Σημαντικοί παράγοντες και εκπρόσωποι της Πολιτείας τίμησαν με την παρουσία τους το φετινό digital economy forum που διοργάνωσε στην Αθήνα ο ΣΕΠΕ.


sepe_logo_newslet«Σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα σε μια στιγμή που πρέπει να τα αλλάξουμε όλα, σε μια στιγμή που πρέπει να γίνουν πράγματα που δεν έγιναν για πολύ καιρό, οι Έλληνες καλούνται να καταβάλουν θυσίες. Το σημερινό συνέδριο του ΣΕΠΕ είναι πάρα πολύ σημαντικό. Υιοθετώ το σύνθημα του digital economy forum ότι η ανάκαμψη θα είναι ψηφιακή». Τη δήλωση αυτή πραγματοποίησε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπουργός Οικονομικών στο συνέδριο του ΣΕΠΕ για τα 15 χρόνια από την ίδρυσή του. Ο υπουργός επεσήμανε πως για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αποτελεσματικότητα του νέου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης είναι απαραίτητες σύγχρονες υποδομές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Ο ίδιος τόνισε πως εάν δεν υπάρξει διασύνδεση των βάσεων δεδομένων στο δημόσιο τομέα δεν θα υπάρξει επαρκής έλεγχος και επομένως δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών.


Από το βήμα του συνεδρίου η κ. Λούκα Κατσέλη, υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, τόνισε πως οι επιχειρήσεις πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών είναι φορείς δημιουργίας και στήριξης της οικονομίας. Επεσήμανε πως δεν θα υπάρξει αναθέρμανση της οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες βάσεις. Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, αυτό που μπορεί να γίνει τώρα είναι να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και να μπουν οι βάσεις ώστε το 2012- 2013, να υπάρξει αναθέρμανση της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης των νέων εταιρειών σε μία ημέρα και το γενικό εμπορικό ηλεκτρονικό μητρώο επιχειρήσεων.


Η κυβέρνηση αναδιατάσσει ολόκληρο το πρόγραμμα Ψηφιακής Σύγκλισης, δίνοντας προτεραιότητα στις οριζόντιες παρεμβάσεις με τέσσερις ηλεκτρονικές δράσεις που αφορούν τις ηλεκτρονικές προμήθειες, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την μηχανογράφηση των νοσοκομείων και την ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς καυσίμων, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και τον έλεγχο των δαπανών. Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη οι δαπάνες του προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση για το 2010 υπολογίζεται να φτάσουν τα 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα το ποσό των 120 εκατ. ευρώ θα διατεθεί από το πρόγραμμα Jerremy για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.


Την κάρτα πολίτη, μια νέα ηλεκτρονική ταυτότητα προανήγγειλε ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τον Ιούνιο να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Με την κάρτα πολίτη θα καταστεί δυνατή και η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής υπογραφής, η χρήση της οποίας θα απαιτείται για μια σειρά συναλλαγών με το δημόσιο στο Διαδίκτυο. Η εποχή της μεταπολίτευσης τελείωσε και σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες της χώρας μας που συγκεντρώθηκαν κυρίως στη δημόσια διοίκηση, δήλωσε ο υπουργός. Η κυβέρνησή μας, συνέχισε ο κ. Ραγκούσης, έχει διπλή ευθύνη, να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση της χώρας και να προχωρήσει στην απονομή δικαιοσύνης για όσους ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση.


«Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Απαιτείται μια άλλη πολιτική αλλά και μια άλλη αντίληψη, τόνισε ο κ. Δημήτρης Ρέππας, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, αποτυπώνονται οι ήδη υπάρχουσες ψηφιακές υποδομές κατά μήκος υπαρχόντων οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, τον τρόπο αξιοποίησης των οποίων θα εξετάσουμε ενδελεχώς στο πλαίσιο του μεγάλου έργου για την κατασκευή της εθνικής υποδομής οπτικών ινών μέχρι το σπίτι. Ο κ. Ρέππας τόνισε πως ήδη ο κλάδος των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας εκδηλώνει ενδιαφέρον και πρωτοβουλίες για επενδύσεις στον τομέα των ευρυζωνικών ασύρματων υποδομών ύψους 1,8 δις. Ευρώ την επόμενη τριετία. Για να προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις το υπουργείο προχωρά στη διαμόρφωση ενός ορθολογικού και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση εγκατάστασης και λειτουργίας κεραιοσυστημάτων. Ο κ. Ρέππας προανήγγειλε επίσης τη συγχώνευση φορέων του ΟΣΕ, των αστικών συγκοινωνιών και των κατασκευαστικών του Δημοσίου.


Η ευρυζωνική πρόσβαση για όλους, η ουσιαστική ηλεκτρονική δημοκρατία, με συμμετοχή του πολίτη στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων, η δυνατότητα ελέγχου της εξουσίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό, η παροχή του ευρύτερου δυνατού πακέτου ηλεκτρονικών υπηρεσιών στον πολίτη καθώς και η ενίσχυση των επενδύσεων των ελληνικών επιχειρήσεων στον τομέα ΤΠΕ είναι τα βασικά σημεία ψηφιακής στρατηγικής της ΝΔ, σύμφωνα με τον κ. Μανούσο Βολουδάκη, γραμματέα νέων τεχνολογιών έρευνας και καινοτομίας της Νέας Δημοκρατίας.


«Να μετατρέψουμε τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν από την οικονομική κρίση σε σημαντικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας της χώρας μέσα από τη σύμπραξη του δημόσιου τομέα, του χρηματοπιστωτικού κλάδου και της αγοράς», ήταν η πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ, κ. Παντελής Τζωρτζάκης, κατά την έναρξη του συνεδρίου digital economy forum, που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του εορτασμού των 15 χρόνων από την ίδρυση του ΣΕΠΕ. «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ η σημασία της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την έξοδο από την οικονομική κρίση, προβάλλει όχι απλά ως η βέλτιστη επιλογή, αλλά ως μονόδρομος για την έξοδο της χώρας από τις Συμπληγάδες της δύσκολης περιόδου που διανύουμε. Η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, των φορέων της αγοράς αλλά και όλων των διακεκριμένων συνέδρων πιστεύω ακράδαντα ότι δίνει ένα πρωτόγνωρο στίγμα συνεργασίας», επεσήμανε ο κ. Π. Τζωρτζάκης.