Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΟΤΕ, απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”, που τον χαρακτηρίζει “διάτρητο σε υποκλοπές”

Ανακοίνωσε με την οποία απαντά σε δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας το οποίο χαρακτηρίζει τον ΟΤΕ, “διάτρητο σε υποκλοπές”. εξέδωσε ο οργανισμός.

Αναλυτικά: “Σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία με τίτλο «ΟΤΕ διάτρητος σε υποκλοπές», ο ΟΤΕ δηλώνει ότι:

Όπως σε κάθε σύγχρονη εταιρεία, ο Εσωτερικός Έλεγχος, μεταξύ άλλων, έχει ως ρόλο ακριβώς την εύρεση περιοχών για βελτίωση και την εξασφάλιση διαδικασιών για τη διαφύλαξη της εύρυθμης λειτουργίας της εταιρείας.

Η ύπαρξη και μόνο του εγγράφου της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου που -αποσπασματικά και επιλεκτικά- δημοσιεύει η εφημερίδα, αποδεικνύει ότι ο ΟΤΕ διαθέτει τις απαραίτητες διαδικασίες διασφάλισης των εγκαταστάσεών του και φροντίζει για τη συνεχή τελειοποίησή τους σύμφωνα με τις εξελίξεις της τεχνολογίας.

Το δημοσίευμα προκαλεί ηθελημένη σύγχυση στο μέσο αναγνώστη δημιουργώντας εντυπώσεις άμεσου κινδύνου. Απομονώνει μία φράση από ένα κείμενο 17 σελίδων, που διερευνά πολλαπλά θέματα, ενώ αποκρύπτει ότι:

η συνολική γνωμάτευση του Εσωτερικού Ελέγχου που διατυπώνεται αναφέρει: «Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο σύστημα Τεχνικής Υποστήριξης των Εγκαταστάσεων διαπιστώθηκε η ύπαρξη ικανοποιητικού πλαισίου διαχείρισής του»,

το έγγραφο του Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΤΕ, στο οποίο το άρθρο βασίζεται, κατατάσσει το θέμα στη χαμηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης κινδύνου (3), που -όπως αναφέρεται και στο έγγραφο- αφορά σε χαμηλό κίνδυνο («ένα θέμα που δεν απαιτεί απαραίτητα την άμεση προσοχή, για το οποίο όμως πρέπει να υπάρξει ένα συμφωνημένο πρόγραμμα διευθέτησής του»).

Η υφιστάμενη υποδομή εξασφαλίζει την εξουσιοδοτημένη και πλήρως ελεγχόμενη πρόσβαση στο δίκτυο του ΟΤΕ.

Η πρόσβαση δίνεται μόνο κατόπιν εγκεκριμένης αίτησης από το αρμόδιο τεχνικό τμήμα και μόνο σε διαπιστευμένους μηχανικούς υποστήριξης. Σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή η απομακρυσμένη σύνδεση παραμένει αδύνατη (η συσκευή σύνδεσης παραμένει κλειστή από τροφοδοσία).

Η όλη χρήση της απομακρυσμένης πρόσβασης καταγράφεται στα επιμέρους στοιχεία δικτύου και στα συστήματα διαχείρισης και στην πύλη της απομακρυσμένης πρόσβασης τόσο μέσω logs όσο και με την καταγραφή όλων των πακέτων επικοινωνίας.

Τονίζεται ότι ο ΟΤΕ, πριν την έκθεση του Εσωτερικού Ελέγχου, είχε αποφασίσει και ξεκινήσει να υλοποιεί νέα υποδομή που προσφέρει βελτιωμένες δυνατότητες ελέγχου με βάση τις εξελίξεις της τεχνολογίας σε διεθνές επίπεδο και που καλύπτει ακόμη πιο αυξημένες λειτουργικές απαιτήσεις. Η νέα υποδομή έχει ήδη δοκιμαστεί πιλοτικά και είναι έτοιμη να μπει στην παραγωγή.

Το δημοσίευμα δημιουργεί ερωτηματικά τόσο όσον αφορά στη διάσταση που προσπαθεί να προσδώσει όσο και στη χρονική συγκυρία στην οποία εκδίδεται.”.