Η νέα λύση της SAS, για τον ασφαλιστικό κλάδο, βελτιώνει την ανάλυση των κινδύνων και τον υπολογισμό των απαιτουμένων κεφαλαίων επάρκειας.


SAS2Η παγκόσμια οικονομική ύφεση και η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις αγορές έχουν επηρεάσει σημαντικά και τον ασφαλιστικό κλάδο, με τους ασφαλιστές να αναζητούν τρόπους να βελτιώσουν τη διαφάνεια και την χρηματοοικονομική απόδοση. Με στόχο να προσφέρει υψηλού επιπέδου δυνατότητες διαχείρισης κινδύνων σε όλο το εύρος της επιχείρησης, η SAS, ηγέτιδα στο χώρο του λογισμικού και των υπηρεσιών επιχειρηματικών analytics, παρουσίασε πρόσφατα τη νέα ολοκληρωμένη λύση SAS Risk Management for Insurance, για την ανάλυση των κινδύνων και τον υπολογισμό των απαιτουμένων κεφαλαίων επάρκειας.


Η πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων και παροχής αναφορών της SAS, η οποία ενσωματώνει ένα μοντέλο δεδομένων ειδικά σχεδιασμένο για το χώρο των ασφαλειών, βοηθά τις ασφαλιστικές εταιρείες Ζωής και Γενικών να εφαρμόσουν το Τυποποιημένο Πρότυπο (Solvency II Standard Model) για τον υπολογισμό των κεφαλαίων επάρκειας. Επιπρόσθετα, το Business Analytics Framework της SAS επιτρέπει στις ασφαλιστικές εταιρίες να υποστηρίξουν το Εσωτερικό Πρότυπο (Solvency II Internal Model) μέτρησης και ανάλυσης των κινδύνων και των κεφαλαίων επάρκειας – ένα πρόσθετο όφελος για τις επιχειρήσεις. Η συγκεκριμένη λύση της SAS παρέχει στη διοίκηση άριστο επίπεδο κατανόησης των επιχειρηματικών κινδύνων και της οικονομικής κατάστασης.


H λύση SAS Risk Management for Insurance μειώνει την αστάθεια βοηθώντας τις ασφαλιστικες εταιριες να αντιληφθούν τις επιπτώσεις των οικονομικών παραγόντων στον ισολογισμό. Εξασφαλίζει τη φερεγγυότητα αναπτύσσοντας σενάρια ακραίων καταστάσεων τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού της εταιρίας από ξαφνικές, δραματικές αλλαγές των συνθηκών της αγοράς. Με τη SAS, οι ασφαλιστικές εταιρίες μπορούν να διενεργούν ακριβέστερη ανάλυση των κινδύνων, χρησιμοποιώντας μια επιχειρησιακή αποθήκη δεδομένων που προσφέρει άρτια διαχείριση των δεδομένων. Έτσι, αναμφισβήτητα, προκύπτει σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αφού οι επιχειρηματικές αποφάσεις βασίζονται σε ασφαλείς μετρήσεις και αναλύσεις των κινδύνων. Η SAS βοηθά επίσης στην επίτευξη χαμηλότερου συνολικού κόστους κτήσης με μια ενιαία, επεκτάσιμη λύση που προσφέρει ολοκληρωμένες δυνατότητες και μπορεί να συνεργαστεί εύκολα με λογισμικό διαχείρισης κινδύνων τρίτων προμηθευτών.


Πέραν του, ειδικά σχεδιασμένου για το χώρο των ασφαλειών, μοντέλου δεδομένων, που ενσωματώνει δυνατότητες διαχείρισης δεδομένων και λειτουργίες ανάλυσης κινδύνων και παροχής αναφορών, η λύση SAS Risk Management for Insurance περιλαμβάνει:
· SAS Market Risk Management for Insurance – βοηθά τους αναλυτές κινδύνων στη ρύθμιση και τον υπολογισμό της αγοραστικής αξίας των χρηματοοικονομικών μέσων και των περιουσιακών στοιχείων, όπως ομόλογα, μετοχές, παράγωγα, ανταλλαγές (swaps) και ιδιοκτησίες.
· SAS Underwriting Risk Management for Life Insurance – βοηθά τους αναλυτές να “αναμειγνύουν” αναλογιστικές και οικονομικές τεχνικές για την αξιολόγηση πολύπλοκων ασφαλιστικών υποχρεώσεων προϊόντων Ζωής και υποστηρίζει την δυνατότητα διαμόρφωσης ενός πλαισίου αποτίμησης και των ταμειακών ροών των έργων για τα επιμέρους προϊόντα ασφάλισης ζωής, όπως αυτά της περιόδου, των ετήσιων προσόδων, της συνολικής χρονικής διάρκειας και της μικτής ασφάλισης ζωής.
· SAS Underwriting Risk Management for P&C Insurance – βοηθά τους αναλυτές να “αναμειγνύουν” αναλογιστικές και οικονομικές τεχνικές για να αποτιμήσουν την αξία των ασφαλιστικών υποχρεώσεων στους κλάδους Ζημιών & Ατυχημάτων, τόσο με βάση το Έτος Ατυχήματος όσο και το Έτος Έκδοσης.
· SAS Firmwide Risk Management for Insurance – “συγκεντρώνει” τον κίνδυνο σε ολόκληρη την επιχείρηση και υπολογίζει τις ποσοτικές μετρήσεις που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με την οδηγία Solvency II.