Μετά τη δίωξη για την υπόθεση της εξαγοράς της Γερμανός από την Cosmote, νέα δίωξη αναμένεται με φόντο την υπόθεση Siemens όπως υποστηρίζει η εφημερίδα “Τα Νέα”

Πριν καλά καλά περάσουν λίγες μέρες από την άσκηση ποινικής δίωξης για την εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote, στην δημοσιότητα έρχεται νέα υπόθεση άσκησης δίωξης στον ΟΤΕ, αυτή τη φορά με φόντο την υπόθεση Siemens.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, βρίσκεται πλέον στα χέρια της 2ης τακτικής ανακρίτριας Βασιλικής Μπάστα, η οποία έχει σχεδόν ολοκληρώσει την εξέταση των μαρτύρων και αναμένεται να αποστείλει κλήσεις για απολογία.

Η δίωξη αφορούσε τις συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης της περιόδου 2003-2004 συνολικού ύψους 40,6 εκατ. ευρώ, που υπέγραψε ο ΟΤΕ το 2005 με τη Siemens και τις άλλες εταιρείες.

Για τις συμβάσεις αυτές, τα ίδια τα στελέχη του ΟΤΕ κατέθεσαν ότι ήταν υπερτιμημένες κατά 14,1 εκατ. ευρώ και πως προχώρησαν «παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις αρμοδίων διευθύνσεων του Οργανισμού».

Οι συμβάσεις εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης του ΟΤΕ, το οποίο για την περίοδο 2003-2007 περιλαμβάνει και άλλες εταιρείες και στοίχισε συνολικά στον Οργανισμό περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ποσό σχεδόν διπλάσιο από τα περίπου 66 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογίσει για το συγκεκριμένο έργο η αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Δικτύου και Συντήρησης (ΔΔΔΣ) του ΟΤΕ.

Υπόθεση C4I: Ερώτηση Καρχιμάκη
Στο θέμα της σύμβασης για το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (C4I) αναφέρεται και πάλι το ΠΑΣΟΚ με ερώτηση 27 βουλευτών του υπό τον Μιχάλη Καρχιμάκη.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επικαλούνται έγγραφο από το οποίο πρόκυπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε τροποποίηση της αρχικής σύμβασης με επαχθέστερους όρους.

Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι οι όροι είχαν υποδειχθεί καθ’ ολοκληρία στην πολιτική ηγεσία από την κοινοπραξία SAIC/Siemens.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης τα πλήρη κείμενα όλων των συμβάσεων με τις τροποποιήσεις των συμβατικών όρων, από τα οποία προκύπτει ειδικά και συγκεκριμένα η πορεία των εκτελεσθέντων έργων και ποια ακριβώς ήταν αυτά κατά χρονολογική σειρά εκτελέσεως έργων προβλεπομένων από τα συμβατικά κείμενα.