3 εκ από νομικές ενέργειες της Business Software Alliance (BSA).


bsaΤον περασμένο χρόνο η BSA έλαβε σχεδόν 4.000 αναφορές για χρήση παράνομου λογισμικού από επιχειρήσεις διενεργώντας συνολικά 2.256 νομικές ενέργειες στην Ευρώπη.


«Η BSA έλαβε περισσότερες αποζημιώσεις σε σχέση με το 2008 και τα αποτελέσματα αυτά αποστέλλουν ένα δυνατό μήνυμα. Οι επιχειρήσεις σήμερα, διανύουν δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να διασφαλίζουν τη νομιμότητα του λογισμικού τους. Διαφορετικά το οικονομικό ρίσκο αυξάνεται σημαντικά εάν πρέπει να πληρώσουν αποζημιώσεις καθώς και την αγορά των απαραίτητων αδειών χρήσης λογισμικού» τονίζει η κα Sarah Coombes, Senior Director Legal Affairs της BSA.


«Το ποσό των €11.3 εκ. αφορά μόνο το κόστος των αποζημιώσεων στην BSA. Ωστόσο, το πραγματικό κόστος είναι πολύ υψηλότερο καθώς δεν υπολογίζονται τα νομικά έξοδα της επιχείρησης ή άλλες παράπλευρες δαπάνες όπως είναι η παρεμπόδιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η αγορά των νόμιμων αδειών χρήσης των προγραμμάτων λογισμικού και βέβαια η δυσφήμηση της επιχείρησης. Η χρήση μη αδειοδοτημένου λογισμικού εσφαλμένα θεωρείται ως ‘οικονομική λύση’ αφού τελικά θέτει την επιχείρηση σε πολύ μεγαλύτερο ρίσκο».


«Ενώ στην BSA διαθέτουμε ένα πολύ δυνατό νομικό πρόγραμμα, μας ενδιαφέρει εξίσου πολύ να εκπαιδεύουμε τις επιχειρήσεις σχετικά με την αξία λογισμικού και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν εύκολα να εξασφαλίζουν τη νομιμότητα τους» δηλώνει ο κ. Κώστας Σαμαράς, εκπρόσωπος της BSA στην Ελλάδα. «Προσφέρουμε αρκετό πληροφοριακό υλικό, δωρεάν εργαλεία και χρήσιμες συμβουλές. Όλα αυτά βοηθούν τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν και να διαχειριστούν καλύτερα τις απαιτήσεις των αδειών χρήσης. Είναι πλέον γνωστό πως η ορθή διαχείριση των πόρων λογισμικού μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρημάτων εντοπίζοντας προγράμματα που ενώ είναι εγκατεστημένα, δεν είναι απαραίτητα»


Εκτός από το οικονομικό βάρος που επωμίζονται οι επιχειρήσεις, η χρήση του παράνομου λογισμικού επιφέρει σημαντικές αρνητικές συνέπειες και για την εθνική οικονομία. Σύμφωνα με την μελέτη της IDC για τις Επιπτώσεις της Πειρατείας Λογισμικού 2008, μείωση της τάξεως του 10% στον Δείκτη Πειρατείας (57% κατά το 2008) θα μπορούσε να δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας, να συμβάλλει €261 εκ στο ΑΕΠ της Ελλάδας και να αποφέρει €88 εκ σε φορολογικά έσοδα.


Για περισσότερες πληροφορίες ή δωρεάν εργαλεία επισκεφθείτε τη ιστοσελίδα www.bsa.org/hellas. Εαν γνωρίζετε για περιπτώσεις πειρατείας, μπορείτε να τις αναφέρετε ανώνυμα στην ιστοσελίδα της BSA.