Δεκαπέντε κορυφαίοι πάροχοι, προμηθευτές δικτυακών υποδομών, υλικού και ακαδημαϊκά ιδρύματα, συστήνουν την κοινοπραξία “EARTH”.


Alcatel-Lucent-logoΣκοπός της είναι να μειωθεί κατά 50%, μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια, η ενέργεια που καταναλώνουν τα δίκτυα ασύρματων κινητών επικοινωνιών 4ης γενιάς (4G).


Η κοινοπραξία EARTH έχει τη στήριξη του κλάδου των κινητών επικοινωνιών κι εκμεταλλεύεται τη μεγάλη και αλληλοσυμπληρούμενη εμπειρία μελών όπως η Alcatel-Lucent (Συντονιστής του Προγράμματος), η Ericsson (Τεχνικός Σύμβουλος), η NXP Semiconductors France, η DOCOMO Communications Laboratories Europe GmbH, η Telecom Italia S.p.A., η CEA, το Πανεπιστήμιο του Surrey, το Πολυτεχνείο της Δρέσδης, ο imec, η Πολυτεχνική σχολή IST της Λισσαβώνας, το Πανεπιστήμιο του Ούλου, το Τεχνολογικό και Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, το TTI, και το ETSI.


Η προσέγγιση της EARTH στο θέμα της κατανάλωσης ενέργειας θα αφορά τη μείωση σε δικτυακό επίπεδο, χωρίς να επικεντρώνεται αποκλειστικά σε κάποια μεμονωμένα στοιχεία δικτύου. Τα μέλη της κοινοπραξίας προτίθενται να κατευθύνουν την έρευνα τους σε τομείς που θα επιτρέψουν μια πρωτοφανή μείωση στην κατανάλωση των ασύρματων δικτύων και των στοιχείων που τα απαρτίζουν, καθώς και στην απλοποίηση των αντίστοιχων πρωτοκόλλων (radio).


Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών τους, τα μέλη της EARTH θα αναπτύξουν μια νέα γενιά εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων χαμηλής κατανάλωσης, θα διαμορφώσουν ενεργειακά αποδοτικές στρατηγικές ανάπτυξης δικτύων, και θα εντάξουν στα συστήματα διαχείρισης λύσεις για τον έλεγχο της κατανάλωσης των δικτύων.


Η πρωτοβουλία EARTH υποστηρίζει το πρόγραμμα “Network of the Future”, μια προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του μέλλοντος, η οποία έχει στόχο την υλοποίηση της νέας γενιάς τηλεπικοινωνιακών υποδομών, δικτύων και διαδικτυακής τεχνολογίας. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο έβδομο χρηματοδοτικό πλαίσιο (FP7) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, συγκεντρώνοντας κάτω από μια κοινή στέγη όλες τις ερευνητικές πρωτοβουλίες της ΕΕ.


Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των υποδομών, την οποία επιδιώκει η κοινοπραξία EARTH, θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2 από την πλευρά του κλάδου των Τεχνολογιών Πληροφορικής κι Επικοινωνιών (ICT), και θα βοηθήσει να αναπτυχθούν ασύρματα ευρυζωνικά δίκτυα, με τρόπο που είναι περιβαλλοντικά βιώσιμος.


Επίσης, οι πρωτοβουλίες της κοινοπραξίας θα βοηθήσουν την επέκταση των ασύρματων δικτύων επικοινωνίας στην Ευρώπη, και σε ολόκληρο τον κόσμο, εξασφαλίζοντας σημαντική μείωση του κόστους των υποδομών, η οποία θα επιτρέψει στους παρόχους να ξεπεράσουν τα οικονομικά εμπόδια που εμποδίζουν τη μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών στις μη αστικές περιοχές, ή στις αναδυόμενες αγορές.


Το ερευνητικό πρόγραμμα EARTH παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2010 και θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο του 2012. Η επίσημη έναρξη έγινε τον Ιανουάριο στη Γερμανία, στις εγκαταστάσεις των Bell Labs της Alcatel-Lucent στη Στουτγάρδη.