Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για άνοδο 22% στις πωλήσεις και 39% επί των καθαρών κερδών

Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 22% το 2008, στα 815 εκατ. ευρώ, προέβλεψε η διοίκηση του ομίλου Φουρλή κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη προ φόρων, ο όμιλος αναμένει αύξηση κατά 30%, στα 85 εκατ. ευρώ, και κέρδη μετά φόρων στα 64 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 39% έναντι του 2007.

Εντός της χρήσης του 2008 ο όμιλος αναμένεται να εκποιήσει και το υπόλοιπο ποσοστό συμμετοχής του στην Κωτσόβολος, ύψους 10%, έναντι ποσού που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 17 εκατ. ευρώ, τα οποία είχε εισπράξει για την προηγούμενη πώληση αντίστοιχου ποσοστού και θα ανέλθει στα 22-23 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος αναμένει έκτακτα κέρδη και από την πώληση του ακινήτου στην οδό Πειραιώς, το οποίο αναπτύσσει με σκοπό να το πουλήσει σε real estate fund όταν ολοκληρωθεί. Εκτιμάται ωστόσο ότι το συγκεκριμένο έσοδο θα εγγραφεί στο α’ εξάμηνο του 2009.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση πωλήσεων ανά κλάδο με όμοιες συνθήκες (like for like), ο όμιλος αναμένει αύξηση στον κλάδο της ΙΚΕΑ, αύξηση κατά 15% στην Intersport και κατά 10% στη χονδρική ηλεκτρικών.

Επιπλέον, ο όμιλος ανακοίνωσε το λανσάρισμα ειδικής πιστωτικής κάρτας σε συνεργασία με τη Millennium Bank για αγορές από το δίκτυο ΙΚΕΑ, η οποία πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Ιούλιο.

Τέλος, η γ.σ. ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Ανάπτυξη
Τη λειτουργία 12 καταστημάτων ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία έως το 2013 προγραμματίζει ο Oμιλος Φουρλή. Η House Market, εταιρία του ομίλου, η οποία διαχειρίζεται το concept της ΙΚΕΑ, πραγματοποίησε το 2007 τζίρο άνω των 250 εκατ. ευρώ, όπου συμπεριλαμβάνονταν μόνον τα δύο ελληνικά καταστήματα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και μόλις κατά ένα τρίμηνο το κυπριακό ΙΚΕΑ, το οποίο λειτούργησε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2007.

Για το 2008, ο όμιλος εκτιμά ότι με την προσθήκη του δεύτερου αθηναϊκού ΙΚΕΑ, το οποίο λειτούργησε στα τέλη Μαρτίου της τρέχουσας χρήσης, θα ξεπεραστεί η αρχική πρόβλεψη για τζίρο 300 εκατ. ευρώ από τα 4 εν λειτουργία ΙΚΕΑ.

Ο όμιλος ωστόσο θέτει ως εσωτερικό στόχο για το μέλλον, και συγκεκριμένα για το 2013, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της ΙΚΕΑ και το δίκτυό της θα αριθμεί πλέον 12 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, να πραγματοποιεί τζίρο άνω του 1 δισ. ευρώ. Η διοίκηση του ομίλου χαρακτηρίζει μάλιστα τον στόχο «συντηρητικό» που μπορεί να κατακτηθεί βάσει του πλάνου ανάπτυξης της εταιρίας.

Σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση του δικτύου ΙΚΕΑ, στα τέσσερα υπάρχοντα καταστήματα θα προστεθούν σταδιακά τα τρία σημεία που έχει αναγγείλει ο όμιλος σε Βουλγαρία, Λάρισα και Ιωάννινα, αλλά και τρία ακόμη καταστήματα στην ελληνική επικράτεια, τα οποία ωστόσο δεν έχει αποφασίσει ακόμη πού θα δημιουργηθούν. Εξετάζονται πάντως οι περιοχές τόσο της Αθήνας όσο και της Κρήτης, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση μέχρι σήμερα.

Σε προτεραιότητα αυτή τη στιγμή τίθεται η δημιουργία του πρώτου καταστήματος στη Βουλγαρία, όπου ήδη υπάρχει προσύμφωνο για το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί το κατάστημα. Το συνολικό κόστος επένδυσης υπολογίζεται σε 40 εκατ. ευρώ με ορίζοντα λειτουργίας στις αρχές του 2010. Παράλληλα, προχωρούν τα ΙΚΕΑ σε Λάρισα και Ιωάννινα, τα οποία θα δημιουργηθούν σε μισθωμένους χώρους και άρα θα απαιτήσουν μικρότερα κεφάλαια, περίπου 10 εκατ. ευρώ έκαστο.

Τέλος, ο όμιλος σχεδιάζει τον διπλασιασμό του δικτύου της Intersport ώστε έως το 2012 να αριθμεί 60 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία.