Σήμερα, Τρίτη 4 Μαΐου, στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft, πραγματοποιήθηκε ο ελληνικός τελικός του Παγκόσμιου Φοιτητικού Διαγωνισμού Imagine Cup.


microsoft imagine cupΤην πρώτη θέση κατέκτησε η ομάδα Megadodo, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους παγκόσμιους τελικούς που θα πραγματοποιηθούν στην Πολωνία, 3-8 Ιουλίου 2010. Την εκδήλωση, συντονιστής της οποίας ήταν ο έγκριτος δημοσιογράφος κ. Παύλος Τσίμας, τίμησε με την παρουσία του ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού – Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας – κ. Αντώνης Μαρκόπουλος, ο οποίος δήλωσε σχετικά «Βλέποντας κανείς τις εντυπωσιακές προσπάθειες που παρουσιάστηκαν και βραβεύθηκαν σήμερα εδώ, έχει ένα σημαντικό λόγο να είναι αισιόδοξος: την πίστη στο όραμα και την ανοιχτή σκέψη πολλών νέων ανθρώπων. Η καινοτομία δεν είναι μόνο το μέλλον, είναι και το σήμερα. Γι’ αυτό πρωτοβουλίες σαν κι αυτές που προέρχονται από την αγορά και αναδεικνύουν νέες ιδέες και τρόπους αξιοποίησής τους είναι αξιέπαινες. Ας είναι η ευρηματικότητα και η συστηματική δουλειά αυτών των παιδιών οδηγός μας για να βρούμε πραγματικά λύσεις μέσω της τεχνολογίας στα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα».


Ο κ. Ernst-Jan Stigter, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς δήλωσε: «Για τη Microsoft, ο διαγωνισμός του Imagine Cup αποτελεί έναν ισχυρό θεσμό, καθώς μέσα από αυτόν βρισκόμαστε σταθερά κοντά στους νέους ανθρώπους, προκαλώντας τη δημιουργικότητά τους και επιβραβεύοντας τη δουλειά τους. Κατά τη διάρκεια των οκτώ χρόνων του διαγωνισμού, είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε από κοντά τις προσπάθειες πολλών παιδιών και να διαπιστώσουμε την ύπαρξη μεγάλων ταλέντων. Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες των νέων, αισθανόμαστε την έντονη επιθυμία να βρισκόμαστε διαρκώς δίπλα τους, συνδράμοντας στην υλοποίηση των ονείρων τους».


Οι έξι ελληνικές ομάδες που εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στον τελικό, καταθέτοντας προτάσεις στην κατηγορία “Software Design” και οι οποίες διακρίθηκαν για την αρτιότητά τους και την πρωτοτυπία τους, παρουσίασαν στο κοινό της εκδήλωσης τις εφαρμογές που σχεδίασαν και επιχειρηματολόγησαν υπέρ αυτών. Κάθε ομάδα είχε την ευκαιρία να αναλύσει τα πλεονεκτήματα της λύσης λογισμικού που ανέπτυξε, ενώ υπέδειξε τους πρακτικούς τρόπους αξιοποίησής της.


H νικήτρια ομάδα «Megadodo» που αποτελείται από τους φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Καρακατσιώτη και Βαγγέλη Πτερνέα, παρουσίασε την εφαρμογή Touring Machine, η οποία παράγει αυτόματα εξατομικευμένες ξεναγήσεις για εκθεσιακούς χώρους. Οι περιγραφές συντάσσονται αντλώντας πληροφοριακό υλικό από το διαδίκτυο και προσαρμόζονται βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του εκάστοτε χρήστη (ηλικία, ενδιαφέροντα, προσανατολισμός και τοποθεσία στο χώρο, ιστορικό περιήγησης). Το σύστημα αποφεύγει την επανάληψη πληροφοριών, κάνοντας χρήση συγκρίσεων μεταξύ των εκθεμάτων που παρουσιάζονται και των εκθεμάτων που έχουν ήδη περιγραφεί, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αίσθηση μιας ζωντανής ξενάγησης. Οι περιγραφές μπορούν να μεταφραστούν αυτόματα σε πολλές γλώσσες, ενώ η πλατφόρμα διατίθεται σε δύο εφαρμογές: μία για σταθερούς υπολογιστές και μία για κινητά τηλέφωνα.


Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η ομάδα «Epione», η οποία αποτελείται από τους φοιτητές Κώστα Βρένα, Σταμάτη Γεωργούλη, Στέφανο Ελευθεριάδη και Δημήτρη Τζιώνα. Την τρίτη θέση κατέκτησε η ομάδα «BeeHive», η οποία αποτελείται από τους φοιτητές Κική Κεντζίδου, Λία Καμπάνταη και Μαριάννα Πολάτογλου. Οι φοιτητές των δύο παραπάνω ομάδων προέρχονται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Περισσότερες πληροφορίες και video για όλες τις ομάδες και τις προτάσεις τους μπορείτε να βρείτε αναρτημένες στην ιστοσελίδα http://tinyurl.com/icgr2010.