Στα 5 έτη του το site αναδείχθηκε σε βασικό παίχτη της διαδικτυακής αγοράς και της μετάβασης στη διαδικτυακή τηλεόραση.


youtube

youtube

«Εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν σήμερα το Διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν μέσω της παραγωγής περιεχομένου», επεσήμανε ο Σενάζ Ζακ, στέλεχος της εταριείας. «Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς προχωρούν ακόμη παραπέρα: βρίσκουν τρόπο έκφρασης, αναδεικνύουν τα καλύτερα βίντεο και εμπλουτίζουν τις εκπαιδευτικές τους δημιουργίες με οπτικοακουστικό υλικό».


Η Google αγόρασε το YouTube έναντι 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περίπου ενάμιση χρόνο μετά την ίδρυση του, τον Φεβρουάριο του 2005. Ο διαδικτυακός κολοσσός μεταμορφώνει, με πολύ προσεκτικά βήματα, το YouTube σε επικερδή ιστοσελίδα που φιλοξενεί από ερασιτεχνικά βίντεο μέχρι ανεξάρτητες παραγωγές. «Το YouTube έχει τη δυναμική να καταστεί οργανικό κομμάτι των μελλοντικών σχεδίων της Google για τη διαδικτυακή τηλεόραση», επεσήμανε ο αναλυτής της Gartner, Άλεν Βάινερ. «Στο μεταξύ, θα συνεχίσουν να προσαρμόζουν την υπηρεσία ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλική προς τον χρήστη».


Σύμφωνα με το YouTube, περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο βίντεο παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση, ενώ κάθε λεπτό, οι χρήστες του YouTube ανεβάζουν οπτικοακουστικό υλικό διάρκειας 24 ωρών. Η υπηρεσία έχει συνάψει περισσότερες από 10.000 συνεργασίες με παρόχους περιεχομένου, μεταξύ των οποίων η Disney.


Όπως εξηγεί ο Βάινερ, στα πρώτα του βήματα, το YouTube είχε στόχο την επίλυση ενός πολύ συγκεκριμένου προβλήματος: Την εμφάνιση βίντεο στα blogs. Το YouTube έδωσε τη δυνατότητα σε εκατομμύρια χρήστες να ανεβάσουν τα βίντεο τους εκεί και στη συνέχεια να τα παρουσιάσουν στα blogs τους. «Στη συνέχεια εξελίχθηκε σε κοινότητα, χωρίς σαφές επιχειρηματικό μοντέλο».


Το YouTube έχει αποτελέσει στόχο πολλών κινηματογραφικών εταιρειών και κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων για τη φιλοξενία και προβολή υλικού που υπόκειται σε copyrights, αν και σταδιακά έγιναν πολλά βήματα για την απόσυρση βίντεο που ανέβαζαν οι χρήστες και που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις των όρων χρήσης της υπηρεσίας.


Σήμερα, το YouTube είναι βασικό συστατικό αυτού που η Google «media cloud», του διαδικτυακού χώρου στον οποίο οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε περιοδικά, βιβλία, ταινίες και άλλο ψηφιοποιημένο περιεχόμενο. «Αυτό είναι ξεκάθαρα μέρος του οράματος της Google», επεσήμανε ο Βάινερ.