Μια παγκόσμια έρευνα έδειξε ότι οι χρήστες mobile Internet είναι 22% λιγότερο ικανοποιημένοι με τη συνδεσιμότητά τους σε σύγκριση με τις σταθερές υπηρεσίες.


nokia_siemens_networksΑυτό δεν οφείλεται τόσο στη διαφορά συντελεστή μορφής συσκευής, αλλά μάλλον σε προβλήματα, όπως οι μειωμένες ταχύτητες λήψεις. Δεδομένου ότι σχεδόν οι μισοί από το σύνολο των κατόχων κινητών συσκευών αναμένεται να συνδεθούν στο Internet μέσω ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας το 2010, και το 80% από αυτούς θα συνδεθεί μέσω έξυπνων συσκευών, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να βελτιώσουν την ποιότητα των κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών.


«Τη στιγμή που η κινητή ευρυζωνικότητα αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, τα ευρήματα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιομηχανία», δήλωσε ο Jürgen Walter, Υπεύθυνος Επιχειρηματικών Λύσεων της Nokia Siemens Networks. «Πράγματι, λόγω της αυξημένης διαθεσιμότητας και χρήσης έξυπνων συσκευών, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν γίνεται να ρισκάρουν να χάσουν την ευκαιρία να κάνουν την εμπειρία των δικτύων τους ισάξια με αυτοί που προσφέρουν τα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας.»


Παράλληλα, η Nokia Siemens Networks ιδρύει την Smart Labs για την ανάπτυξη και βελτιστοποίηση εφαρμογών, λειτουργικών συστημάτων και δικτύων για έξυπνες συσκευές. Η Smart Labs θα δραστηριοποιείται από δύο εργαστήρια, το ένα στο Espoo της Φινλανδίας και το άλλο στο Dallas του Τέξας, με σκοπό την αύξηση της χρηστικότητας των κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών και την ενίσχυση του οικοσυστήματος του κινητού Internet και της συνεργασίας μεταξύ των κυριότερων παραγόντων αυτού. Η Smart Labs θα επικεντρωθεί στη βελτιστοποίηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ έξυπνων συσκευών, κινητών εφαρμογών και δικτύων.


Για να ανταποκριθούν πλήρως στις προσδοκίες των ατόμων που απαιτούν μόνιμη συνδεσιμότητα, τα τρία βασικά στοιχεία του οικοσυστήματος του κινητού Internet – εφαρμογές, συσκευές και δίκτυα – πρέπει να συνεργάζονται ομαλά μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν όλοι οι παράγοντες του οικοσυστήματος συνεργάζονται για έναν κοινό στόχο. Η Nokia Siemens Networks ίδρυσε την Smart Labs για να διασφαλίζει ότι οι εφαρμογές, οι συσκευές και τα δίκτυα σχεδιάζονται για να συνεργάζονται απρόσκοπτα μεταξύ τους από την έναρξη της παραγωγής, την κυκλοφορία ή την ανάπτυξή τους. Η Smart Labs θα εστιάσει στους κυριότερους παράγοντες που έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εμπειρία ενός χρήστη έξυπνης συσκευής και θα ευθυγραμμίσει αυτά τα στοιχεία σε συνεργασία με τους κορυφαίους παροχείς υπηρεσιών, κατασκευαστές συσκευών, προγραμματιστές εφαρμογών και ολοκληρωτές συστημάτων της βιομηχανίας.